Australski Hrvat zemljište za Hilton na Relji platio 20,7 milijuna kuna

Slika korisnika valentinam
Denis Mikan novi vlasnik terena na Relji
Odvjetnik stanara, Dan Marinović, putem medija je upozorio budućeg, eventualnog kupca, na obavezu iz kupoprodajnog ugovora s Gradom Zadrom o osiguravanju 20 parkirnih mjesta prvenstveno za njihovu uporabu te pristupnog puta. Ugovor, kako je kazao, obvezuje i budućeg vlasnika na ispunjenje te obaveze
Na zadnjem ročištu u Svačićevoj utvrđivalo se stvarno stanje na terenu

Denis Mikan, australski Hrvat, vlasnik tvrtke RamseyBay sa sjedištem u Hebrangovoj ulici u Zagrebu, novi je vlasnik atraktivnog zemljišta na Relji površine od 8.412 metara četvornih namijenjenog gradnji hotela Hilton.

Kako doznajemo na Općinskom sudu u Zadru, Mikan je zemljište kupio putem FINA-ine elektronske dražbe za iznos od 20,7 milijuna kuna što je ujedno bila početna cijena. Zemljište je došlo na bubanj nakon što je na zadarskom Općinskom sudu doneseno rješenje o ovrsi nad tvrtkom Centar projekt u suvlasništvu irskog para i Mladena Ninčevića, građevinskog poduzetnika i povratnika iz Australije i to na zahtjev njegovih irskih kompanjona koji su ovrhu radi prisilne naplate podnijeli putem svoje kompanije Meadow Star Designated Activity.

Malo je tko vjerovao kako će se već na prvoj dražbi naći kupac koji će do 8. rujna uplatiti jamčevinu od 2,6 milijuna kuna, a potom, u roku od tri mjeseca i ostatak do 20,7 milijuna kuna. No jeste. Mikan je na zagrebačkom Trgovačkom sudu, pet dana prije isteka roka za uplatu jamčevine, registrirao tvrtku RamseyBay s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a 20. studenog uplatio je puni iznos i tako stekao pravo na uknjižbu, ali i brisanje svih tereta.

Inače, utvrđena vrijednost zemljišta bila je 25 milijuna i 920.268 kuna, a Ninčević ga je kupio još 2009. godine od Grada Zadra i to za 3,9 milijuna eura. Grad Zadar se na dio tog zemljišta uknjižio svega godinu dana ranije, a ubrzo se ispostavilo kako je Ninčeviću prodan i teren ispred zgrade Petra Svačića 3 do 11 koji su stanari desetljećima, od useljenja, koristili kao životni prostor i parkiralište.

Zanimljivo će biti vidjeti kakvi su planovi novog vlasnika. U kupoprodajnom Ugovoru stoji kako je zemljište namijenjeno gradnji hotela te da prenamjena nije moguća. Ipak, ona se dogodila. Gradsko vijeće je na jednoj od sjednica izglasalo izmjenu DPU-a te tako usvojilo i TM2 zonu na toj lokaciji, što znači selektivnu gradnju. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)

Komentari

Slika korisnika genije
Brzo će odustat kad shvati s kakvom birokracijom i kojim govnima mora ratovat i kome sve mora platit