ENERMO U Kneževoj palači predstavljen jedinstven projekt u Hrvatskoj

Slika korisnika valentinam
Kroz sedam godina u moru bi mogle biti prve turbine
Ovo je prvi projekt, nama znan u Hrvatskoj, koji iskorištava potencijale energije mora za stvaranje električne energije u Hrvatskoj. Grad Zadar je inicirao taj projekt, s obzirom da ima otoke koji mu administrativno pripadaju. Proučavali smo područje kako bismo locirali neke lokacije za projekt, rekla je Maljković
Marin GOSPIĆ
Sa završne konferencije projekta EnerMo

Grad Zadar želi more na vanjskom nizu otoka koji mu administrativno pripadaju koristiti za proizvodnju električne energije. Završna konferencija projekta EnerMo, jedinstvenog u Hrvatskoj, pa i Europi, kako se moglo čuti na njegovoj prezentaciji, održana je jučer u Kneževoj palači, pri čemu je široj javnosti pobliže predstavljeno o čemu se radi. Radi se o projektu Grada Zadra i Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Energija mora

- Ovo je prvi projekt, nama znan u Hrvatskoj, koji iskorištava potencijale energije mora za stvaranje električne energije u Hrvatskoj. Grad Zadar je inicirao taj projekt, s obzirom da ima te otoke koji mu administrativno pripadaju. Proučavali smo područje kako bismo eventualno locirali neke lokacije gdje bi se mogao razviti takav projekt. Prethodno je Zadarska županija razvila, i ima dobro iskustvo mapiranja potencijala energije vjetra, pri čemu je sama procedura relativno slična, ali ovdje je fluid more. Ovo su prvi koraci da se vidi postoji li ekonomska opravdanost takvih projekata, rekla je Danica Maljković, dipl.ing. iz Odjela za gospodarenje i organizaciju u energetici iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. A već prva istraživanja pokazala su nekoliko zanimljivih lokacija. Iako se čini kao daleka budućnost, Maljković ističe kako bi rokovi za realizaciju mogli biti kraći nego što se očekuje.

- Idealno bi se u naredne dvije godine mogla obaviti mjerenja, moglo bi se projektirati postrojenje u narednih godinu ili dvije izgraditi i priključiti takvu elektranu. Četiri do sedam godina vremenski je tijek u idealnom slučaju, ističe Maljković.

Ispred Grada Zadra u uvodu prezentacije okupljene je pozdravio zamjenik pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Matko Segarić koji je naglasio kako Grad Zadar dugi niz godina radi na promicanju energetske učinkovitosti te je ovo samo jedan u nizu takvih projekata, ali na koji su posebno ponosni.

- Ovo je jedan od vrlo značajnih projekata, možda ne novčano, ali stoga što se radi i istraživačkom projektu koji nam je prvi takav, istaknuo je Segarić naglasivši kako tu Grad Zadar ne namjerava stati u promicanju energetske učinkovitosti i poticanja korištenja obnovljivih izvora energije.

Lokacije s najznačajnijim strujanjima

Irena Dubravec iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, koji projekt sufinancira u iznosu do 80 posto, rekla je da samo ove godine Fond s Gradom Zadrom ima sklopljenih ugovora u vrijednosti preko 60 milijuna kuna, a sa Zadarskom županijom preko 600 milijuna kuna.

- Ovaj projekt prepoznat je kao jedinstven jer ostvaruje potencijal mora, ne samo za Zadar nego i za cijelu Hrvatsku, rekla je Dubravec.

Ana Bajlo, voditeljica projekta u Gradu Zadru naglasila je kako je njegovo trajanje od siječnja 2016. do prosinca 2017., a njegova vrijednost je 249.466,25 kuna, od čega 137.620 kuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je rađen u tri faze: prikupljanje podataka i izrada mape potencijala energije mora tog područja, zatim analiza utjecaja mogućih tehnologija za korištenje energije mora na okoliš i prirodu te izrada predstudije izvodivosti i akcijskog plana za korištenje energije mora. Inače lokacije s najznačajnijim strujanjima koje su se pokazale najpogodnijima su Zapuntel, Velo žalo i područje jugoistočno od otočića Trate.


Dovoljno energije za opskrbu otoka u zimskim mjesecima

More ispred zadarskih otoka moglo bi načelno proizvoditi, ovisno o projektu elektrane, dovoljno energije za javnu rasvjetu nekog otoka pa možda i opskrbu stanovništva u zimskim mjesecima. S obzirom da se radi o turbinama postoji veza između veličine turbine i snage pa ovisno o veličini turbine tolika će biti proizvodnja energije. Takva plava energija bila bi po kilovatsatu ipak nešto malo skuplja od konvencionalne energije.

- Sam kilovatsat bio bi sigurno skuplji, ali u svakom slučaju bio bi to pilot projekt, pa čak i na svjetskoj razini, i pitanje je može li se tu Hrvatska, kao pomorska zemlja, pozicionirati i u razvoju neke nove tehnologije koja bi koristila energiju zatvorenih mora, jer većina svjetskih istraživanja ide na otvorena mora i oceane, zaključila je Danica Maljković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno