Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hircher najbrži, Ivica drugi

08.01.2012. 23:00
Hircher najbrži, Ivica drugi


Zadovoljan sam svojom vožnjom, znao sam da Hirscher ima veliku šansu u donjem dijelu staze koja je bila dosta otvorena, a ja u tom dijelu nisam riskirao previše – kaže Kostelić, koji je došao na drugo mjesto ukupnoga poretka


Marcel Hirscher nastavio je sjajnu seriju uspjeha, ostvario je četvrtu pobjedu u pet utrka koje je vozio u posljednjih u 20 dana, treću u četiri dana 2012. godine, postavši prvi skijaš koji je dobio obje utrke klasika u Adelbodenu, i veleslalom i slalom! Sljemenski kralj je za 27 stotinki nadmašio Ivicu Kostelića, koji je 47. postoljem u karijeri stigao na drugo mjesto ukupnoga poretka sa 230 bodova zaostatka za 22-godišnjim Austrijancem, koji postaje evidentan kandidat za Veliki kristalni globus. Treće mjesto pripalo je Talijanu Stefanu  Grossu, koji se prvi put popeo na postolje u Svjetskom kupu.
Kostelić je imao četvrto vrijeme prve vožnje, sa samo 26 stotinki sekunde zaostatka za Hirscherom i Talijanom Cristianom Devilleom, koji su bili na diobi prvoga mjesta. U drugoj vožnji Ivica je iz magle, koja je smanjivala vidljivost u gornjem dijelu staze, izašao kao lider, sa 72 stotinke prednosti u odnosu na Grossa. Na vrhu su u tom trenutku ostala još samo tri skijaša. Mario Matt je 19 stotinki prednosti ispustio već do prvoga prolaza i u cilj ušao kao treći.
Slaba vidljivost
Hirscherova prednost se također istopila do prvoga prolaza, Austrijanac je na prvom prolazu imao dvije, na drugom tri stotinke zaostatka, ali je do cilja stekao 27 stotinki prednosti u odnosu na Kostelića, spriječivši drugu uzastopnu pobjedu Zagrepčanina u slalomu u Adelbodenu. Na vrhu staze ostao je još samo Deville, koji je već na prvom prolazu kasnio 65 stotinki za Hirscherom. Pred ciljem je promašio vrata i na kraju je diskvalificiran.
– Vidljivost je bila jako loša i da se vozio veleslalom sigurno bi bio otkazan. Međutim, slalom se može voziti po takvoj vidljivosti. Zadovoljan sam svojom vožnjom, znao sam da Hirscher ima veliku šansu u donjem dijelu staze koja je bila dosta otvorena, a ja u tom dijelu nisam riskirao previše – priznao je Ivica Kostelić.
Marcel Hirscher postaje najopasnija prijetnja Kosteliću u lovu na novi Veliki kristalni globus. Austrijanac je pet od osam pobjeda u karijeri ostvario ove sezone.
– Ovo je ludo. U velikom sam naletu, ali istovremeno sam užasno umoran i drago mi je što ću imati nekoliko slobodnih dana prije slaloma u Wengenu – kaže Marcel Hirscher. – Utrka je bila poput rodea, nije se vidjelo ništa, a strašno je treslo. No, meni se to sviđa.
Za razliku od Austrijanca, Kostelić će već u srijedu biti na vrhu Lauberhorna, na startu prvoga treninga spusta u Wengenu. Do nedjelje će odraditi dva treninga spusta, super-kombinaciju (petak) i spust (subota). No, to je i prilika za smanjivanje zaostatka.
Wengen
– Radujem se tjednu u Wengenu, očekuje nas lijepo vrijeme, a Wengen je mjesto gdje sam ostvario najveće uspjehe u karijeri i uvijek se radujem povratku. To je ono što volim u alpskom skijanju, u svakoj utrci krećeš od nule. Ostatak sezone bit će vrlo uzbudljiv – kaže Ivica, koji je lani u Wengenu pobijedio u kombinaciji i slalomu (ispred Hirschera!), dok je u spustu bio dvanaesti. U prekrasno mjesto, do kojega vozi planinski vlak, došao je kao lider Svjetskoga kupa, poslije slalomske pobjede u Adelbodenu. Sada je u sjeni Hirschera, koji neće nastupiti prije nedjelje i novoga slaloma.
Dalibor Šamšal nije se uspio plasirati u drugu vožnju. Zauzeo je 42. mjesto u prvom “laufu” sa zaostatkom od 4.85 sekunde za najbržima. Za drugu vožnju trebalo mu je 1.27 sekundi bolje vrijeme.


SEMAFOR




Rezultati slaloma: 1. Marcel Hirscher (Aut) 1:58.66, 2. Ivica Kostelić 0.27, 3. Stefano Gross (Ita) 0.99, 4. Mario Matt (IAut) 1.44, 5. Jean-Baptiste Grange (Fra) 1.56, 6. Fritz Dopfer (Nje) 1.77, 7. Michael Janyk (Kan) 1.87, 8. Benjamin Raich (Aut) 1.92 sekunde zaostatka.
Poredak u slalomu: 1. Ivica Kostelić 385, 2. Marcel Hirscher (Aut)  360, 3. Cristian Deville (Ita) 230, 4. Felix Neureuther (Njem) 216, 5. Andre Myhrer (Šve) 215, 6. Stefano Gross (Ita)  150 bodova.
Poredak u Svjetskom kupu: 1. Marcel Hirscher (Aut) 725,  2. Ivica Kostelić 495, 3. Aksel Lund Svindal (Nor) 456, 4. Ted Ligety (SAD) 453, 5. Beat Feuz (Švi) 365, 6. Bode Miller (SAD) 343, 113. Natko Zrnčić-Dim 5 bodova.