Lučani tradiconalno obilježili blagdan svetog Nikole zaštitnika pomoraca

Slika korisnika valentinam
Nastavlja se tradicija stara preko 90 godina
Na ovaj svečev dan, blagdan Svetog Nikole luški pomorci posjećuju svoj zavičaj pa i oni koji sa svojim obiteljima žive u prekooceanskim zemljama
Nenad MARČINA
Blagoslov brodova u neposrednoj blizini mjesta na kojemu je 1926. godine podignut kip svetom Nikoli Putniku

I ove godine kao uvijek do sada kapela svetog Nikole (kod mještana uobičajenog naziva sveti Mikula) bila je pretjesna da primi sve vjernike, pa je veliki dio pučanstva misno slavlje koje je predvodio don Dario Matak, popratilo izvan zidina crkve. Inače, Luka, mjesto na Dugom otoku s četiri oltara slavi četiri nebeska zaštitnika.

Međutim, osim glavnog zaštitnika svetog Stjepana Prvomučenika, Lučani s puno digniteta slave blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, ribara, djece, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, zatvorenika, trgovaca, otoka Sicilije i pariškog sveučilišta. Razlog više da na taj svečev dan, blagdan Svetog Nikole luški pomorci posjete svoj zavičaj pa i oni koji sa svojim obiteljima žive u prekooceanskim zemljama.

Razlog posjete svom rodnom kraju je i taj što je to slikovito mjesto Luku krasio spomenik sv. Nikole već 1926. godine. S ponosom ističu Lučani, kako je njihovo mjesto bilo među prvim mjestima u svijetu u kojoj je kip tog omiljenog sveca postavljen, i to na samoj obali okrenut prema morskoj pučini.

No, koliko su Lučani te iste 1926. godine bili osvješćeni i svjesni rimokatoličke vjere i hrvatskog nacionalnog bića potvrđuje i spomen ploča na samoj kapelici Sv. Nikole, na kojoj se utisnute riječi zahvale prvom hrvatskom kralju Tomislavu, te molitva Svevišnjem Bogu da dragu braću Istrijane vrati u okrilje Matice Hrvatske.

U svojoj propovjedi don Dario nadahnuto je zborio o svetom Nikoli, omiljenom svecu, koji je preminuo 6. prosinca 343. godine u turskom gradu Myra. Kao svećenik želio je širiti ljubav i dobrotu. Odlazeći u Palestinu nakon smtri svog strica biskupa Mire živi samačkim životom. Vrativši se u Miru postaje nasljednik svoga strica. Međutim, don Dario ističe u svojoj homiliji kako o dobroti, pleminitosti biskupa Nikole Putniku ne treba pretjerivati jer njegova dobročinstva govore o njegovoj veličini. Prema narodnom vjerovanju činio je čudesa, poput Isusa smiruje uzburkano more. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, kaže na kraju svoje homilije don Dario.

Nema otpisanih brodova

Nažalost, zbog nedostataka otpisanih starih brodova vjerojatno se neće dogoditi drevni običaj spaljivanja broda u mjestu Luci na vali na škveru i to na blagdan Tri Kralja. Brod se žrtvuje za spas svih drugih brodova i pomoraca koji plove morem. Taj događaj obrednog spaljivanja u čast svetog Nikole Putnika je kao pouka s jasnim simboličnim značenjem. Oganj ne simbolizora samo kraj destrukcije i smrt, već i kreaciju, te i početak novog života. Međutim, kao što je to i običaj posvuda u svijetu župnik Luke, Žnama i Sali, don Dario Matak blagoslovio je sve brodove koje su se tog dana našli u luškom portu i vali. Nakon misnog slavlja organizirana je procesija Obalom svetog Mikule do spomenika žrtvama fašističkog terora.

Genaracije luških umjetnika i majstora, prezimenom Žuvić.

Pod vodstvom Lučanina velečasnog Ante Žuvića izgrađena je 1910. godine u Los Agelesu prva hrvatska katolička crkva naziva sv. Ante na području Sjedinjenih Američkih Država. Povod izgradnje crkve sv. Ante je dolazak grupe hrvatskih doseljenika na početku 20. Stoljeća u Južnu Kaliforniju, uglavnog iz dalmatinskih otoka, nastavniši se u San Pedru. Druga grupa dolazi iz Hercegovine. Crkveno su se integrirali u katoličku župu Los Angelesa, simboličnog naziva Mary Star of the See. Zanimljiv podatak. Pod vodstvom Lučanina, velečasnog Ante Žuvića izgrađena su dva velebna izdanja na području Los Angelesa. Gdje bi mu bio kraj, da njegov ovozemaljski život se nije ugasio tako rano, navršivši samo 43 godine života, naglasio bi u više navrata blago preminuli mons. Rozario Šutrin.

I u njegovom rodnom mjestu Luci, nekoliko godina kasnije pod vodstvom plejade umjetnika, građevinara i stolara prezimenom Žuvić izgrađena je kapelica sv. Nikole Putnika. Glavni portal, funestre i ostalu drvenariju izradio je Miško Žuvić, otac Tomislava, poznatog luškog „maranguna“ i djed Paula. Zidarski predvodnici bili su Martin i Tome Žuvić. Kapelicu osim kipa svetog Nikole i glavnog oltara posvećenom tog omiljenom svecu Nikoli Putniku krasi i maketa pekrasnog ratnog broda u kreaciji Bože Žuvića, oca luškoga brice Viktorija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)