Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zlatar Violić priznala političku odgovornost, pa smijenila – savjetnika

Autor: Siniša Pavić

07.12.2012. 23:00
Zlatar Violić priznala političku odgovornost, pa smijenila – savjetnika

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako je ministrica kulture u izjavama za medije govorila o reformi pristojbe isto što i savjetnik Živković za naš list, ipak je jučer poslijepodne iz njenog ministarstva odaslano priopćenje o prestanku službe imenovanog glavnog savjetnika
Milan Frenštacki Živković, savjetnik za medije u Ministarstvu kulture, bit će smijenjen! Funkcije će ga koštati činjenica da je pred javnost iznio ideju Ministarstva kulture da reformira HRT pristojbu i to tako da se ubuduće ona veže uz dohodak. Milan F. Živković je izabran da bude Pedro, jedini krivac za uzbunu koja se zbog ideje o novom nametu digla, zbog spomena novog harača i napisa kako se radi o još jednom žestokom sukobu između HNS-a čija je članica ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i SDP-a u kojem nitko, pa ni premijer, nije imao pojma da se takva ideja uopće razmatra. Iz kabineta ministrice jučer popodne stigla je na koncu tek kratka objava u kojoj među ostalim stoji: “Prema stavci 3. Rješenja o prijemu u državnu službu na određeno vrijeme trajat će do prestanka mandata ministra ili do odluke ministra o prestanka državne službe imenovnog službenika. Sukladno navedenom Ministrica kulture donijet će odluku o prestanku službe imenovanog glavnog savjetnika”.
Ovakav rasplet tim je začudniji s obzirom da je nakon teksta u Novom listu u kojem Milan F. Živković govori o karakteristikama tzv. finskog modela pretplate, ali i nakon što se na noge digla javnost i politika, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i u televizijske kamere govorila isto što i njen savjetnik. Ploču je promijenila tek dan poslije, jučer kad je sazvala tiskovnu konferenciju. Nitko, međutim, nije očekivao ovako promptno Živkovićevo smjenjivanje nakon što je preuzela na sebe dobar dio odgovornosti i najavila kako će se o eventualnoj njegovoj odgovornosti razgovarati na užem kabinetu Vlade, mada uži kabinet nikada nije raspravljao o položaju i sudbini savjetnika u ministarstvima.
Nije razina ministrice
– Osobno preuzimam odgovornost za sve loše konzekvencije koje su se pojavile u medijskim napisma, posebno u onima gdje se spomnjalo i plašilo građane s uvođenjem novoga poreza, a u političkom smislu opovrgavam sve, apsolutno sve ideje da se radi o sukobu između koalicijskih partnera. Ako će biti nekih konzekvencija, moram naglasiti da je kolega Milan Živković savjetnik u kabinetu imenovan od strane Vlade i da će se o njegovom statusu odlučivati također na razini vlade – poručila je za tiskovne konferencije Zlatar Violić.
Na podsjećanje kako njena stranka već traži Živkovićevu ostavku, na molbu da iznese svoj stav glede eventulanog njegova sankcioniranja, ministrica je ponovila kako to nije razina ministrice već vlade, te kazala kako će svoj stav iskazati na vladinom kabinetu. Koji sat kasnije, Zlatar Violić opet sama sebi skače u usta i s “razine ministrice” smjenjuje Živkovića.
Pritom je pokušala odgovoriti i na pitanje što se to dogodilo s četvrtka na petak da je ovako drastično promijenila retoriku. 
– Promijenilo se to da su konzekvence nečega što je teorijska rasprava, koju smo mi još jučer držali isključivo teorijskom, da je dobila, po mojom procjenama, pretjerane i neprimjerene političke konotacije i zbog toga danas moramao u potpunosti jasno uspostaviti ograničenje te teme. Riječ je samo o stručnoj analizi modela koji funkcioniraju ili se primjenjuju u određenim zemljama, ne radi se ni o kakvom prijedlogu ministarstva i ne radi se ni o kakvom sukobu između koalicijskih partnera – kazala je.
Brzopotezna smjena
Tome je dodala: “Doista preuzimam odgovornost za krivu političku procjenu s vlastite strane, da je ova tema iz razine stručne analize i početaka rada na strategiji dobila političke konotacije. To je moja politička odgovornost koju prihvaćam. Ne radi se o lošoj praksi ni o propustu, već govorim da je ovo tema gdje sam krivo procijenila da će moći opstati na razini rasprave struke, a da neće odmah imati svoje dalekosežne političke konzekvence, kako na razini svih građana kojih se tiče, a još manje na razini političkih opcija.”
Nakon brzopotezne najave Živkovićeve smjene u drugi je plan palo sve ostalo rečeno na tiskovnoj konferenciji, pa i ministričina isprika “svim građanima Republike Hrvatske koji su se osjetili uznemireni napisima i koji su i na jedan način osjetili strah da im se nameće neka nova pristojba, da se financijski opterećuju, ili da se, pučki rečeno, uvodi novi porez.”
Živkoviću ništa nije pomoglo ni ministričino priznanje kako se o stručnoj analizi nije razgovaralo niti na razini nižih tijela u vladi, a kamo li da bio došla na razinu koordinacije same vlade. No zato možda neki razlog smjeni valja tražiti u poruci Zlatar Violić kako kao članica predsjedništva HNS-a ne podupire nikakve poreze u vremenu gospodarske krize. Milan F. Živković u ministarstvo je došao kao član SDP-a. Unatoč pokušajima ostali smo bez njihova komentara na smjenjivanje Milana F. Živkovića.