Stigli najmoderniji uređaji za Halo pomoć

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Zadarskom Domu za odrasle osobe Sv. Frane
Autor: 
Halo pomoć u ovom je Domu uvedena još prije 12 godina i jako je dobro prihvaćena. Trenutačno ovu uslugu koristi 60-ak korisnika, ali ima još puno zahtjeva. Nove je uređaje financiralo resorno ministarstvo, ali samu uslugu njihova korištenja financira Grad
Vedran SITNICA
Uređaj za je poput GPS-a ili mobitela, ima mogućnost čak i lociranja korisnika u krugu od 50 kilometara

Nakon što su dobili suglasnost resornog Ministarstva, u Dom za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru stigli su novi puno moderniji i sofisticiraniji uređaji za Halo pomoć, pa se tako Zadar svrstao među prve gradove u Hrvatskoj koji ima tako moderne uređaje. Riječ je naime, o uređajima koji su u funkciji u sklopu ovog zadarskog Doma već više od 12 godina i pomažu osobama treće životne dobi koje žive same.

«Ključ« je u narukvici ili ogrlici

- Stiglo nam je 100-tinjak novih uređaja i trenutačno smo u fazi njihova instaliranja. Uređaji su doista puno moderniji i pružaju puno veće mogućnosti našim korisnicima, od ovih dosadašnjih. Sada je taj uređaj poput GPS-a ili mobitela. Nije više potrebno da korisnik ima fiksni telefon. Ovaj uređaj sada ima mogućnost čak i lociranja korisnika u krugu od 50 kilometara i to je vrlo važno ako se slučajno dogodi situacija da se osoba izgubi. Kao što znate, »ključ« je u narukvici ili pak, ogrilici koji svaki korisnik mora nositi i preko nje dobivamo sve podatke, objasnila je Vesna Dujić, ravnateljica zadarskog Doma za odrasle osobe Sv. Frane.
Ovu uslugu koristi 60-ak njihovih korisnika, ali ima i puno zahtjeva s obzirom na to da je taj projekt poznat, jako popularan i dobro je zaživio među korisnicima od kad je uveden. Nabavku uređaja financiralo je resorno ministarstvo, ali njihovo korištenje financira Grad Zadar.
- Usluga korištenja uređaja Halo pomoći košta 85 kuna po korisniku i to izdavaja Grad iz svog proračuna. Grad nam i inače jako puno pomaže, pa tako financira i našu Službu njege i pomoći u kući. Županija nam također pomaže. Oni plaćaju liječnika opće prakse, kardiologa i psihijatra koji nam dolaze u Dom četiri puta mjesečno, dodala je ravnateljica Dujić.

Sve više zahtjeva za palijativnu skrb

Podsjećamo, u Domu sv. Frane, pruža se usluga skrbi izvan vlastite obitelji odrasloj osobi s mentalnim oštećenjem kojoj nije potrebno bolničko liječenje, a skrb joj se ne može pružiti u vlastitoj obitelji ili osigurati na drugi način. Kapacitet ovog Doma je 60 korisnika i stalno je popunjen, a od tog broja 38 osoba se nalazi u Jedinici za pojačanu njegu. U dnevnom boravku je 14 korisnika, a usluge njege i pomoći u kući, koristi preko 70 osoba od čega je njih 20-ak na Silbi, Ižu i Istu.
Što se pak, tiče liste čekanja one su preduge u svim domovima u Hrvatskoj, a osobito u tzv. državnim domovima jer su puno jeftiniji od privatnih, pa tako ni ovaj zadarski Dom nije iznimka. Na listi čekanja je oko 200-tinjak osoba i prosječno se čeka između dvije do tri godine.
No, prema riječima ravnateljice Dujić posljednje je vrijeme jako veliki pritisak za smještaj osoba kojima je potrebna palijativna skrb.
- Nažalost, mi nismo takva ustanova. Nemamo potrebne uvjete, a nemamo ni kadar koji je potreban za skrb i njegu palijativnih bolesnika, naglasila je ravnateljica Dujić te je tako i ona potvrdila koliko je Zadru i Zadarskoj županiji nužna i hitna ustanova za palijativnu skrb koja će se, kako je najavio župan Božidar Longin na kolegiju održanom u veljači ove godine, graditi na lokaciji Babindub.
Inače, štićenici zadarskog Doma Sv. Frane u Zadru trenutačno su zaokupljeni pripremama za nadolazeće blagdane. Kao i obično, u ovo vrijeme u svojim radionicama izrađuju ukrase, a i mnogi ih posjećuju od raznih udruga do školaraca. Osim toga, nakon što su posjetili Advent u Zagrebu i Splitu, ovih dana idu u Šibenik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno