Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Predstavljanje “Dragulja hrvatskog misira”

07.12.2011. 23:00
Predstavljanje “Dragulja hrvatskog misira”


U upravo otisnutoj monografiji kolumnista Zadarskog lista prof. dr. sc. Ante Kolege Bage na 280 stranica, u četiri poglavlja, opisani su i ilustrirani izvorni hrvatski proizvodi, obiteljska gospodarstva, zadruge, tvrtke i podneblja nizinske, gorske i sredozemne Hrvatske


U izdanju zadarske tvrtke LAUREAT iz tiskare AKD Zagreb upravo je izišla najnovija knjiga, monografija “Dragulji hrvatskog misira”, autora prof. dr. sc. Ante Kolege Bage, dugogodišnjeg profesora na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
Hrvatsko blago
U knjizi se na 280 stranica, u četiri poglavlja s više od 450 fotografija opisuju i ilustriraju izvorni hrvatski proizvodi, obiteljska gospodarstva, zadruge, tvrtke i podneblja nizinske, gorske i sredozemne Hrvatske.
Kao vrstan poznavatelj prof. Kolega posebnu pozornost posvećuje poljodjelstvu, ribarstvu i turizmu u mjestima, općinama i gradovima Zadarske županije. Ukazuje na resurse, neiskorištene mogućnosti i pravce održivog razvitka otoka, priobalja i zaleđa, navlastito ruralnog prostora, tog najvećeg hrvatskog blaga.
Osobitu pozornost ipak pridaje onim vrijednostima (gotovi poljodjelski, prehrambeni i turistički proizvodi, gastronomske delicije i usluge) za koje Zadarska županija kao i Hrvatska u cjelini imaju znakovite poredbene prednosti u budućim europskim integracijama.
Koleginoj knjizi prilagođeni su i tekstovi njegove popularne kolumne “Bagina prigovaranja” iz Plodova zemlje i mora Zadarskog lista.
Zanimljivo je da će ova monografija od nacionalnog značenja, tiskana usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku, svoje prvo predstavljanje imati u Zadru. Predstavljanje će se održati sutra 9. prosinca u Gradskoj loži s početkom u 12 sati. Uz urednika knjige Nedjeljka Jusupa o “Draguljima hrvatskog misira” progovorit će i magistar agronomije Marijan Tomac, dopredsjednica HGK – Županijske komore Zadar Elvira Sterle, rektor Zadarskog sveučilišta prof. dr. sc. Ante Uglešić, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije dr. sc. Zdravko Barać i, naravno, sam autor, popularni Ante Kolega Bage, koji je odgojio mnoge generacije hrvatskih agronoma, među njima i Tomca i Baraća.
Bogato ilustrirana
– Bagina knjiga je luksuzno opremljena i bogato ilustrirana pa se s užitkom čita i gleda. Sigurno će pobuditi interes širokog kruga čitatelja, od ribara i težaka, studenata, poduzetnika kao i domaće i inozemne stručne javnosti, kaže urednik Nedjeljko Jusup, ističući veliki doprinos ljudi Zadarskog lista, ponajprije Arifa Sitnice, urednika fotografije ove monografije. Zajedno s Robertom A. Škifićem Sitnica je i dizajnirao “Dragulje”.
Tu su i fotografije vrlih fotografa Stipe Suraća, Zvonka Kucelina, Vedrana Sitnice, Petra Jurice, Ivana Jamičića, Adama Vidasa i drugih. Pozornost će privući i fotografije iz ostalih dijelova Hrvatske, čiji su autori iz Glasa Slavonije, Glasa Istre i drugih hrvatskih redakcija.
– Knjiga pisana na zanimljiv, slikovit i razumljiv način ujedno je i spomen na tradicionalno poljodjelstvo hrvatskih prostora i specifični način rada i življenja na hrvatskom selu, ističe prof. dr. sc. Damir Kovačić. Uz njega stručne recenzije potpisuju i prof. dr. sc. Tito Žimbrek i prof. dr. sc. Zvonimir Ostojić, profesori Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Interes ribara i težaka domaće i inozemne stručne javnosti




… Imao sam privilegij prebirati po Baginim druguljima dok su još bili u rukopisu. Iščitavajući ih i opremajući najprije za objavljivanje u dnevniku Zadarski list, a potom i u ovoj knjizi, uvijek iznova bivao sam bogatiji za nove spoznaje o hrvatskim izvornim proizvodima, obiteljskim gospodarstvima, tvrtkama i podnebljima nizinske, gorske i sredozemne Hrvatske. Ima tu svega i za dušu i tijelo. Dragulji hrvatskog misira pokreću nove, aktualne teme i razmišljanja, pa će ova knjiga, unatoč autorovoj težnji da ne izaziva polemike i sukobe, nesumnjivo pobuditi interes mnogih čitatelja, ribara i težaka, poduzetnika kao i domaće i inozemne stručne javnosti.


Poredbene prednosti u europskim integracijama


… Veliki zaljubljenik u poljodjelsku struku, u vrijedne poljodjelce i hrvatski krajolik, autor prof. dr. sc. Ante Kolega ove popularno-znanstvene knjige najveću pozornost ipak pridaje prikazu proizvodnje onih poljodjelskih proizvoda i prerađevina, odnosno gotovih prehrambenih pripravaka za koje Hrvatska u budućim europskim integracijama ima znakovite poredbene prednosti. To su proizvodi sa znamkom, ekološki proizvodi i proizvodi prehrambeno pogodni za potrošače koji prihvaćaju prirodni prihvatljiv način prehrane.