Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski gorski spasioci sele u Gaženicu

07.12.2011. 23:00
Zadarski gorski spasioci sele u Gaženicu


Preseljenje na novu lokaciju zadarskim spasiocima otvara mogućnost smještaja ljudstva i opreme na jednom mjestu, otvaranje škola za alpinizam, speleologiju i penjanje, smještaj bokseva za potražne pse, a u hitnim situacijama postoje i uvjeti za spuštanje helikoptera


Zadarski gorski spasioci postigli su dogovor s Gradom Zadrom te ovih dana sele na novu lokaciju u Gaženici. Time će riješiti gorući problem smještaja ljudstva i opreme, a novi prostor, onaj bivše tvrtke “Spačva” koji im Grad obećao ustupiti na korištenje, temelj je i za formiranje Županijskog centra GSS-a.
– To je jedini veliki projekt koji nam je još ostao otvoren. Mi već nekoliko godina koristimo prostor na Voštarnici koji nam je ustupio Centar 112. Riječ je o svega 50 metara četvornih, što je nedostatno za naše potrebe, a o parkirališnim mjestima za vozila da i ne govorim – kaže Davor Divković, tajnik zadarskih GSS-ovaca koji trenutačno broje 32 člana, od čega je 19 profesionalnih spasilaca, a 13 pripravnika. Tajnik nedavno nagrađenih spasilaca za hrabrost u akciji spašavanja speleologa iz 362 metra duboke špilje, napomenuo je kako su za uređenje prostora već osigurana neka sredstva iz europskih fondova, a očekuju i pomoć Vlade i lokalne uprave.
– Taj prostor nam zaista puno znači jer ćemo ubuduće na jednom mjestu moći smjestiti svu opremu, ali i organizirati škole speleologije, penjanja i alpinizma, neophodne za naše aktivnosti. Osim toga, na toj lokaciji ima dovoljno mjesta i za naš vozni park koji se sastoji od kombi vozila, jeepa, škode karavan jet-skyja, a posjedujemo i raft – kaže Divković dodajući da se nada da će uskoro pribaviti i jedan gumeni čamac, GSS-ovcima neophodan za sve učestalije akcije na moru. Preseljenjem na novu lokaciju zadarskim spasiocima otvara se mogućnost za smještaj bokseva za potražne pse, a u hitnim situacijama postoje i uvjeti za spuštanje helikoptera, što u konačnici znači značajnu uštedu vremena.
– Ponekad i sekunde puno znače za spašavanje ljudskog života, a mi smo često u situaciji da trebamo prevaliti i 100-tinjak kilometara do helikoptera – ističe Divković. S njim se u potpunosti slaže Darko Kasap, zadarski dogradonačelnik koji se potrudio ne bi li se što prije realizirao cijeli projekt.
– Administrativna procedura oko stečaja “Spačve”, prebacivanje vlasništva i uknjižba zemljišta i objekta koji su koristili za Grad Zadar, uzela nam je dosta vremena. No, ja vjerujem da će Ugovor između Grada i GSS-a biti vrlo skoro potpisan, što je preduvjet za primopredaju nekretnine koju im ustupamo na korištenje. Isto tako, vjerujemo da će prostor objekta od 750 metara četvornih i 1200 metara četvornih zemljišta biti dostatan za sve njihove potrebe, a osim toga, smatramo i kako je ta lokacija idealna za smještaj GSS-a s obzirom da je u planu izgradnja heliodroma u neposrednoj blizini – istaknuo je Kasap najavljujući useljenje gorskih spasilaca u novi prostor najkasnije do božićnih blagdana.