Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Finka: Želimo zastupnike pacijenata!

08.12.2018. 19:30
Finka: Želimo zastupnike pacijenata!


U povodu obilježavanja Dana solidarnosti pacijenata, zadarska podružnica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata na čijem je čelu dr. Dubravka Finka, poslala je priopćenje u kojem stoji kako je njihova Udruga zajedno sa "International Alliance of Patiens Organizations" u potpunosti posvećena promicanju prava sigurnosti pacijenata kroz trogodišnju strategiju od 2019. do 2021. godine, zajedno s organizacijom "WHO" i njihovim programom – "Patient For Patients Safety" kao trećem globalnom izazovu za sigurno liječenje u borbi protiv lažnih lijekova.
– Podsjećamo sve građane, udruge građana i institucije da se prisjete pacijenata i članova njihovih obitelji u svojoj okolini, kao jedne od najranjivijih skupina kojoj je neophodna briga svih nas, naša pažnja, suosjećanje i pomoć u svakodnevnom životu te želimo poručiti da svi zajedno kao društvo moramo osvijestiti humanost i solidarnost za pacijente – stoji u priopćenju zadarske podružnice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.


Blagotvoran učinak brige i toplih riječi za oboljele
U priopćenju se još navodi, kako bi svatko od nas mogao odvojiti malo svog slobodnog vremena, ali i učiti djecu da podsjete članove svojih obitelji, prijatelje i poznanike na blagotvoran učninak pomoći u svakodnevnom životu, na suosjećanje i brižne, tople riječi za sve oboljele.
– Pacijentima želimo što bolju i učinkovitiju provedbu zdravstvene reforme, kao i uspostavu dobrih i korektnih odnosa u sustavu zdravstva kako bi mogli utjecati na kreiranje politike zdravstvenog sustava što je i jedino jamstvo bolje i dostupnije zdravstvene zaštite. S obzirom na to da još nema naznaka za formiranjem i uspostavljanjem instituta zastupnika pacijenata, za što se naša Udruga bori već 19 godina, mi smo zapravo jako zahvalni i medijima što prate područje zdravstva i ukazuju na neke nelogičnosti i nepravde u sustavu. Na taj se način doprinosi i većoj prepoznatljivosti prava pacijenata, a i senzibilizira se javnost na pravne, etičke i socijalne probleme s kojima se pacijenti susreću u svakodnevnom životu. U sustavu zdravstva želimo postići potpunu okrenutost pacijentu s posebnom naznakom na njegovu sigurnost, kao i na praćenje njegovih potreba jer to je veliki problem ne samo u Europi, već i ostatku svijeta – stoji dalje u priopćenju Udruge.


Sastanci – "Pacijenti za sigurnost pacijenata"
Naime, kako bi se globalno ojačali sustavi zdravstva odavno je već prepoznata i neprocjenjiva vrijednost aktivnog sudjelovanja pacijenata što se dokazuje i na globalnim razinama kao što je provođenje EU programa – EU za pacijente. Važna je i prepoznata i potreba za jačom i učinkovitijom zaštitom pacijenata.
Svjetska zdravstvena organizacija redovito održava sastanke pod nazivom – Pacijenti za sigurnost pacijenata, pa onda oni iz prve ruke svjedoče o teškoćama i nepravdama te pričaju o svojim iskustvima na koje nailaze tijekom liječenja.
– "Be the news!" – razgovarajmo s pacijentima o pacijentima, udrugama pacijenata o sigurnosti tijekom liječenja, informirajmo o propustima pri liječenju, osvijestimo na pojavu i opasnost od lažnih lijekova na svim tržištima, diljem svijeta. Ali, ne smijemo zaboraviti i na primjere dobre prakse kojih nedvojbeno ima jer – "dobar glas, daleko se čuje!". Posebno još jedanput želimo svim pacijentima, a naročito bolesnicima – "otvorena vrata" na svim razinama zdravstvenog sustava od njihovog obiteljskog liječnika, preko bolnica i klinika do Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja – poručuju na kraju priopćenja iz zadarske Udruge za promicanje prava pacijenata.




Nedostatak komunikacije
Poznata zadarska liječnica i predsjednica zadarske podružnice Hrvatske udruge  za promicanje prava pacijenata – dr. Dubravka Finka,  jučer je rekla kako se pacijenti  najviše žale na nedostatak komunikacije između liječnika i njih. Naime, kako je rekla dr. Finka, često se primjerice, zna dogoditi da pacijent ode kod specijalista na neke pretrage i onda dođe u situaciju da mu nema tko objasniti nalaz i uputiti ga što dalje ako je potrebno.
– Na taj se način gubi i povjerenje u liječnika i općenito, u struku. Onda dolazimo  i u situaciju da pacijenti sami sebi postavljaju dijagnoze uz pomoć interneta, a to je  uvijek loše, a po mom mišljenju i degradira struku  – dodala je dr. Finka.
Što se pak, tiče upostavljanja instituta zastupnika pacijenata, dr. Finka je pojasnila kako se ona za to bori od kada je 1999. godine osnovana zadarska podružnica  Udruge jer za to jednostavno postoji potreba. To bi trebala biti osoba multidisciplinarnog znanja i iz medicine, prava, ekonomije koja bi bila  svojevrstan pravobranitelj  pacijenata  i izravna veza prema institucijama.
– Početkom sljedeće godine planiram krenuti u osnivanje zadarske Udruge zastupnika pacijenata – otkrila je dr. Dubravka Finka.