Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Vlada koja će spašavati Hrvatsku

07.12.2011. 23:00
Vlada koja će spašavati Hrvatsku


U SDP-u ističu da će se u novoj vladi odluke donositi u dogovoru Zorana Milanovića i Radimira Čačića


Predsjednik HNS-a i budući potpredsjednik vlade Radimir Čačić jučer je ujutro vrlo raspoložen ušao u sjedište SDP-a gdje je imao zakazan sastanak s budućim premijerom Zoranom Milanovićem. No, kad je nakon sat vremena izašao bio je vidljivo nervozan i razdražljiv. Prvo je, doduše, smireno prisutnim novinarima demantirao da je s Milanovićem razgovarao o raspodjeli ministarskih mjesta, ističući da je to “već riješeno sporazumom prije nekoliko mjeseci”.
– Razgovarali smo o proračunu, javnim tvrtkama, o strukturi i načinu upravljanja, te o nekim segmentima reforme Vlade. O ministrima nije bilo riječi, rekao je Čačić. Ali, onda ga je doslovno razbjesnilo jednostavno novinarsko pitanje koliko je čelnih mjesta u javnim tvrtkama dobio HNS.
Izbačen iz takta
– Nije ovo HDZ-ova Vlada. HNS neće ništa dobiti niti ćemo mi išta dijeliti. Nije ovo lakrdija iz 2003. i 2007.. HDZ i HSS su imali koalicijski sporazum od 700 stranica kojeg nakon potpisivanja nitko nije ni pogledao, govorio je Čačić uzbuđeno. Zatim ga je iz takta još više izbacilo pitanje na osnovu kojih kriterija će Kukuriku koalicija postavljati direktore javnih poduzeća.
– Ne očekujete valjda da se s vama o tome raspravljam, odbrusio je Čačić. Iz tog njegovog nastupa novinari su odmah zaključili da je na sastanku s Milanovićem nešto krenulo krivo, da su se njih dvojica posvađali i da se zato Čačić iskalio na novinarima. Kasnije je iz kruga HNS-a došla informacija da su na Iblerovom trgu doista frcale iskre jer je, navodno, Čačić tražio za narodnjake resor regionalnog razvoja dok mu je Milanović nudio graditeljstvo.
No, u SDP-a tvrde da je sastanak protekao bez ikakvih povišenih tonova jer je s HNS-om, kao što je Čačić i izjavio, već zapravo sve dosta ranije dogovoreno.
Potpuno suglasje
– HNS zaslužuje imati četiri ministarstva i tako će i biti. Njihovi su vanjski poslovi, gospodarstvo, graditeljstvo i kultura. Nema između naših stranaka nikakvih problema, tvrdi visoki SDP-ov dužnosnik. U tom rasporedu Čačić bi bio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Vesna Pusić ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, Ivanu Vrdoljaku pripalo bi graditeljstvo, a i Andrea Zlatar dobila bi ministarstvo kulture.
Kako bi još više naglasili potpuno suglasje i uvažavanje između dvije stranke, u SDP-u ističu da će u novoj vladi odnosno parlamentarnoj većini odluke donositi u dogovoru Milanovića i Čačića.
– Nećemo imati stalne maratonske sastanke kakve je imala Račanova koalicija. Premda se naš savez sastoji od četiri stranke, Milanović i Čačić će o svemu odlučivati. Nema potrebe ni za kakvim koalicijskim koordinacijama, rekao nam je naš sugovornik iz SDP-a.
U razdoblju od 2000. do kraja 2003. sve strateške odluke donosile su se na sastancima šestorke te kasnije petorke i četvorke. Ta su neformalna tijelo činili čelnici stranaka vladajuće koalicije, a njihovi sastanci bili su vrlo štetni za javnu percepciju Račanove vlade. Javnost je negodovala što se odluke donose izvan vlade. U Milanovićevoj vladi to će izbjegnuti. I u osam godina HDZ-ovih vlada koalicijski partneri vrlo su se rijetko sastajali, odluke su se donosile na predsjedništvu HDZ-a.


U SDP-u ljuti na Hreljino izmicanje




Najviše napetosti unutar Kukuriku koalicije očekivalo se između SDP-a i HNS-a, ali trenutačno su u vodstvu socijaldemokrata ljuti samo na predsjednika HSU-a Silvana Hrelju. Naime, kako neslužbeno doznajemo, budući premijer Zoran Milanović htio je da čelni ljudi sve četiri stranke koalicije uđu u novu vladu i tako preuzmu punu odgovornost za njezino funkcioniranje. Međutim, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja odbio je Milanovićev prijedlog da postane ministar nadležan za rad i mirovine.
Hrelja to priznaje, ali sada se opravdava lošim zdravstvenim stanjem.
– Da, istina je da smo tražili da kao i IDS imamo jednu ministarstvo. Međutim, nakon što se vidjelo da moje zdravlje trenutačno nije dobro o tome se više nije razgovaralo, kazao nam je Hrelja. U SDP-u su iz medija doznali da se Hrelja “grebe za mjesto potpredsjednika Sabora”, ali tu mu, čini se, ne žele izaći u susret.
– Pa i dužnost potpredsjednika Sabora vrlo je odgovorna i traži zdravog čovjeka. Uostalom, HSU ima samo tri zastupnika i kako da Hrelja bude potpredsjednik Sabora. Morat će se zadovoljiti s vođenjem nekog parlamentarnog odbora, naglašava izvor iz SDP-a.


Lutrijom do drugog oporbenog predsjednika Sabora


I dok su pregovori u Kukuriku koaliciji pri kraju, parlamentarnu oporbu oni tek čekaju. Naime, opozicija će se morati dogovoriti o raspodjeli dužnosti u Saboru koje će joj pripasti. Ponajprije o dva potpredsjednika Sabora koja su rezervirana za oporbu. Tri su stranke potencijalno zainteresirane za ta atraktivna mjesta, HDZ sa 44 zastupnika te Hrvatski laburisti i HDSSB s po šest mandata.
– Predstoje nam dogovori, tako je to uvijek na početku saziva Sabora, kazao nam je šef laburista Dragutin Lesar. A Dinko Burić iz HDSSB-a ističe da predsjedništvo stranke tek treba raspravljati o tome, ali procjenjuje da će Kukuriku koalicija oba potpredsjednika Sabora dati HDZ-u. No, kako neslužbeno doznajemo u SDP-u to neće biti slučaj.
– Neka se oni u oporbi dogovore. A ako ne uspiju onda će jedan potpredsjednik biti HDZ-ov, a o drugom neka se odlučuje lutrijom, rekao nam je visoki dužnosnik SDP-a