Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Udruge prepoznale mogućnosti povlačenja sredstava

Autor: Mile Marić

07.12.2012. 23:00
Udruge prepoznale mogućnosti povlačenja sredstava


Udruge su prepoznale različite mogućnosti da se povuku sredstva iz EU programa, drugim riječima postoje mogućnosti za provedbu manjih projekata koji onda defacto predstavljaju prvi korak u nekim budućim značajnijim projektima prema EU fondovima/programima


 Prvi dio radionice “Priprema prijedloga projekata u okviru EU programa” u IMPACT centru održan je prije dva tjedna, a drugi dio radionice u srijedu i četvrtak. Radionice se organiziraju u okviru projekta Zadarske županije i UNDP-ja, a namijenjen je udrugama s iskustvom u upravljanju EU projektima odnosno članovima udruga koji su sudjelovali u dosadašnjim radionicama vezanim uz pripremu projekata.
Nakon završene radionice, kako smo doznali, u IMPACT centru Zadar svima će se pružiti mogućnost korištenja tehničke pomoći udrugama koje pripreme projektne sažetke za konkretne natječaje EU.
Drugi dio radionice “Priprema prijedloga projekata u okviru EU programa – napredna razina” predstavio je razrađene elemente prijedloga projekata i dodatno razmatranje njihove kvalitete, kao što su prijedlozi IPA projekata u formi Sažetka projekta (Concept Note) fonda IPA-na temelju IPA 2010 natječaja u području zaštite okoliša.
Nakon toga predstavnici udruga i institucija krenuli su detaljnu razradu proračunskih stavki IPA projekta osmišljenih u okviru prvog dijela radionice, te je napravljen uvod u razradu punog IPA prijedloga projekta, punog prijavnog obrasca kod IPA projekata, od strukture obrasca, općih do tehničkih napomena.
Nakon drugog dana radionice razgovarali smo s voditeljem radionice Nanadom Vakanjcem koji je ukazao na cilj radionica.
– Cilj je unaprijediti znanje i praktične vještine udruga i drugih relevantnih institucija za pripremu prijedloga projekata u okviru različitih EU fondova/programa. Na radionicama je pokazana velika zainteresiranost udruga u dobivanje različitih potpora što je pozitivno s obzirom na saznanje da dosadašnja statistika u vezi odobrenja EU fondova pokazuje da je do sada najmanje sredstava povučeno upravo s područja dalmatinskih županija. Udruge su prepoznale različite mogućnosti da se povuku sredstava iz EU programa, drugim riječima postoje mogućnosti za provedbu manjih projekata koji onda defacto predstavljaju prvi korak u nekom budućim važnijim projektima prema EU fondovima/programima, zaključio je Vakanjac.