Vir bez podjela: Držimo da projekt gradnje benzinske postaje nije sporan

Slika korisnika valentinam
Tri Bartola otvorili gradilište benzinske crpke na Viru
Kroz proračun Općine Vir prošla je milijarda kuna, a u posljednjih 15 godina nije se dogodila niti jedna ozbiljnija investicija. Sad kad se konačno pojavio investitor, tvrtka Tri Bartola, koja tamo želi graditi benzinsku postaju i zaposliti ljude, Kapović je osporava, rekao je Frane Vučetić
Zvonko KUCELIN
Predstavnici Vira bez podjela, Frane i Igor Vučetić te Jadranka Okreša

 Igor Vučetić, Jadranka Okreša i Frane Vučetić, članovi Udruge Vir bez podjela i oporbeni vijećnici Općine Vir, jučer su sazvali konferenciju za medije kako bi upozorili na netransparentno trošenje općinskog novca i aktualna zbivanja na Viru, konkretno "protivljenje načelnika Kristijana Kapovića privatnim ulaganjima čime koči razvoj Vira".

- Već dugi niz godina ukazujemo na činjenicu da se proračun Vira troši netransparentno i da nije u funkciji razvoja otoka. Otok Vir vapi za investicijama. infrastruktura nam je daleko lošija nego u nekim općinama s puno skromnijim proračunom. Nemamo školu, kanalizacija i vodovod će ovim tempom biti dovršeni 2030., rekao je Igor Vučetić, a u sličnom tonu nastavio je i njegov prezimenjak Frane dodajući kako na Viru postoji samo jedan zakon, jači od svih u državi, a taj da je Kapovićev zakon.

- Kroz proračun Općine Vir prošla je milijarda kuna, a u posljednjih 15 godina nije se dogodila niti jedna ozbiljnija investicija. Sad kad se konačno pojavio investitor, tvrtka Tri Bartola, koja tamo želi graditi benzinsku postaju i zaposliti ljude, Kapović je osporava, rekao je Frane Vučetić optužujući Kapovića da je sve na otoku podredio sebi, svojoj obitelji i glasačima.

Prijave stoje u ladicama

- U posljednjih nekoliko godina poslali smo policiji, DORH-u i USKOK-u niz prijava potkrijepljenih dokumentacijom, ali one očito stoje u nekim ladicama i to iz samo njima poznatih razloga, rekao je Frane Vučetić ističući kako je benzinska crpka na otoku nužna jer je nema, pa čak ni u blizini.

- Projekt investitora Tri Bartola po mom mišljenju nije sporan. Nisam pravnik, ali valjda nadležne institucije ne bi izdale građevinsku dozvolu da to nije po zakonu i u skladu s prostornim planom općine, iznio je ovaj oporbeni vijećnik dodajući kako je u tijeku drama na Viru jer su sve općinske tvrtke s načelnikom na čelu ogradile prostor gdje će se graditi benzinska postaja, a gdje je investitor jučer ujutro uputio radnike.

I dok je konferencija za medije bila još u tijeku, iz Općine Vir na adrese zadarskih medija stiglo je priopćenje s naslovom: "Bespravno otvoreno gradilište benzinske pumpe na Viru"

Uranili s dopuštenim početkom gradnje

- Investitor Tri Bartola d.o.o. nastavlja s kršenjem zakona te se konačno deklarirao kao bespravni graditelj. Naime, bespravni investitor pristupio je zaštićenom autohtonom pejzažu na prostoru Općine Vir i otvorio gradilište po nezakonito izdanoj građevinskoj dozvoli. Investitor je obavijestio nadležni upravni odjel o otvaranju gradilišta 4. prosinca 2017. godine. S obzirom da Zakon o gradnji, članak 131., kaže da je investitor dužan tijelu graditeljstva, najkasnije u roku od osam dana prije početka građenja, pisano prijaviti početak građenja, bespravni investitor Tri Bartola d.o.o. nije smio po nezakonito izdanoj građevinskoj dozvoli pristupiti katastarskoj čestici i otvoriti gradilište prije 12. prosinca 2017. godine, stoji u priopćenju gdje se nadalje navodi kako će Općina Vir poduzeti sve pravne radnje da zaštiti javni interes i onemogući bespravnog investitora u konzumaciji nezakonito izdane građevinske dozvole. Navode kako to znači da će poduzeti mjere fizičkog štićenja koridora DC306 koji je izvlašten od strane Općine Vir, kao ovlaštenika Hrvatskih cesta, a sve po odluci predsjednika Uprave Hrvatskih cesta i temeljem lokacijske dozvole koju je u ime Hrvatskih cesta 9. listopada 2014., ishodovala općinska tvrtka Vir održavanje d.o.o. radi proširenja koridora ceste, rekonstrukcije prometnice, izgradnje nogostupa i autobusnih ugibališta.

- U tijeku je nasilno ometanje javnog prometnog koridora u punoj dužini sporne katastarske čestice na način da bespravni investitor uništava prostor koridora ceste u dužini od 12 metara, poručili su iz Općine Vir koja je dan ranije angažirala odvjetnički ured Korljan i partneri vezano uz podnošenje Zahtjeva za poništenje građevinske dozvole, a načelnik Kapović osobno je USKOK-u u Splitu predao kaznene prijave protiv svih nadležnih koji su sudjelovali u donošenju građevinske dozvole. Tko je kriv, a tko prav, reći će nadležna tijela i institucije.

Očekivani nasilnički govor načelnika

- Nasilnički i prijeteći govor načelnika me ne iznenađuje jer sam kao vijećnica to osobno iskusila. Vrši nasilje i teror nad predstavničkim tijelom, vrijeđa vijećnike, a sve pod pokroviteljstvom predsjednika Općinskog vijeća. Virani su taoci politike Kristijana Kapovića, izjavila je Jadranka Okreša napominjući kako je Općina Vir po koeficijentu razvijenosti druga u državi s proračunom za prošlu godinu od 100 milijuna kuna, a usprkos tome nema ni najosnovniju infrastrukturu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (4 glasova)