Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

O povezanosti znanosti i filozofije

07.12.2011. 23:00
O povezanosti znanosti i filozofije


Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru treću godinu za redom obilježava svjetski dan filozofije. Tako je i jučer u predavaonici Odjela za filozofiju održan niz zanimljivih predavanja ne temu “Filozofija i znanost”.
Dr. sc. Iris Tičac je, pozdravivši posjetitelje, mahom studente filozofije, kazala kako je ovogodišnja tema odabrana ne samo zbog njezine aktualnosti, već i zbog obilježavanja 300. obljetnice od rođenja Ruđera Boškovića, jednog od naših najvećih znanstvenika i filozofa.
Dr. sc. Ivan Zelić, filozof iz Splita i autor vrlo dobro prihvaćene knjige “Vodič kroz filozofiju”, u svom je predavanju naslovljenom “Istina i znanost” pokušao prikazati neke probleme u vezi odgovora na pitanje pokazuje li znanost istinitu sliku stvarnosti te neke pokušaje rješenja tog pitanja.
– Na pitanje – pokazuje li znanost istinitu sliku stvarnosti? – znanstveni će realizam ponuditi potvrdni odgovor. Od napretka znanosti, odnosno od 17. stoljeća sve do nedavno nije bilo sumnji u taj odgovor. Međutim, mislioci 20. stoljeća počeli su ukazivati na njegovu problematičnost. Postavio se problem indukcije, a Bertrand Russell je ustvrdio da je ona kao metoda znanstvenog zaključivanja nemoguća bez dodatnih postulata. Nadalje, postavilo se pitanje o napretku znanosti generalizacijama, a Karl Popper je kazao da znanost ne polazi od promatranja i eksperimenta, već od hipoteza, kazao je u svom izlaganju Zelić ukazavši i na “argument čuda” i problem znanstvenih revolucija, odnosno odbacivanja slike napretka znanstvenih spoznaja kao kumulativnog procesa. Najzad je Zelić pokušao ukazati i na neka pokušana rješenja problema odnosa znanosti i istine.
Uslijedilo je predavanje dr. sc. Mirka Jakića “Odnos filozofije i znanosti” te okrugli stol na kojem su sudjelovali dr. sc. Marko Vučetić, dr. sc. Borislav Dadić, dr. sc. Vani Roščić i Marko Poljak. Obilježavanje Svjetskog dana filozofije se nastavlja u ponedjeljak radionicom “Život i djelo Ruđera Boškovića” koju će u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. održati Marko Vučetić.