Sabljar Dračevac: Konsenzus SDP-a i HDZ-a je neizvediv

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Renata Sabljar Dračevac ne vjeruje u rješenje koje nudi Božo Petrov

Članica Glavnog odbora SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, u subotu odlazi na sjednicu ovog stranačkog tijela kako bi razmotrili ponudu predsjednika Mosta, Bože Petrova. Šef SDP-a, Zoran Milanović, u utorak se na zajedničkom sastanku sa Mostom i HDZ-om već izjasnio da njegova stranka morati održati konvenciju kako bi razmotrili prijedlog Mosta za sastav vlade.

Petrov je, naime, HDZ-u i SDP-u dao, moglo bi se reći, nemoralnu ponudu, po kojoj bi prvi potpredsjednik vlade bio iz jedne stranke i izabran na samo polovicu mandata, a predsjednik Sabora bio bi iz druge stranke, također izabran na polovicu mandata, te bi se nakon dvije godine zamijenili. Mostu bi u ovom slučaju pripalo mjesto drugog potpredsjednika vlade, poručio je Petrov Karamarku i Milanoviću, no ova čudna kombinacija naljutila je i jedne i druge, tim više što im je za odluku dao samo sedam dana.

Nefunkcionalna koalicija

"Mi ne možemo ići u koaliciju ni s jednim političkim entitetom koji u svojim redovima ima osobe koje su pravomoćno optužene za kaznena djela. Tih ljudi moraju se odreći i zatražiti da odstupe pa ako to oni i ne učine, to je za nas minimum", poručio je Milanović Petrovu i izazvao žestoku reakciju Karamarka.

Tako je već prvi sastanak pokazao kako bi teško funkcionirala Vlada sastavljena od dva najljuća politička protivnika, HDZ-a i SDP-a. I sam  Petrov na sastanku je pokazao da je nedorastao ovoj situaciji, te da bi i  ubuduće teško pomirio razlike između Karamarka i Milanovića.

O sjednici Glavnog odbora i njenom mišljenju o ovoj pat poziciji, u koju je i njenu stranku i HDZ doveo šef Mosta, razgovarali smo sa predsjednicom Županijskog odbora SDP-a, Renatom Sabljar Dračevac:

- Razgovarat ćemo o ponudi koju je Most nama i HDZ-u dao kao potencijalnim koalicijskim partnerima. Moj je stav da bi koalicija kakvu je zamislio gospodin Petrov bila nefunkcionalna i u njoj ne bismo uspjeli postići apsolutno ništa. Pitanje je na kome bi u ovakvoj situaciji bila odgovornost? Svi bi u Saboru bili vlast, te parlament u principu ne bi imao nikakvu funkciju. Meni ovo nalikuje kao ponuda za prinudnu upravu, jer konsenzus između tako različitih političkih polova izgleda mi neizvediv - kaže Sabljar Dračevac.

Dodaje kako primjer Njemačke, kojega netko stalno stavlja pod nos kao idealan za Hrvatsku, smatra neizvedivim jer je situacija u toj zemlji sasvim drugačija od naše.

- Stalno mašu tom pričom iz Njemačke, kao da se to tako jednostavno može prenijeti u naše uvjete. Nama ponajprije treba puno vremena da dođemo do uvjeta u kojima žive Nijemci. Stvari se mogu razvijati u drugačijem pravcu jer mi, osim turizma koji nas spašava, ne proizvodimo ništa. I upravo je to ono na što bismo se bez odgode trebali koncentrirati. Analizirajući, dakle, ponudu gospodina Petrova možemo li zamisliti situaciju u kojoj bi, primjerice, HDZ vodio Ministarstvo zdravlja, a SDP Ministarstvo socijalne skrbi? Teško, zapravo neizvedivo. Svatko bi inzistirao na svojim odlukama, pa bi na kraju sve završilo sukobom. Stoga bismo na ovakav način vladanja potrošili puno vremena i energije, a ne bismo apsolutno ništa postigli - komentira čelnica županijskih SDP-ovaca.

Petrov odmaže

Jesu li u tom slučaju novi izbori po njoj najbolja opcija?

- Smatram da bi se Most ipak trebao odlučiti za jednu od ove dvije  koalicije i ne igrati se više mačke i miša. Na nove bismo izbore potrošili puno vremena i novca, a bolje je nekom pružiti šansu. Most, dakle, treba početi raditi za dobrobit građana - zaključuje Sabljar Dračevac.

I njima i HDZ-u ostaje čekati idući potez šefa Mosta, mada je očito kako je svojim uvjetima sve više počeo iritirati i glasače. Neke su se vlade sastavljale mnogo duže, međutim, ono što Petrov traži nemoguća je misija. Uživljen u ulogu hrvatskog mesije pokušava pomiriti nepomirljive, sve više docirajući Karamarku i Milanoviću kao da su učenici u magarećoj klupi. Svojim komentarima na sastanku, iako pristojno, jasno su mu dali do znanja da na ovakve uvjete ne mogu pristati, a Milanović je najavio i razgovore u stranci.

Vidjet ćemo što će Glavni odbor SDP-a zaključiti na sjednici u subotu, no zaključci će vjerojatno biti na tragu onoga što je Milanović već najavio ovoga utorka. SDP ne može ući u koaliciju sa strankom koja u svojim redovima ima kriminalce, ali tu je i već poslovična netrpeljivost ovih dvaju stranaka. Puno je teških riječi palo svih ovih godina, pa ni psihijatar Petrov tu više ne može pomoći. Dapače, mjesec dana nakon izbora on pokazuje kako im sve više odmaže jer da se razumije makar u osnovne političke zakonitosti nikad od HDZ-a i SDP-a ne bi tražio koaliciju.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno