Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HUMANITARCI ZA SJEMENIŠTARCE Njihov potez kistom vrjedniji je od zlata

08.12.2018. 16:01
HUMANITARCI ZA SJEMENIŠTARCE Njihov potez kistom vrjedniji je od zlata


Jučer je u Muzeju grada Zadra održano svečano otvorenje  humanitarno-prodajne izložbe "Humanitarci za sjemeništarce". Riječ  je o djelima koja su nastala na likovnim kolonijama 2017. i 2018. godine u Nadbiskuspkom sjemeništu Zmajević u Zadru.
U likovnim kolonijama međunarodnog karaktera sudjelovalo je 46  umjetnika, akademskih i amaterskih slikara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Sve zajedno naslikano je 95 djela, a u Narodnom  muzeju izloženo je njih 66. Izložba je prodajnog karaktera, a novac prikupljen od prodaje namijenen je za uzdržavanje i školovanje zadarskih  sjemeništaraca. Izložba će biti otvorena tri tjedna.
Kustos i voditelj Muzeja Grada zadra, Hrvoje Perica, kazao je kako se  humanitarnim izložbama kao što je ova potiče posjetitelje na razmišljanje o bitnim stvarima u svakodnevnom životu a to je pomaganje osobama u našem društvu.


Spremnost za pomoć
-Djela koja sačinjavaju izložbu tematski su bliska svima nama i nose  dublju poruku od pukog poteza kistom. Dokaz su koliko mali potezi u  cjelini mogu biti veliki i jaki,baš kao i djelovanje pojedinaca u grupi, kazao je Perica na početku svečanog otvorenja.
Akademski slikar i profesor, Mate Ljubičić, nije skrivao oduševljenje  ovom izložbom, ponajprije iz razloga što je riječ o ljudima koji su se,  bez trunke razmišljanja, odazvali na poziv njega i don Rolanda Jelića, i  pokazali spremnost za pomoć.
-Prezadovoljan sam što putem ovih slika mogu Zadranima predstaviti sve ove umjetnike koji su nam kroz dvije godine druženja darovali  svoja djela. To su sve moji prijatelji i kolege koji nisu dvojili niti sekunde, bez obzira odakle dolazili i koliko obaveza imali, kazao je Ljubičić  naglasivši kako je riječ uglavnom o cjenjenim umjetnicima, akademskim slikarima, poznatima ne samo u svojim zemljama već na razini  Europe i svijeta.
Ljubičić je kazao kako ovim umjetnicima nije strano sudjelovati u  humanitarnim akcijama. Do sada su slikali za “Hrvatsku bez mina”,  djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju, za djecu palih  branitelja, obnovu crkava,…
– Toliko su puta već dali svoja djela, vrijeme i srce te se nadam da će  im  Zadrani uzvratiti zahvalom na način da će kupiti pokoju sliku i pomoći našim sjemeništarcima.


Tri posebna dana
Sam čin otvorenja pripao je ravnatelju Nadbiskupskog sjemeništa  Zmajević don Rolandu Jeliću. Pritom se zahvalio osobi bez koje, kako je  naglasio, ovo ne bi bilo moguće, a to je profesor Mate Ljubičić koji je  svojom upornošću i voljom pokrenuo cijelu priču.
-To nije bilo tri dana samo slikanja, već i lijepog druženja i učenja.  Vjerujem da će ova izožba biti ne samo ono što ćemo pogledati, već da  ćemo u tim slikama nešto i doživjeti, kazao je dodavši kako mu se svi  zainteresirani za kupnju mogu slobodno obratiti.
-Svi ovi umjetnici svojim su sudjelovanjem i djelima pokazali što nose u srcu, a sada je red na vama, zaključio je.