Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

SEDMA UMJETNOST Filmski ured Zadar prikazao iskustva sa snimanja “Generala”

09.12.2017. 12:43
SEDMA UMJETNOST Filmski ured Zadar prikazao iskustva sa snimanja “Generala”


Filmski ured Zadar u suradnji sa Sveučilištem u Zadru priredio je jučer događanje pod nazivom „Snima se…“.
Bila je to prilika za čuti iskustva tijekom snimanja filma „General“ te se upoznati s potencijalima u filmskoj industriji i industriji reklama. 
Ante Gašpar, location manager, govorio je o snimanju filma General, te je kazao kako se snimalo svaki dan, počevši od Malog Alana, preko Zadra do Livna. Tehnički dio ekipe činilo je 60 do 70 ljudi, a u najvažnijim scenama bilo ih je i oko 200. 
– Sve je puno lakše kad imate Filmski ured. Primjerice, počeli smo snimati u proljeće, budući da je to vrijeme kad izlaze zmije rekao sam Ivani da provjeri u bolnici ima li seruma u slučaju ugriza. Za svako snimanje potrebna je hitna pomoć, tu su razne dozvole, dakle u svemu tome je jako važno imati support,  kazao je Gašpar istaknuvši kako je Zadar odabran među ostalim jer nikad nitko ovdje nije imao problema, pogotovo otkako je Filmski ured osnovan.
Suzana Pandek, producentica, govorila je, među ostalim, o snimanju reklame za Zagrebačku banku u Zadarskoj županiji i potencijalu u industriji reklama. Kazala je kako  je ona po zvanju novinar, no nasla se u produkciji, a svoju produkcijsku kuću ima deset godina. Na Vernu predaje kreativnu industriju. Iznijela.je podatak o 50 tisuća zaposlenih u raznim vidovima kreativne industrije.
– Meni je super raditi s velikim korporacijama. Čini mi se da je posljednjih godina sve više žena u kreativnim industrijama. Super je da postoji Filmski ured, a dobar primjer je da nešto takvo nema Zagreb u kojem se svakodnevno odvija toliko događanja. U Zagrebu nemaju jedinstven ured za sve, nemaju koordinaciju o svemu, kazala je Pandek pojasnivši potom proces nastajanja jedne reklame. Kazala je kako radni dan za vrijeme snimanja reklame traje po 16 sati.
Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda u Zadru, kazala je kako nema čudnih ni nemogućih zahtjeva.
– Često puta nema vremena za neke stvari, tražimo od ustanova s kojima radimo da se, naprimjer,  dozvola izdanja u roku 24 sata. No, vrijedi istaknuti, kako u Zadru nismo imali situaciju da se nešto otkaže, kazala je Zrilić.