Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Osam kubičnih metara vode za 75 kuna

Autor:

08.01.2008. 23:00
Osam kubičnih metara vode za 75 kuna


Od sada će Lišanci plaćati 75 kuna u zimskim, odnosno 100 kuna u ljetnim mjesecima za osam kubičnih metara vode, a do sada su deset kubika plaćali 200 kuna na crno ili 270 kuna ako su angažirali DVD Stankovci
Dostavu osam kubičnih metara pitke vode stanovnici općine Lišane Ostrovičke od sada će plaćati 75 kuna u zimskim, odnosno 100 kuna u ljetnim mjesecima. Do sada su deset kubika plaćali 200 kuna na crno ili 270 kuna ako su angažirali DVD Stankovci.Do drastičnog sniženja dostave vode dolazi jer je Općina Lišane Ostrovičke odlučila u 50-postotnom iznosu subvencionirati troškove krajnjim korisnicima. Drugi razlog jest što je DVD Bjelovar Općini Lišane Ostrovičke dao na korištenje na neodređeno vrijeme cisternu zapremnine osam kubičnih metara.– Općina je predvidjela 40.000 kuna proračunskih sredstava za subvencioniranje vode. Razlog drugačijim cijenama u zimskom i ljetnom periodu jest što šibenski vodovod ima veću cijenu vode ljeti nego zimi, kaže načelnik Općine Lišane Ostrovičke Željko Mijić.Troškove dostave vode u Općini će subvencionirati samo onim fizičkim i pravnim osobama koje ispunjavaju svoje obveze prema Općini.– Trenutačna situacija je takva da čak 28 posto poreznih obveznika ne podmiruje svoje obveze prema Općini. Zbog toga smo mi prisiljeni poduzeti drastične mjere i pokrenuti ovršne postupke. Ipak sad, kad se vidjelo da će Općina subvencionirati vodu, mnogi su požurili podmiriti svoje dugove, kaže Mijić.Problem s pitkom vodom u Lišanima Ostrovičkim kulminirao je lani u ljeto kada je analiza vode iz bunara Trubanj, s kojeg su se mještani opskrbljivali vodom za kućanstva, pokazala kako je ona štetna za ljudsko zdravlje, jer se u njoj nalaze nedopuštene količine bakterije Escherichije coli, Pseudomonas aeruginose i Clostrdiuma. Zbog toga su Lišanci bili prisiljeni plaćati za mnoge skupu dostavu vode. Bilo je i onih koji se nisu obazirali na postavljena upozorenja te su i dalje na osobnu odgovornost koristili štetnu vodu. Razlog tome jest što je njena dostava bila jeftinija za dvadeset kuna!Paralelno s novim potezima za smanjenje cijena u Općini traže od šibenskog vodovoda da im se na njihovo ime otvori jedan hidrant u Biloj Vlaci. Radi se o najbližoj lokaciji za crpljenje pitke vode te bi se otvaranjem hidranta smanjili troškovi prijevoza.Ipak jedino trajno rješenje za problem vodoopskrbe je izgradnja vodovoda. Stižu najave kako će ove godine započeti radovi na magistralnom vodovodu Benkovac – Lišane Ostrovičke. Zajedno s time u Općini su spremili novac kojim će se napraviti prvi koraci u izgradnji mjesne vodovodne mreže, kako voda ne bi prošla kraj Lišana Ostrovičkih, a problemi ostali stari.
_____________________________________Za sanaciju Trubnja i Vrulje 200 tisuća kuna U proračunu je predviđeno 200.000 kuna za sanaciju okoliša bunara Vrulja i Trubanj. Analiza vode u Trubnju pokazala je nedopuštene količine bakterija, a načelnik Mijić pretpostavlja kako je slična situacija i s Vruljom.– Uređenjem vanjskog dijela nastojat ćemo zaštititi bunar od oborinskih voda i na taj način pokušati utjecati na njenu kvalitetu. Problem su i septičke jame jer u Lišanima gotovo da i nema one koja je napravljena kako treba. Možda je voda došla u doticaj s jednom ili više i otud dolaze svi problemi, kaže Mijić.– Sada je voda štetna za zdravlje. U sličnim slučajevima ona se “čisti” izosanom, što je u ovom slučaju nemoguće kako kažu u Zavodu za javno zdravstvo gdje su proveli analizu. Trebalo bi upotrijebiti tolike količine izosana da nakon toga voda ne bi bila upotrebljiva zbog njegove prevelike koncentracije, pojašnjava Mijić.