NEĆE SE GRADITI NI IDUĆE GODINE Ministarstvo: Za Memorijalni centar dali smo 581.000 kuna

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Mnogi su u Škabrnji odahnuli kada su za nedavnog Josipovićevog posjeta mjestu vidjeli kako je predsjednik samo jednim pozivom riješio problem terena za gradnju centra. Da nije kampanje, tko zna bi li se predsjednik ovako brzo dohvatio mobitela i jednom rečenicom "riješio" da se Hrvatske šume izvlaste s dijela na kojemu će se graditi Memorijalni centar, kao znak sjećanja za sve poginule u Škabrnji.

Kao završetak ovog objekta spominjala se čak ova godina, pa kada se vidjelo da od toga nema ništa, završetak se najavljivao za iduću godinu. No, po onome što smo saznali u Ministarstvu branitelja, čini se da još koju godinu od spomen-centra neće biti ništa.

Početna svota koja se planirala za realizaciju ovog projekta iznosi vrtoglavih osam milijuna kuna, što je za Vladin budžet trenutno nemoguća misija.

- U znak trajnog sjećanja na sve pobjede u Domovinskom ratu i odavanje počasti svim žrtvama Domovinskog rata, Ministarstvo branitelja sufinancira izgradnju, postavljanje ili uređenje spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu sredstvima Državnog proračuna kao jedan od posebnih ciljeva. Program sufinanciranja provodi se od 2008. godine. U okviru sredstava osiguranih u Državnom proračunu, a do sada je sufinancirano 85 projekata. Uz Knin, u kojem se svake godine 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Grad Vukovar i Općina Škabrnja predstavljaju simbole stradavanja u Domovinskom ratu 1991. godine - rekao je Zvonimir Galić iz Kabineta ministra te o projektu za sve žrtve Škabrnje dalje  kaže:

- Ministarstvo branitelja stoga podupire izgradnju Memorijalnog centra Ražovljeva glavica u Škabrnji, a do sada je osiguralo i isplatilo sredstva sufinanciranja u ukupnom iznosu od 581.328 kuna i to: 2012. godine 230.000 kuna, Ugovor o sufinanciranju sklopljen je sa Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak Škabrnja. Godine 2013. dali smo 151.328 kuna, Ugovor o sufinanciranju sklopljen također sa Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, i 2014. godine 200.000 kuna temeljem Ugovora o sufinanciranju sklopljenog sa Općinom Škabrnja. Navedena sredstva dodijeljena su uz obvezu pravdanja namjenskog utroška isključivo za radove na izgradnji objekta - kaže Galić.

Ministarstvo je, dakle, za Memorijalni centar već izdvojilo više od pola milijuna kuna, međutim, to je kap u moru onoga što je potrebno za ovo spomen-obilježje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno