Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zbog zabrane rada nedjeljom Tvornica kruha Zadar otpustila 30 radnika

Autor:

08.01.2009. 23:00
Zbog zabrane rada nedjeljom Tvornica kruha Zadar otpustila 30 radnika

Foto: Adam VIDAS



Jedan od razloga za ovaj potez je pad proizvodnje od nekoliko postotaka u posljednje vrijeme, ali ne i jedini. Naime, Zakon o trgovini prisiljava nas na promjenu strukture radne snage, tj. na otvaranje specijaliziranih prodavaonica kruha koje mogu raditi nedjeljom, pojašnjavaju u Tvornici kruha
Uz postojeću ekonomsku krizu koja je prešla i u  novu godinu, nastavivši kontinuiranu tendenciju rasta, nekolicinu hrvatskog, ionako osiromašenog stanovništva, nakon  kratkotrajnog blagdanskog veselja pogodilo je i stupanje na  snagu izmjena u Zakonu o trgovini, odnosno tzv. zakona o  neradu trgovina nedjeljom. U to  se, nažalost, uvjerilo više od  tisuću građana Hrvatske uposlenih u bilo kojem segmentu  trgovine, a koji su, uz objašnjenje od strane poslodavca, kako zbog spomenutog zakona nisu u mogućnosti nadomjestiti  gubitak prodaje nedjeljom, u  novu godinu ušli u statusu nezaposlene osobe. Jednaka situacija nije zaobišla ni zadarske  proizvođače koji su uslijed smanjenja prodaje prisiljeni za smanjenje prozvodnje, a samim time umanjila se i njihova potreba za radnom snagom, što je  u konačnici riješeno otpuštanjem radnika. Vijest koja je među Zadranima možda najjače  odjeknula je da se među takvima našla i Tvornica kruha  Zadar, a koja je u 2009. godinu  ušla s ukupno 30 radnika manje.  Riječ je, naime, o radnicima  kojima je zadnjim danom 2008.  godine istekao ugovor o radu na  određeno vrijeme, a Uprava je  procijenila da za njima više neće  biti potrebe.
– Riječ je o pretežno pomoćnim radnicima u pekari,  slasticama i prodaji. Jedan od  razloga za ovaj potez je pad  proizvodnje od nekoliko postotaka u posljednje vrijeme, ali  ne i jedini. Naime, Zakon o  trgovini prisiljava nas na promjenu strukture radne snage, tj.  na otvaranje specijaliziranih  prodavaonica kruha koje mogu  raditi nedjeljom, pojašnjavaju u  Tvornici kruha, napomenuvši  da je tijekom studenog i prosinca 2008. godine zaposleno  sedam prodavačica, a osim novootvorenih pekarnica u Kukljici, Šibeniku i Splitu gdje je  zaposleno sedam pekara, otvaranje dodatnih prodavaonica  kontinuirano se nastavlja.
Na posljetku, također navode da ovaj potez možda ipak ne  znači konačni završetak suradnje  s bivšim zaposlenicima, jer u  Tvornici kruha Zadar ipak vjeruju da će još prije sezone proizvodnja ponovno rasti, a ako se to  zaista dogodi, zaposlenicima koji su u ovim okolnostima prestali  raditi zaposlenje će biti ponovno  ponuđeno.