Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obustavljena istraga protiv Ivana Jarnjaka

07.12.2011. 23:00
Obustavljena istraga protiv Ivana Jarnjaka


Ivan Jarnjak više nije pod uskočkom istragom afere Fimi-media. Tako je 2. prosinca odlučio USKOK, jer u istrazi nisu nađeni dokazi da bi bio počinitelj nekog od kaznenih djela za koja je bio osumnjičen. Novom listu to je potvrdio Jarnjakov odvjetnik Petar Pavković.
– Državni odvjetnik je nakon istrage ocijenio da nema dokaza da bi Jarnjak bio počinitelj tih kaznenih djela. Ocjenom cjelokupnog prikupljenog dokaznog materijala u istrazi, USKOK je zaključio da Jarnjak nije bio pripadnik grupe, te da nije prikupljao ili raspolagao sredstvima iz crnog fonda, rekao nam je Pavković.
Kako nam je kazao odvjetnik Pavković, USKOK nakon obustave postupka nije saslušavao Jarnjaka u svojstvu svjedoka. Ako ga USKOK ili neka od drugih strana u postupku pozovu kao svjedoka, Ivan Jarnjak će se odazvati pozivu i ispuniti svoju građansku dužnost. Na dan kad objavljeno da je pod istragom, Jarnjak je sam kazao da će u razgovoru s USKOK-om otkloniti sve što mu se stavlja na teret.
Jarnjaka je USKOK osumnjičio početkom studenog, kad je istraga proširena i na HDZ kao pravnu osobu. Prema istražnom nalogu USKOK-a, Ivana Jarnjaka, Ratka Mačeka, Branku Pavošević i Nevenku Jurak povezao je Ivo Sanader s ciljem da se stranka okoristi poslovanjem Fimi-medije s državnim poduzećima, te donacijama privatnih poduzetnika koje nisu bile evidentirane u poslovnim knjigama stranke. Jarnjaka je teretila bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, koja je USKOK-u ispričala da je jednom prilikom osobno donio novac u stranku, kao i da joj je naređivao pojedine isplate.
Iz HDZ jučer nije stigla službena reakcija u vezi sa činjenicom da je protiv njihovog potpredsjednika obustavljena istraga. Ispalo je da vodstvo stranke to ili ne zanima ili im nije naročito drago.
– A što bi HDZ rekao nakon što su Jarnjaka maknuli s izborne liste, premda je on bio samo pod istragom, kao uostalom i sama stranka? Nitko iz HDZ-ovog vodstva nije niti pokušao javno reći da Jarnjak ništa nije radio kao pojedinaca nego kao glavni tajnik stranke, komentirao je jučer jedan HDZ-ovac.
Uoči sastavljanja lista predsjednica stranke Jadranka Kosor jednostavno je prekrižila Jarnjaka koji se nadao drugom mjestu u svojoj tradicionalnoj trećoj izbornoj jedinici. Premijerka je to prikazala kao zajednički dogovor i sam Jarnjak davao je izjave u tom pravcu, ali nikakvog dogovora nije bilo. Članovi bliski Jarnjaku kažu da ga je jako teško pogodila eliminacija s liste. Iako stranka nije službeno reagirala, oglasila su se dva potpredsjednika HDZ-a.
– Ponosan sam što je obustavljena istraga, kao da smo dobili izbore. Jako mi je drago zbog Jarnjaka. Ostao sam uz njega i kad mu je bilo najteže, rekao nam je Milinović. Andrija Hebrang, koji se poput Jarnjaka povlači iz politike,  također je izrazio zadovoljstvo.
– Naravno da mi je drago, pokazalo se, eto, da nismo u HDZ-u baš svi lopovi. Bilo bi dobro i da su nadležne institucije prije izbora objavile da Jarnjak više nije pod istragom, rekao nam je Hebrang.