Pera je prošla sito i rešeto, život je nije mazio, a ona uzvraća osmijehom i dobrotom

Slika korisnika martinazd
DOBITNICA VOLONTERSKE RUKE Pera Varović, 79-godišnja članica "Nade"
Prošla je puno toga, od borbe s karcinomom, kemoterapijama, ovisnosti u obitelji, prometne nesreće u kojoj je prije 14 godina izgubila supruga i postala 80-postotni invalid... Život je nije mazio, ali ona mu uzvraća osmijehom i dobrotom. Nekad se naljuti, nekad se nasmije, sve je to život, govori Pera. Kad je u prometnoj nesreći postala invalid, nosila je štap dvije i pol godine, a onda ga objesila od klin...
Zvonko KUCELIN
Pera Varović - zasluženo s nagradom Volonterska ruka

Ona je dokaz da godine nisu prepreka i da čovjek i u starijim godinama može puno dati. Sad joj je 79 godina, a tek je nagrade počela dobivati, tako da je puno posla pred njom, nema opuštanja, govori kroz smijeh Ivanka Ledenko Matulić, predsjednica Udruge Nada dok priča o Peri Varović - najistaknutijoj volonterki godine, nagrađenoj nagradom Volonterska ruka.
Udruga je predložila Peru i očekivala se zahvalnica Volonterskog centra pa ih je proglašenje Pere najistaknutijom volonterkom jako iznenadilo i razveselilo.

Čovjek bi se mogao sto puta predati, ali život ide dalje

Pera je prošla "sito i rešeto", od borbe s karcinomom, kemoterapijama, ovisnosti u obitelji, prometne nesreće u kojoj je prije 14 godina izgubila supruga i postala 80-postotni invalid... Život je nije mazio, ali ona mu uzvraća s osmijehom i dobrotom.
- Nekad se naljutim, nekad se nasmijem. Sve je to život, govori Pera.
Kad je u prometnoj nesreći postala invalid, nosila je štap dvije i pol godine.
- Onda sam ga objesila od klin. Rekla sam, čekat ćeš ti stare dane, govori Pera Varović.

Ulaz svoje stambene zgrade na Voštarnici koji ima devet katova i dalje čisti. I tako, kaže, već 42 godine.
Čovjek bi se mogao sto puta predati, kako kaže, ali život ide dalje. Izvukao ju je njezin duh i rad te druženje s drugim volonterima iz Udruge za suzbijanje zlouporabe droge i pomoć roditeljima ovisnika Nada u kojoj je aktivna od samih početaka.
Kako kaže Ledenko, predsjednica Udruge, u mirovini čovjek puno može dati.
- Ovo je poruka umirovljenicima. Nema depresije i predaje. Ljudi, dođite, radimo, veselimo se, pomažimo jedni drugima i onima kojima to treba. Mi smo jedna velika obitelj i zajedno zaboravljamo na probleme, kaže Ivanka Ledenko Matulić, uz koju su još članice Borka Pantalon i Gordana Škorić.
A problema su, kažu, imale i one, ima ih svugdje, no tko želi pomoći, naći će način.
- Evo, ja sam do podne dijelila pakete u socijalnoj samoposluzi, od podne sam s mojim kolegicama iz Udruge Nada. Nije važno u kojoj si udruzi, ni koliko imaš vremena, ni godina. Tko želi, sve može, istaknula je Borka Pantalon.

Skidanje stigme, zapošljavanje liječenih ovisnika

Udruga Nada je, osim u pomoći roditeljima ovisnika te prevenciji ovisnosti jako aktivna u skupljanju infektivnog otpada po gradu.

- Toga, nažalost, uvijek ima. I dalje smo broj jedan po broju ovisnika, ali drago nam je što je stigma sve manja, što je sve više ljudima jasno da je to bolest i da se ovisnika tako treba gledati i pomoći mu. Veseli nas što smo se povezali s mladima, s Udrugom AHIMSA, Eko Zadrom, Pozitivom... Svi zajedno smo jedna velika ekipa i imamo puno planova. Slijedi nam posjet Domu za stare i slične akcije. To što se mladi toliko uključuju govori nam da se svijest o ovisnosti ipak mijenja, govori Ledenko Matulić.

Nadalje, Udruga planira pisati različite projekte.

- Važno je pozabaviti se zapošljavanjem liječenih ovisnika jer po izlasku iz terapijske zajednice su u jako osjetljivom razdoblju i nije dobro ako se ne mogu zaposliti, ako ih poslodavci obijaju zbog srama ili straha... Zato nam je važno i dalje tu stigmu smanjivati. Bilo bi dobro da se ponovi i mjera Zavoda za zapošljavanje s kojom smo zaposlili 12 liječenih ovisnika koji tako ipak dobiju staž, zdravstveno osiguranje i jedan dobar poticaj da nastave u dobrom smjeru, zaključila je Ledenko Matulić.

Sutra tribina u Grafičkoj

U organizacije udruge Nada, u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, održana je nedavno javna tribina "Kako zakonito skrbiti o ovisnicima i osloboditi ih stigme" na kojoj je gostovao dr. Leonardo Bressan. A u pripremi je još jedna tribina, koja će se održati sutra, 10.12. s početkom u 12.30 u Prirodoslovno-grafičkoj školi Zadar. Radi se o predstavljanju udruge Pet plus, neprofitne organizacije koja se bavi prevencijom ovisnosti te promicanjem zdravih životnih izbora među djecom i mladima. Na tribini će sudjelovati i korisnici terapijske zajednice i iznijeti svoja svjedočanstva.

- U dogovoru s profesoricom Vesnom Krnčević i ravnateljem Tomislavom Grbinom, na tribinu će doći učenici drugih razreda jer su najranjivija skupina koju treba naučiti kako reći ne.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno