Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ministarstvo pravosuđa izbrojilo 45 milijuna kuna manje od revizije

08.01.2012. 23:00
Ministarstvo pravosuđa izbrojilo 45 milijuna kuna manje od revizije


Zatvorenici i pritvorenici, naravno, raspolažu s jako malim udjelom tih sredstava – tek oko jedan posto


Ministarstvo pravosuđa nije lani uspostavilo jedinstvenu evidenciju računa posebnih namjena na kojima se nalazi oko 600 milijuna kuna. Riječ je o novcu stranaka pred sudovima, te građana koji su zatvoreni ili pritvoreni.
Zatvorenici i pritvorenici, naravno, raspolažu s jako malim udjelom tih sredstava – tek oko jedan posto.
Puno više sredstava, međutim, pred sudovima deponiraju razne stranke. Iz nalaza Državne revizije proizlazi da je koncem 2009. godine na izvanbilančnim zapisima Ministarstva pravosuđa bilo 572.564.111 kuna, a koncem 2010. godine stanje na tim računima Ministarstva iznosilo je 628.501.338 kuna, odnosno 55,9 milijuna kuna više.
Ako se odbije prosječno pet do šest milijuna kuna sredstava zatvorenika, preostala sredstva su imovinski saldo gotovinskih i negotovinskih pologa stranaka u sudskim postupcima. Uglavnom se radi o predujmu stranaka kako bi se mogli pokriti razni sudski troškovi. Primjerice, radi se o novcu kojim se financiraju razni očevidi, vještačenja, ali i o jamčevinama.
S koliko sredstva pojedini sudovi raspolažu najbolje pokazuju podaci o tri suda s najviše deponiranih sredstava stranaka. Uvjerljivo najviše sredstava, čak 129,7 milijuna kuna, na računima posebne namjene drži Općinski građanski sud u Zagrebu. Trgovački sud u Rijeci drži čak 70 milijuna kuna takvih sredstava, a Općinski sud u Splitu 27,6 milijuna kuna.
Povećanje od 55,9 milijuna kuna, kojeg je Državna revizija utvrdila nalazima za 2009. i 2010. godinu, zasigurno će biti premašeno koncem 2011. godine. Podsjetimo, lani su samo dvije osobe, varaždinski poduzetnik Davor Patafta i bivši premijer Ivo Sanader, svoju slobodu platile jamstvom od ukupno 24,5 milijuna kuna.
No, podaci Ministarstva pravosuđa nešto su drugačiji od podataka Državne revizije. Prema podacima pravosudnog ministarstva, sudovi su na koncu prošle godine imali 578,4 milijuna kuna na izvanbilančnim računima, a prema podacima Državne revizije 628,5 milijuna kuna, s tim da u potonju svotu ulazi i novac zatvorenika i pritvorenika. Razlike u tim podacima jedan su od razloga zašto je Ministarstvo pravosuđa u reviziji za 2010. godinu dobilo tek uvjetno prolazno mišljenje.
Naime, još u nalazu revizije za 2009. godinu, utvrđeno je da za ta sredstva, koja i znače iznose između četvrtine i petine čitavog proračuna Ministarstva pravosuđa, ne postoji sustav kontrole. Stoga je Državna revizija naložila Ministarstvu da tijekom 2010. godine uspostavi jedinstvenu evidenciju izvanbilančnih računa, ali tu preporuku revizije Ministarstvo nije provelo.


Džeparac zatvorenika 1.000 kuna




Prema podacima iz Ministarstva pravosuđa, na podračunu pologa svih zatvorenih i pritvorenih odraslih i maloljetnih osoba, u prosjeku se dnevno nalazi između pet i šest milijuna kuna. To znači da svaki zatvorenik prosječno raspolaže s oko tisuću kuna džeparca za kupovinu u zatvorskoj kantini, kojeg mu uplati rodbina ili kojeg zaradi radom u zatvoru. Sredstva zatvorenika evidentiraju se na osobnim karticama podračuna Ministarstva.