Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sindikati premijeru: Srest ćemo se na ulici, ali tada nema mjesta dijalogu

Autor: Gabrijela Galić

07.12.2012. 23:00
Sindikati premijeru: Srest ćemo se na ulici, ali tada nema mjesta dijalogu

Foto: FAH



Zakon o uskrati dvije božićnice i regresa sindikati smatraju udarom na slobodu pregovaranja koji suspendira materijalna prava radnika u kolektivnim ugovorima


Četiri sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga sindiakta, Udruga radničkih sindikata – zatražile su jučer od Vlade da odustane od namjere da “zakonodavnim nasiljem potire institute kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga”. Pismom premijeru, nakon što je to učinio NHS, četiri centrale traže da iz procedure povuče zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama. Vladino postupanje nazivaju nasiljem, na koje se jedino može odgovoriti nasiljem.
“Ako i dalje mislite lomiti sindikate, a ne voditi dijalog, vjerojatno ćemo se sresti na ulicama, ali tada nema mjesta dijalogu”, poručili su u dopisu premijeru čelnici četiri sindikalne centrale. Napominju pritom kako s obzirom na nepostojanje socijalnog dijaloga, jedinu komunikaciju s Vladom i premijerom osobno mogu ostvariti putem medija.
Zakon o uskrati dvije božićnice i regresa, sindikati smatraju direktnim udarom na slobodu kolektivnog pregovaranja koji suspendira materijalna prava radnika u važećim kolektivnim ugovorima. “Ako je zakonom moguće suspendirati sklopljeni kolektivni ugovor onda više ne postoji niti jedan razlog za sklapanje novih, te bi to bila konačna destrukcija sustava kolektivnog pregovaranja”, navode četiri sindikata. Podjećaju i kako je to već treći zakon kojim se mijenja Zakon o radu, ali i da je Vlada namjeru o usvajanju tog dokumenta bila dužna prethodno staviti na dnevni red sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.
“Već je svima jasno da Vladi za krpanje rupa u Proračunu ponestaje vremena, ali to je njen propust: potrošila ga je smišljajući načine kako da zaskoči sindikate (izmjena ZOR-a u dijelu produžene primjene kolektivnih ugovora i to drugim zakonom, poticanje podjela na sindikalnoj sceni i usvajanje destruktivnog tzv. Zakona o reprezentativnosti.., upućivanje poruka sindikatima iz raznih dijelova svijeta u cilju pridobivanja hrvatske javnosti…) samo nije učinila ono što je trebala: nije odmah sjela sa sindikatima za pregovarački stol i otvorila karte”, poručuju među ostalim SSSH, HUS, Matica i URSH.