Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grad kupuje dionice NK Zadar iako nije izvjestan opstanak kluba

07.12.2011. 23:00
Grad kupuje dionice NK Zadar iako nije izvjestan opstanak kluba


– Grad u ovoj situaciji ima dvije mogućnosti – pustiti da se provede stečaj i likvidacija kluba ili sudjelovati u njegovu spašavanju kupnjom dionica. Mišljenja smo da sport treba održavati i da naši građani žele imati kvalitetne sportove – rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić o kupnji dionica NK Zadar


Nakon što je još prije dvije godine stekao sve uvjete za stečaj, Nogometni klub Zadar pokrenuo je postupak preoblikovanja, odnosno prodaje dionica po cijeni od 200 kuna. Gradski oci, sukladno Zakonu, predložili su kako će prvoligašu sa Stanova “uskočiti” s “financijskom injekcijom”.
Po prijedlogu, Grad bi kupio dionice u vrijednosti od jednog milijuna kuna, a dug zadarskog prvoligaša Ministarstvu financija od čak 5,2 milijuna kuna, bio bi tako  pretvoren u “gradske dionice”, jednako kao i dug za komunalnu naknadu od pola milijuna kuna. O tome hoće li Grad i na koji način sudjelovati u preoblikovanju kluba, gradski vijećnici trebali bi se izjasniti na sjednici planiranoj 12. prosinca. No, prije negoli je to pitanje uopće postavljeno u Gradskoj vijećnici, ono je postalo glavna tema kuloarskih priča. Polemike se ponajviše vode oko svrsishodnosti i opravdanosti trošenja proračunskog novca u tu svrhu, s obzirom na krizu iz koje se još uvijek ne nazire izlaz. Tenzije dodatno povećava činjenica da će se unatoč recesiji i ove godine u sportske klubove “utući” 30 milijuna proračunskih kuna, od čega će 4,5 milijuna kuna sjesti na račun NK Zadar, kojem je neformalni vlasnik Reno Sinovčić. Prozvani gradonačelnik Zvonimir Vrančić međutim, ne vidi u cijeloj priči ništa sporno niti nezakonito. Kaže da je klub Ministarstvu sporta predao svu dokumentaciju za preoblikovanje koje se provodi u četiri, iznimno pet ciklusa.
– Grad u ovoj situaciji ima dvije mogućnosti – pustiti da se provede stečaj i likvidacija kluba ili sudjelovati u njegovu spašavanju kupnjom dionica. Mišljenja smo da sport treba održavati i da naši građani žele imati kvalitetne sportove pa tako osim nogometa izdvajamo i određena sredstva za košarku, rukomet, biciklizam, stolni tenis i druge – rekao je Vrančić te dodao kako se slaže da sport puno košta, no da se nada kako će preoblikovanje riješiti problem te da će se u neko dogledno vrijeme na državnoj razini iznaći neko sretnije rješenje za financiranje sportskih klubova. A je li za Grad Zadar i porezne obveznike čiji novac se ovdje troši sretno rješenje za spašavanje NK Zadra ili ipak nije, znat će se već krajem siječnja iduće godine kada istječe zakonski rok za prodaju klupskih dionica. Naime, iako je revizijom utvrđen temeljni kapital NK Zadar od 30 milijuna kuna nakon čega je on podijeljen na 150 tisuća dionica nominalnog iznosa od 200 kuna, nema garancije da će se sve te dionice u ovo recesijsko doba rasprodati.
Ukoliko se ne prodaju, slijedi – ipak stečaj. Osim što će Grad tako postati vlasnikom dionica kluba u stečaju, bez posla bi moglo ostati ukupno 50-ak osoba, 20 zaposlenih u Upravi kluba te nogometaši i njihovi treneri. No, svakako će na gubitku biti i vlasnici poslovnih prostora i garaža na zadarskim Stanovima s obzirom da je Grad vlasnik samo travnate površine igrališta te jednog “krila” tribina.  


Izgubljene tužbe dijelom “osušile” račun kluba




Prošlu godinu NK Zadar završio je s bilancom od 2,4 milijuna kuna prihoda u višku, a sve do prije dvije i pol godine poslovao je u plusu. Ono što je “osušilo” račun i dovelo klub pred stečaj, navodno su transferi igrača, ali i neke tužbe koje je prvoligaš sa Stanova u parnicama izgubio.


Kupovanje “mačka u vreći”


Kupovanje dionica NK Zadar zapravo je kupovanje “mačka u vreći”, jer nije izvjesna njegova sudbina, a osim toga, nije potpuno jasna ni situacija s potraživanjima vjerovnika kluba. Naime, klub je osim za PDV i komunalni doprinos dužan i za potrošnju struje, vode, ali i obveznih davanja za zaposlenike. Kako će se te stavke razriješiti, ostaje za vidjeti.