Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dvorišni šah za mišiće i moždane vijuge

07.12.2013. 23:00


Ovo je sinonim kulture, govori međunarodni majstor u šahu i doktor znanosti na Sveučilištu u Zadru Patrick Levačić dok slaže dvorišne divovske šahovske figure u atriju uoči partije šaha timskog natjecanja u dvorišnom šahu koje je organizirala Udruga Cinaz u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.
Igra u parovima
Natjecanju su se prvenstveno odazvali polaznici šahovske radionice »Kako osvojiti damu« koja se protekla tri tjedna organizirala u sklopu projekta kluba mladih KLOOZ, a vodio ju je Levačić. Zadarski studenti i srednjoškolci zainteresiranoj publici pokazali su kako na kvalitetan način, istovremeno koristeći moždane vijuge i cijelo tijelo, mogu provoditi slobodno u vrijeme.
– Dvorišni šah je najaktivniji oblik šahovske igre u fizičkom smislu. U Europi je dvorišni šah uobičajena pojava u velikim gradovima, osobno sam ih vidio u Nici u Francuskoj i Salzburgu u Austriji. Mi smo ovdje dodali još jednu komponentu – igra se na sat. Ovo je brzopotezni dvorišni, šah što doprinosi dinamici, i igra se u parovima. Mislim da to ne postoji. Imamo i suca, a radi se o FIDE majstoru Ivan Jakiću, govori Levačić koji je zamislio ovu ideju.
Bit će toga još
– Ovo natjecanje smo organizirali povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnost. Kroz šah želimo promovirati zdrav način života. Mi ćemo nastaviti s organiziranjem šahovskih večeri u našem klubu i nastavit ćemo s organiziranjem događaja ovog tipa, kaže koordinatorica Udruge Cinaz Morana Rogić.