Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Objavljeno ukoričeno izdanje knjige Olega Maštruka “Zapisi s drugog krova svijeta”

08.12.2018. 08:26
Objavljeno ukoričeno izdanje knjige Olega Maštruka “Zapisi s drugog krova  svijeta”


Izdavački eksperiment putopisca, urednika i publicista  Olega Maštruka, u kojem je svoju ekspediciju po Pamirskom trokutu  2015. godine pratio na društvenim mrežama u gotovo realnom vremenu, dobio je svoje ukoričeno izdanje naslovljeno "Zapisi s drugog krova  svijeta" i obogaćeno s gotovo 130 fotografija.
Oleg Maštruko autor je triju knjiga računalne tematike, dviju knjiga  kolumni iz svijeta tehnologije i dviju knjiga fotografija dostupnih i na  Amazonu.
U središtu njegova interesa u posljednje se vrijeme nalaze internetski  putopisi – napravio ih je pet, a "Zapisi s drugog krova svijeta" opisuju  putovanje u Pamir ili, u prijevodu, "krov svijeta".
Autor je putovanje poduzeo 2015. godine u sklopu programa "Marko  Polo: Hrvatska do Pamira". Želeći isprobati nešto novo, svoj je putopisni pothvat odlučio pretvoriti u svojevrstan izdavački eksperiment: papir  je zamijenio društvenim mrežama, a tekstove i fotografije na Facebooku je objavljivao u gotovo realnom vremenu.
Projekt je rezultirao s preko 30 tisuća znakova teksta i 850 izravnih  pratitelja putem društvenih mreža, te je nagrađen titulom Hrvatskog  putnog projekta godine, a dvadesetak najboljih fotografija s Pamira  našlo se i na velikoj izložbi u zagrebačkom Centru Cvjetni.
Tri godine kasnije, u knjizi "Zapisi s drugog krova svijeta" (Fokus)  Maštruko je okupio dio svojih britkih, informativnih, zanimljivih i  duhovitih tekstova s te ekspedicije, obogaćenih s gotovo 130 fotografija.
Knjiga je najavljena kao čitateljev portal u prekrasnu zemlju Tadžikistan; prozor u njegovu kulturu, običaje i sve stvari od kojih je satkana  svakodnevica, dalekozor uz čiju se pomoć Pamirska visoravan, dio najveće, ali najnenaseljenije tadžikistanske regije, sasvim jasno vidi.(Hina)