Učenici OŠ Bartula Kašića slikali na staklu

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA
Radionicu je vodila Mirjana Samodol

Prva u nizu božićnih radionica održana je jučer u Muzeju antičkog stakla. Djeca iz Osnovne škole Bartula Kašića ispunila su Izložbenu dvoranu MAS-a, a kroz radionicu ih je vodila Mima Samodol, kustosica pripravnica. Osnovci su jučer slikali na staklu, a stigli su u pratnji svojih nastavnika. Prije samog početka radionice Samodol im je pojasnila što će raditi.

- Stigla su nam djeca iz drugog razreda OŠ Bartula Kašića, te jedna posebno odabrana a odabrana skupina učenika od petog do osmog razreda, a sve skupa ih je 34. Slikaju na staklenim pločama, stariji na temu vitraja. Objasnila sam im, kroz jednu prezentaciju, što je vitraj, na primjerima Josipa Botterija Dinija sam ih uvela u tu temu. Imitiraju tu tehniku vitraja, a teme su im Bogorodica s Kristom, jaslice, anđeo i neke ozbiljnije svetačke teme. Dok, s druge stane, ovi mlađi imaju neke jednostavnije teme, na primjer naslikati pahulju ili božićnu zvijezdu kao repaticu ili božićnu zvijezdu kao cvijet, te nekakva adventska svjetla. Imamo podijeljene te dvije teme, to im je za uvod na staklenim pločama, a kasnije kad to naslikaju, raditi će na staklenim kuglicama. No, tu imaju svoju umjetničku slobodu, mogu raditi razne motive i suprotstavljati boje, pojasnila nam je Samodol.

Sljedeća radionica na rasporedu je već sutra, kada u MAS dolaze djeca iz Dječjeg vrtića Golubica. U petak, pak, dolaze učenici Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Cijeli ovaj ciklus zaokružit će se izložbom koja će se otvoriti 18. prosinca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno