Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

DO POTICAJA PREKO POREZNOG SUSTAVA

Autor: Ana Grgas

08.01.2010. 23:00
DO POTICAJA PREKO POREZNOG SUSTAVA


Ulaskom u porezni sustav poljoprivrednici ostvaruju i povrat znatnog dijela PDV-a koji se plaća na ulazne račune i uglavnom ostvaruju pozitivne financijske efekte na gospodarstvu, a osim toga dobar razlog je i poštovanje poreznih zakona
Iako su znanstvenici puno prije primijetili da sva godišnja doba stižu dva dana ranije, odnosno da su najtopliji i najhladniji dan u godini u umjerenim klimama pomaknuti unaprijed, nitko na to nije obraćao pozornost, barem ne do unazad nekoliko dana. Sada smo svjedoci da je zima završila mada je kalendarski trebala tek početi. Obilje snijega, kiše i leda u trajanju od samo nekoliko dana bilo je poprilično iznenađenje, za mnoge čak i neugodno.
– Klima se promijenila, sve se poremetilo i ljudi i priroda, a glavni krivac je čovjek, kaže Luka Mitrović dok promatra stado krava kako unatoč snježnom pokrivaču pronalazi davno osušenu travu, ali sada doista natopljenu i promrzlu.
Ne brine se Luka za štetnost takve ispaše krava i pokazuje na tor u kojem boravi telad. Tor je vlažan s vidljivim netom ugaženim snijegom, ali telad je vitalna i zdrava.
– Sve ove krave su tako isto odrasle, najviše na otvorenom i kada sunce žari i kada bura tuče, a vrata staje su im otvorena i one mogu po volji birati, hoće li biti vani ili pod krovom. Međutim, kada im je vrijeme teljenja tada im ne dopustim da biraju već moraju u staju. Ne samo zbog samog teljenja već više zbog vuka, kaže Luka pa dodaje:
– Prije nekoliko godina tako sam prošao s telićem, otelila se u krškom pašnjaku i ne samo da je stradalo tele, nego sam imao problema dok sam i kravu doveo u normalno stanje jer došlo je do upale mliječne žlijezde, a bila je u stresu, pretpostavljam da se sve odigravalo pred njenim očima.
Dileme Luke Mitrovića
Od tada Lukine se krave za vrijeme porođaja i desetak dana nakon porođaja obavezno nalaze u staji i ispustima uz samu staju i nema šteta od vuka. Nema na govedima, ali ima na ovcama, kaže Luka i dodaje. Ovce su zatvorene već deset dana, od kako je pao snijeg tako da sam trenutno spokojan, ali se bojim “sutra” jer kako moje stado nije išlo na ispašu nisu ni druga, pa je naš vjerni pratitelj sigurno već dobro ogladnio. No osim ovih proizvodnih i svakodnevnih briga osjeća se da obiteljsko gospodarstvo Mitrović ima i neke druge brige. Pa ja bih rekao dileme, nadodaje Luka i to oko svih tih prilagodbi poljoprivrednog sektora visokim standardima prije pristupanja Europskoj uniji, a ključna komponenta je zakonska obveza da OPG postane porezni obveznik.
– Ne znam kako drugi proizvođači, ali moja gazdarica i ja nemamo ni vremena, ni načina da saznamo novosti resornih ministarstava, samo tu i tamo po neku informaciju koja najčešće nije cjelovita pa možda nam zbog toga i djeluje zabrinjavajuće, a dovoljna je i sama riječ “porez” koja odmah asocira na uzimanje.
Povrat poreza
No Mitrovići doista ne trebaju biti zabrinuti jer imaju resurse i proizvodnju za koju svakako žele ostvariti pravo na izravna plaćanja sukladno Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i mogućnost na natječaje iz nacionalnih i EU mjera ruralnog razvoja (kapitalna ulaganja, IPARD) te financijski interes – ostaje više novca na OG-u. Naime, svi oblici potpora će se uglavnom moći ostvarivati ukoliko su OPG- i u poreznom sustavu. Ako poljoprivrednik samostalno i trajno obavlja poljoprivrednu djelatnost od koje ostvaruje primitke na tržištu, koji su viši od 85.000,00 kn godišnje, on tada po sili zakona mora ući u sustav PDV. Ako primici ne prelaze sumu od 85.000,00 kn godišnje, poljoprivrednik ne mora biti u sustavu PDV-a, osim ako to dobrovoljno ne želi. Međutim, gospodarstva koja nisu u sustavu pdv-a plaćaju PDV na sve troškove i ulaganja jer su u tom slučaju „krajnji kupci”, primjerice: troškovi – izdaci za investicijska ulaganja za kupnju strojeva, opreme, vozila, izgradnja objekata; troškovi održavanja mehanizacije; goriva i maziva; el. energije, vode i telefona; troškovi osiguranja – leasing; sjeme, gnojivo i zaštitna sredstva; unajmljena mehanizacija; ambalaža; stočna hrana; veterinarske usluge i lijekovi. Ulaskom u porezni sustav poljoprivrednici ostvaruju povrat značajnog dijela PDV – a koji se plaća na ulazne račune i uglavnom ostvaruju pozitivne financijske efekte na gospodarstvu, a osim toga dobar razlog je i poštivanje poreznih zakona.
Porezna procedura
Poljoprivredno gospodarstvo – obveznik PDV -a najčešće djeluje kao: Obrt – fizička osoba i kao poljoprivrednik upisan u Registar poreznih obveznika (RPO) – fizička osoba, a rjeđe kao D.O.O. – pravna osoba.
Prijava u registar poreznih obveznika (Obrazac RPO ) podnosi se u roku od osam dana od dana početka obavljanja djelatnosti ili početka ostvarivanja primitaka od te djelatnosti.
 Porez na dohodak plaća se u mjesečnim predujmovima, čije iznose određuje porezna uprava na temelju dohotka ostvarenog u prethodnoj godini, a do kraja veljače tekuće godine podnosi se godišnja prijava poreza na dohodak, kako bi se utvrdio stvarno ostvareni dohodak. Na temelju toga utvrđuje se da li je tijekom godine putem predujmova poreza na dohodak uplaćeno više poreza pa je ostvareno pravo na povrat ili je plaćeno manje poreza u odnosu na ostvareni dohodak pa treba izvršiti nadoplatu. Ako poljoprivrednici prodaju svoje proizvode na tržištu, iako nisu registrirani za trgovinu, moraju izdavati račune i primjenjivati odredbe iz zakona o trgovini. Poljoprivrednici u RPO i obrti imaju obvezu izdavanja računa R2 – načelo blagajne, dok se pri prodaji na tržnicama i otvorenim prostorima ne moraju izdavati.
Poljoprivrednici mogu osobnu imovinu, a koju su nabavili prije, unijeti u poslovnu imovinu, temeljem zapisnika o ulaganju (amortizacija istih, koja se knjiži u troškove poslovanja).
Primicima i izdacima smatraju se sva dobra i usluge namijenjene obavljanju poljoprivredne djelatnosti.
Primljene poticaje, iako nisu naknada za isporučeni proizvod ili uslugu, treba knjižiti u poslovne primitke.
Preporuka za proizvođače mlijeka ja neka ulaze u sustav PDV -a, jer mlijeko ima nultu stopu PDV -a.
Poljoprivrednici u RPO moraju voditi jednostavno knjigovodstvo. Najvažnija knjiga u jednostavnom knjigovodstvu je knjiga primitaka i izdataka o dnevnim i ukupnim poslovnim primicima i izdacima u poreznom razdoblju. Temeljnica za knjiženje su ulazni i naplaćeni izlazni računi, a popis dugotrajne imovine na obrascu DI. Na ovom obrascu vodi se taksativno i vrijednosno sva dugotrajna imovina.


