Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sloboda Ive Sanadera teška 12,4 milijuna kuna

07.12.2011. 23:00
Sloboda Ive Sanadera teška 12,4 milijuna kuna


Sanader bi iz Remetinca trebao izaći najkasnije u ponedjeljak. Jamčevinu su ponudili njegova supruga Mirjana, te prijatelji HDZ-ovci Luka Bebić, Mario Zubović, Jerko Rošin


Sudac istrage Krešimir Devčić dozvolio je bivšem premijeru Ivi Sanaderu da se brani sa slobode, prihvativši jamčevinu od 12,4 milijuna kuna koju su ponudili njegovi prijatelji, te odredivši mu sigurnosne mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i oduzimanja putovnice. Ova odluka ne znači da će Sanader odmah biti pušten na slobodu. Zbog žalbenih rokova i vremena potrebnog za ispunjenje jamstva, prvenstveno upisa zaloga na nekretnine, moguće je da Sanader ipak bude pušten iz Remetinca tek u ponedjeljak u sedam sati ujutro.
– Zadovoljni smo odlukom gotovo u cijelosti. Nezadovoljni smo tek dijelom kojim se Ivi Sanaderu brani napuštanje mjesta boravišta, jer mu je majka bolesna i to bi ga onemogućilo u posjeti. Zato ćemo se, kad primimo pismenu odluku, najvjerojatnije žaliti na taj dio. Kad primimo odluku krenut ćemo i s postupkom upisa zaloga na nekretnine njegovih prijatelja, rekao nam je jučer Sanaderov odvjetnik Goran Suić.
Važna odluka
USKOK će se, pak, također žaliti na ovu odluku suca istrage u cijelosti, što zbog puštanja na slobodu, a što zbog preniske jamčevine.
Jamčevinu od 12,4 milijuna kuna ponudili su Sanaderovi prijatelji u nekretninama i novcu. Mirjana Sanader ponudila je trećinu kuće u Kozarčevoj ulici, posljednji dio zajedničke imovine koji još nije pod USKOK-ovom blokadom. Predsjednik Sabora Luka Bebić ponudio je pod zalog svoju kuću u Komarni, nekad utjecajni HDZ-ovac Mario Zubović svoj stan u Zagrebu, a splitski HDZ-ovac Jerko Rošin svoj stan u Splitu. Nogometaš Tomo Šokota ponudio je 150 tisuća eura gotovine, kao i direktor nogometnog kluba Lokomotiva Božidar Šikić. Šokota je priznao da nema veze sa Sanaderom, već da jamči za njega novcem na nagovor svog prijatelja i Sanaderovog odvjetnika Gorana Suića. Nagađalo se da iza Šikića stoji Zdravko Mamić.
Odluka Ustavnog suda važna je za Sanadera, jer je Ustavni sud utvrdio da je bivšem premijeru povrijeđeno ustavno pravo na osobnu slobodu u procesnom smislu.
Prijete Strasbourgom
Sanaderova obrana već neko vrijeme najavljuje da će morati u konačnici potražiti pravdu pred sudom u Strasbourgu, zbog načina na koji tijela kaznenog progona vode postupak protiv bivšeg premijera. Na suđenju za afere Hypo i Ina-MOL, Sanader se i osobno sudu požalio da mu se krše ljudska prava.
Glavna zamjerka Ustavnog suda Županijskom sudu jest što nije razmotrio i odgovorio na tvrdnje Sanaderove obrane da se situacija njihovog branjenika bitno promijenila od 10. prosinca prošle godine, te da više nema opasnosti od bijega.
Obrazlažući odluku u korist Ive Sanadera, Ustavni sud pozvao se na neke odluke Europskog suda za ljudska prava, pa i na odluku u predmetu vlasnika propale naftne kompanije Yukos Mihaila Hodorkovskog protiv Rusije.


Uspjeh odvjetnika




Jučerašnjom odlukom suda prekinut je pritvorski staž Ive Sanadera koji je potrajao, evo, godinu dana. Podsjetimo, Sanader je uhićen 10. prosinca prošle godine u Austriji, a izručen je Hrvatskoj 18. srpnja. Budući da se ekstradicijski pritvor ne računa u procesne pritvorske rokove, iako se odbija od pravomoćne kazne, uspjeh Sanaderovih branitelja na Ustavnom sudu prilično je značajan. Naime, Sanader će u hrvatskom pritvoru provesti tek četiri i pol mjeseca, što nije dugo za domaće prilike.