Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Šampioni Stanislav Mustać, Nikola Makar, OPG Joso Kardum, Božo Glavić i Josip Pavlica

08.12.2019. 20:00


Najbolji Advent u Zadarskoj županiji je ovaj u Nadinu, rekao je županijski pročelnik Daniel Segarić. Tom rečenicom izazvao je pljesak svih nazočnih na otvaranju 11. po redu Degustacije mladih vina i maslinovih ulja, koja je u subotu kasno navečer završila u, sada već kultnom, šatoru pokraj Osnovne škole u najekološkijem mjestu, kako nazivaju Nadin.


Od 11 do 167 uzoraka
Vinare, uljare kao i goste, posebno je pozdravio i benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić, a zadovoljstvo nije krio ni Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin, koja je glavni organizator ove sve prestižnije manifestacije.
– U dosta teškoj i zahtjevnoj vinogradarskoj i posebno teškoj maslinarskoj godini, punoj elemantarnih nepogoda mi smo za ocjenu zaprimili 167 uzoraka vina i 66 uzoraka maslinovih ulja, rekao je Glavić podsjetivši kako se prije 11 godina krenulo sa samo 11 uzoraka vina i pet maslinovih ulja.
– Tada nitko nije ni slutio da ćemo manifestaciju razviti do međunarodnog karaktera. Naime, ove godine po prvi put imamo vina iz susjedne BiH, točnije iz Hercegovine, pohvalio se Glavić.


"Znao sam da imam kvalitetno ulje i nadao se dobrom rezultatu, ali titulu šampiona nisam očekivao.
Josip Pavlica
Uz organizatore najviše razloga za zadovoljstvo imali su oni vinari i maslinari čija su vina i ulja najbolje ocijenjena. Šampioni, a njih je ukupno pet u različitim kategorijama. Titula najboljeg među crnim vinima i to za Syrah-Cabernet Sauvignon pripala je Stanislavu Mustaću iz Privlake. Šampion bijelih vina je Nikola Mlakar iz Slokoveca u Međimurju.




Šampion do šampiona
Kao i dosad u Nadinu su posebno ocijenjena i izvan konkurencije nagrađena vina autohtonih sorti – Maraštine i Plavine. Od ukupno 12 uzoraka Maraštine najbolje ocijenjena je ona Bože Glavića iz Nadina. A od šest Plavina, koliko ih je pristiglo na ocjenjivanje najbolju je proizveo OPG Joso Kardum iz Škabrnje.
– Raduje što svake godine imamo veći broj uzoraka i što se površine mladih nasada Maraštine i Plavine iz godine u godinu povećavaju, istaknuo je Tomislav Glavić.


Najbolje ulje Josipa Pavlice
Ove godine je na natjecanje u Nadin stiglo 66 uzoraka maslinovih ulja. Manje nego lani, ali kvaliteta ulja je puno bolja.
– Čak 50 ili 75,75 posto ih je ekstra djevičanskih, a samo 16 djevičanskih i dva lampante, rekla je Anastazija Milardović, voditeljica Profesionalnog panela Udruge senzorskih analitičara maslinovih ulja Olea Zadar. Podijeljeno je 25 zlatnih, 12 srebrnih i sedam brončanih medalja.
Titula šampiona pripala je Josipu Pavlici, mladom maslinaru iz Zadra. Za svoje višesortno ulje (Krvavuica, Istarska bjelica i Pendolino) osvojio je rekordna 104 boda. Najviše od svih.


Stručni skup i krešendo u šatoru
– Znao sam da imam kvalitetno ulje i nadao se dobrom rezultatu, ali titulu šampiona nisam očekivao, rekao je Pavlica koji ima maslinike u Zemuniku Gornjem i u Briševu.


"Raduje što svake godine imamo veći broj uzoraka i što se površine mladih nasada Maraštine i Plavine iz godine u godinu povećavaju.
Tomislav Glavić


Proglašenju najboljih predhodio je stručni skup u OŠ Nadin. Uz zanimljive teme i predavače najviše pozornosti izazvala je edukacija Ivana Čupića iz LAG-a Laura o mogućnostima financiranja projekata u poljoprivredi i turizmu. O ostacima pesticida u grožđu i stanju u Zadarskoj županiji tijekom dvije godine provedbe projekta PESCAR, govorila je Magdalena Baričević sa Sveučilišta u Zadru.
O utjecaju klimatskih prilika na prinos i kvalitetu grožđa i maslina u Zadarskoj županiji tumačio je Željko Pavlović iz Područne službe Ministarstva poljoprivrede u Zadru, a prof. dr. sc. Edi Maletić o novostima u ocjenjivanju vina. Pozornost je privukla i vođena degustacija maslinovih ulja koju su prezentirali Anastazia Milardović i Petar Pedišić.


​Zabava pod šatorom
Nakon stručnog skupa program se u popodnevnim satima nastavio u, za ovu prigodu, specijalno postavljenom šatoru, a tamo više stotina ljudi i događaja kao u priči. Predstavljene su gostujuće vinarske udruge iz svih područja Hrvatske, dodijeljene nagrade i priznanja za kvalitetu mladih vina i maslinovih ulja, proglašeni šampioni i sve to uz živu pismu klape Asserija I popularnog sastava Trio kamen. A stolovi krcati dobre domaće spize: fažola s kobasicama, pečene svinjetine s kiselim zeljem začinjenim mladim uljima, da bi se sve zajedno zalijevalo mladim vinima.
Fešta je, kako su i planirali organizatori, potrajala dugo u noć sa subote na nedjelju i nitko iz Nadina, kao ni dosad, nije otišao ni žedan ni gladan.


167 UZORAKA VINA I 66 ULJA
U dosta teškoj i zahtjevnoj vinogradarskoj i posebno teškoj maslinarskoj godini, punoj elemantarnih nepogoda za ocjenu su u Nadinu zaprimili 167 uzoraka vina i 66 uzoraka maslinovih ulja. Prije 11 godina krenulo se sa samo 11 uzoraka vina i pet maslinovih ulja.