 PRIJAVA U REGISTAR POREZNIH OBVEZNIKA (RPO)


1. Osobni podaci poreznog obveznika 
1.1. Ime i prezime
1.2. Ime roditelja
1.3. Mjesto prebivališta/boravišta 
1.4. Adresa (ulica i kućni broj)
2. Razlog upisa u registar poreznih obveznika 
2.1. Prijava ili promjena podataka o ostvarivanju dohotka od obrta i slobodnih zanimanja
2.2. Prijava ili promjena podataka o ostvarivanju dohotka od poljoprivrede i šumarstva koji se oporezuje kao obrt 
2.3. Prijava ili promjena podataka o ostvarivanju dohotka od imovine i imovinskih prava
2.4. Prijava ili promjena podataka o ostvarivanju dohotka izravno iz inozemstva
2.5. Prijava ili promjena podataka o ostvarivanju dohotka od obrtničkih djelatnosti koje se paušalo oporezuju 
2.6. Prijava ili promjena podataka o ostvraivanju dohotka od djelatnosti slobodnih zanimanja koje se oporezuju po odbitku 
3. Podaci o opunomoćeniku
3.1. Ime i prezime/nazib
3.2. Mjesto prebivalištaIuobičajenog boravišta/sjedišta 
3.3. Adresa (ulica i kućni broj)
4. Napomena poreznog obveznika