Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

FOTO: SVEČANOST U ČAST PALIH BORACA Zadarski antifašisti obilježili oslobođenje Dalmacije

08.12.2018. 19:24
FOTO: SVEČANOST U ČAST PALIH BORACA Zadarski antifašisti obilježili oslobođenje Dalmacije


Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra pod pokroviteljstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) jučer je održala svečani skup povodom obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja Dalmacije i 75. obljetnicu osnutka 8. dalmatinskog korpusa NOVH i NOVJ. Svečanost se, uz kulturno umjetnički program, održala u dvorani Zara.
Za slobodu Dalmacije i Hrvatske život su dali mnogi borci i borkinje Narodno oslobodilačke borbe kao i brojni branitelji u Domovinskom ratu. Upravo o njihovoj zasluzi te o povijesti 8. dalmatinskog korpusa pričao je antifašistički borac i član Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, Jakov Jukić.
-Prošlo je već 74 godine od oslobođenja Dalmacije i jubilarnih 75 godina od osnutka 8. dalmatinskog korpusa, najveće jedinice u RH i bivšoj Jugoslaviji. Prije 74 godine oslobođena je Dalmacija od fašističke Italije i nacističke Njemačke, kazao je Jukić naglasivši kako je povijesna uloga o vjekovnoj težnji za slobodom u Hrvatskoj te u sadašnjim granicama na Jadranu pripala upravo Titovim partizanima.


Partizani su zaustavili osvajanje
Partizanska Narodno oslobodilačka vojska i antifašistička borba koju je povela Komunistička partija s antifašistima Dalmacije zaustavili su osvajanje na hrvatskom prostoru u 2. svjetskom ratu, nastavio je Jukić.
-Ustali su protiv onih koji su, u liku Ante Pavlića, 18. svibnja 1941. godine prodali Mussoliniju skoro cijelu Dalmaciju. Dalmatinski antifašizam usto je protiv tzv.tvorevine NDH koju je stvorio fašizam. U toj povijesnoj stvarnosti leži suština, prvog u povijesti, dalmatinskog masovnog narodnog ustanka koji je buknuo kapitulacijom Italije u rujnu 1943., kazao je dodavši kako su to sve bili redom mladi borci i borkinje, do 25 godina starosti.
Na kraju se osvrnuo prema nedovoljnoj brizi prema tekovinama iz NOB-a.
-Zabrinuti smo što se ne vodi briga prema tekovinama iz NOB-a. U Domovinskom ratu došlo je do micanja svih ulica s imenima istaknutih boraca, jedinica i važnih datuma iz Narodno oslobodilačkog pokreta i žrtava fašizma. Zabrinjava nas i vrlo loš odnos prema spomenicima koji su porušeni i oštećeni u Domovinskom ratu, kazao je dodavši kako je žalosno da vlasti gradova i županija ne posjećuju spomen obilježja svojih očeva i djedova poginulih u antifašističkoj borbi za slobodu svoga grada i naroda.


Zadarski antifašisti ne žele se odreći tradicije unatoč lažnim prikazivanjima
Odnos prema antifašizmu danas prokomentirao je predsjednik ZABA Zadarske županije, Nikola Dobre naglasivši kako se zadarski antifašisti ne mogu i ne žele odreći tradicije spominjanja onih koji su vratili Dalmaciju domovini Hrvatskoj te pobijedili najveće zlo ikad stvoreno od strane čovjeka– fašizam. Također, nije izostavio niti činjenicu koliko im smeta što se antifašiste konstantno lažno prikazuje.
-Jako nam smeta svakodnevno lažno prikazivanje svih događanja glede revizionističkih djela onih koji zaslužuju svu zahvalnost za ono što su učinili, naših partizana i generala hrvatske vojske. Želimo istinu o NOB-u i poštovanje prema vođi ustanka NOB-a,drugu Titu, kazao je Dobre dodavši kako osuđuju sve zločine koji su se dogodili. -Ne smijemo zaboraviti da je to bio najkrvaviji rat u povijesti čovječanstva, dodao je Dobre.
Dobre je također istaknuo kako se antifašisti u Hrvatskoj i Zadru uzdižu iznad svakodnevne žabokrečine u koju ih se konstantno „uvaljuje“, posebice naglasivši kako se krivci za počinjena zla moraju kazniti, jer isti imaju imena i prezimena.
-Nevjerojatno je da pokušaji revitalizacije Ante Pavelića kroz slavljenje njegovog imena i djela prolazi uz prešutno odobravanje službenih vlasti, a da se pritom umanjuju djela onog pod kojim smo stekli slobodu, druga Tita, kazao je Dobre.




Ljude se mora upućivati na istinu
Izaslanik predsjednika SABA RH, Franje Habulina i potpredsjednik Saveza, Juraj Krstulović, osvrnuo se na razloge zašto se nakon toliko vremena i dalje mora intenzivno slaviti ove događaje.
– Kultura sjećanja je ona civilizacijska vrijednost koju treba njegovati i razvijati. Upravo u tom ratu oslobođeni smo od fašizma i ponovno je spojena naša teritorijalna i društvena zajednica u jedinstvenu državu, kazao je Krstulović dodavši kako na ovo treba ukazivati jer u današnje vrijeme pojačanog revizionizma ljude se mora upućivati na istinu o NOB-u i njenim rezultatima.
– Jedan od rezultata NOB-a je to da je upravo ona skinula ljagu s hrvatskog naroda koju joj je nametnula fašistička tvorevina NDH i zahvaljujući njoj priključili smo se civiliziranom svijetu tada zvanom antifašistička koalicija, zaključio je.


Polaganje vijenaca
Prije svečanog skupa, na Gradskom groblju Zadar upriličeno je polaganje vijenaca na spomenik „Borcima palim za slobodu grada Zadra i poginulim braniteljima Domovinskog rata povodom obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja Dalmacije i 75. obljetnicu osnutka 8. dalmatinskog korpusa NOVH i NOVJ.


Dalmacija je prva u Hrvatskoj bila oslobođena
U kolovozu 1944.g., 8. dalmatinski korpus NOV i PO Hrvatske počeo je s pripremama za konačno oslobođenje Dalmacije. 12. rujna 1944.g. otpočela je ofenziva s otoka Visa, koja je trajala 90-tak dana, a završila je kninskom operacijom.
Jedinice 8. dalmatinskog korpusa u ofenzivi oslobađanja Dalmacije imale su 1.884 poginula borca i rukovodioca. Samo u Kninskoj operaciji poginulo je 677 boraca (uglavnom Hrvata), oko 2.439 je ranjeno i 126 nestalo. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke: 11.621 poginuli i 7.315 zarobljenih vojnika, od toga, samo u Kninskoj operaciji imali su 6.555 poginulih i 4.298 zarobljenih.
Dalmacija je prva u Hrvatskoj, a među prvima i u Jugoslaviji, konačno i potpuno oslobođena. Za narod Dalmatinskog podneblja ovim je završen Drugi svjetski rat.