Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sveti Nikola u Galovcu pozvao u akciju “Tisuću anđela”

07.12.2011. 23:00
Sveti Nikola u Galovcu pozvao u akciju “Tisuću anđela”


Želja nam je da djeca osnovnih škola za djecu oboljelu od malignih bolesti izrade tisuću anđela te im pomognu u njihovoj borbi na putu do ozdravljenja, da osjete radost Božića, zaželjela je Anđela Kvartuč, pozivajući pritom sve dobronamjerne, plemenite ljude da se uključe u njihovu akciju kako bi pomogli malenim anđelima


Na radost i sreću svih dječaka i djevojčica u utorak predvečer prvi put uopće u Galovac je stigao sveti Nikola, možda jedan od najomiljenijih kršćanskih svetaca. Dočekalo ga je oko 120 djece, jedva čekajući da im uruči darove.
“Jak kao Jakov”
Da je ova manifestacija zaista pala na plodno tlo, dovoljno govori podatak da je atrij galovačke škole zaista bio pretijesan da primi svu djecu i roditelje.
– Uz pomoć Općine Galovac, roditelja i kopirnice ‘Jelica’ akciju je organizirao KUD ‘Sv. Mihovil’, a osmislile mlade Galovčanke, Anđela Kvartuč i Matea Vukša, nabraja Danica Smolić-Ročak, predsjednica mjesnog KUD-a.
Nestrpljivo čekajući dolazak sv. Nikole prigodni program izvela su brojna djeca. Potpuno uzavrela atmosfera puna radosnog iščekivanja uz euforično dječje skandiranje “Nikola, Nikola…” kulminirala je u trenutku kad je uz pomoć načelnika Marina Gulana u školu s punim vrećama darova, “glavom i bradom” ušao sv. Nikola. To je zaista trebalo doživjeti.
Tijekom manifestacije u ovo vrijeme Došašća javnosti je prezentirana i akcija pod nazivom “Tisuću anđela”, u kojoj osmoškolci izrađuju papirnate anđele koji se potom prodaju po zaista simboličnim cijenama, koliko tko da kuna. Prikupljena sredstva donirat će se udruzi “Jak kao Jakov” za djecu oboljelu od malignih bolesti koja se liječe na hematološkom i onkološkom odjelu KBC Rebro u Zagrebu.
– Udruga ‘Jako kao Jakov’ osnovana je za pomoć Jakovu Rubidu iz Karlovca, 13-godišnjem dječaku koji je, nažalost, potkraj protekle godine izgubio bitku s teškim oblikom leukemije. Naša povezanost s udrugom i s Jakovljevim roditeljima započela je u proljeće nakon smrti našeg anđela, Anastazije Šare, koja je bila u istoj bolničkoj sobi s Jakovom, navodi mlada voditeljica animatorica manifestacije Anđela Kvartuč koja je zajedno s Mateom Vukšom sve organizirala.
Humanitarne akcije
Prva velika akcija se uz pomoć župnika Stanislawa Wielinskog i Kreativne radionice Sv. Mihovil održala ovog ljeta na humanitarnoj priredbi “Bartol fest”.
– Cilj je prikupiti osnovnoškolce da izrađuju anđele, koje potom po simboličnim cijenama prodajemo u ovo adventsko vrijeme, u mjesecu prosincu, mjesecu darivanja, mira i božićnog blagoslova. Ideja je nastala na temelju istinite japanske priče ‘Sadako hoće živjeti’ u kojoj je djevojčica nakon atomske bombe na kraju 2. svjetskog rata bačene na Hirošimu oboljela od leukemije te je izrađivala ždralove, japanski simbol sreće i dugog života, kako bi ozdravila, navodi mlada Anđela velikog srca, dok Stoša Šare, majka anđelića Anastazije, ne može skriti suze u očima zbog iskazane plemenitosti koja će osnažiti mnoge hrabre djece u borbi s opakom bolešću.
– Želja nam je da djeca osnovnih škola za djecu oboljelu od malignih bolesti izrade tisuću anđela te im pomognu u njihovoj borbi na putu do ozdravljenja, da osjete radost Božića, zaželjela je Anđela Kvartuč, pozivajući pritom sve dobronamjerne, plemenite ljude da se uključe u njihovu akciju kako bi pomogli malenim anđelima.
U ovu akciju uključila su se već mnoga druga mjesta poput Poličnika, Suhovara, Crnog, Zemunika, Gorice, Knina, Doma starih Zemunik, austrijskog Beča…


Na tovarčiću stiže sveta Luca




Od srca pozdravljam i podržavam ove akcije koje je pokrenula naša mladež, dolazak sv. Nikole i humanitarnu akciju “Tisuću anđela”. Presretna sam što i Galovac živi životom 21. stoljeća, ponosno će jedna od brojnih galovačkih majki, prisjećajući se pritom kako se u njezino vrijeme isključivo slavila i čekala sveta Luca 13. prosinca.
Ispod prozora sobe stavljalo se zelje za tovarčića na kojem bi noću sv. Luca stigla s vrećom darova. Ujutro bi pod “kušinom” pronašli nekoliko karamela i nešto od školskog pribora, rijetko šibu. Tog dana majka i baka posijale bi i božićnu pšenicu, priča jedna Galovčanka.