Općina Jasenice nastavlja sufinancirati školovanje svojih mladih

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Za jaseničke studente i srednjoškolce je osigurano 177.000 kuna

U Velikoj vijećnici nove općinske zgrade u subotu je održan prijem za studente stipendiste i učenike srednjih škola kojima Općina Jasenice sufinancira mjesečne autobusne karte. Pored načelnika Martina Baričevića nazočili su donačelnik Dane Rončević, predsjednik Općinskog vijeća Ante Baričević i pročelnik Leonardo Rončević.

- Općina je čvrsto zauzela stav kako su prošla vremena kada je mogućnost školovanja bila povlastica pojedinaca. Danas Općina stipendira 17 studenata s po 500 kuna mjesečno za što je u proračunu osigurano ukupno 85.000 kuna, odnosno 345.000 kuna u posljednje četiri godine. Istovremeno sufinanciramo i učenički prijevoz za 30 učenika, a za to je osigurana 91.996 kuna ili u posljednje četiri godine sveukupno 240.761 kunu, obznanio je načelnik Baričević.

Socijalni program

Ovogodišnji općinski proračun je donesen u iznosu od 11,2 milijuna kuna što je preko 50 posto ili četiri milijuna kuna više od prošlogodišnjeg proračuna.

- Za ostvarivanje općinskog Socijalnog programa u ovoj godini su osigurana sredstva u iznosu od 395.000 kuna, naglasio je Baričević ističući da je u župi Jasenice protekle godine rođeno 22 djece, a umrlo 16 župljana.

Osim za učenike i studente za jednokratne ili višekratne pomoći građanima predviđeno je 75.000 kuna, za projekt "Bake i djedovi" 57.000 kuna, za novorođenčad 40.000 kuna, za pomoć invalidima 20.000 kuna, za pomoć u ogrjevu 33.300 kuna, za Crveni križ Obrovac 15.000 kuna, za troškove stanovanja 5.000 kuna...

- U tijeku je investicijski projekt izgradnje velike plinske termoelektrane kod bivše Tvornice glinice pod nazivom TE Bravar Jasenice. Izgradnja termoelektrane košta oko 400 milijuna, a u njoj bi posao moglo naći oko 70 ljudi, informirao je Baričević nazočne studente i učenike.

Pred izgradnjom je i tematski park Winnetouland na Pariževačkoj, u koji ulagači iz Bavarske ulažu desetak milijuna eura, a zaposlit će 60-ak ljudi.

Tečajevi za deficitarna zanimanja

- Vjerujemo da će se svi oni studenti, koji su otišli studirati u Split, Rijeku i Zagreb, vratiti svojim domovima i tu pronaći svoje radno mjesto. Naime, u tijeku su i drugi projekti na području Općine, ali i izgradnja megaprojekta Nova luka Zadar u Gaženici, pa ćete i tamo imati prigodu pronaći zaposlenje. Možda ćete i upravo tamo ugledati svoju životnu šansu, zaželio je Baričević koji je na čelnom mjestu Općine Jasenice već u četvrtom mandatu, još od 1997. godine.

- Općinska vrata su vam uvijek otvorena, dok je ovog općinskog vodstva uvijek ćemo vas savjetovati i potpomagati. Štoviše, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zadar održat će se i tečajevi za određena deficitarna zanimanja, najavio je Martin Baričević nakon što je studente i srednjoškolce pozvao da se uključe u rad općinskog Vijeća mladih.

U ime nazočnih birane riječi zahvale uputio je Kristijan Kiki Basa, student ekonomije u Zagrebu. Druženje je nastavljeno na prigodnom domjenku.

Otkrivanje kipa dr. Franje Tuđmana

Od protekle godine Dan općine Jasenice obilježava se u povodu oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica. Ovogodišnja svečanost će se održati u subotu, 21. siječnja, a glavni događaj bit će otkrivanje kipa dr. Franje Tuđmana u prirodnoj veličini, kod općinske zgrade. Kameno postolje je već postavljeno.

- Franjo Tuđman je prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik, čovjek koji je ušao u povijest, ostvario uspostavu slobodne, suverene i demokratske hrvatske države. Pod njegovim vodstvom zbila se i veličanstvena VRO Maslenica, rekao je Martin Baričević.

Sveukupna vrijednost projekta je oko 100.000 kuna, općina sudjeluje s 50.000 kuna, dok je kamen donirala Općina Pučišća na otoku Braču. Kip se izrađuje u ateljeu samoukog, samozatajnog glazbenika, slikara i kipara, 45-godišnjeg Martina Šoše u Rovanjskoj. Šoša je sudjelovao na više skupnih izložbi u RH, posebno se istaknuvši portretima dr. Tuđmana i blagopokojnog kardinala Kuharića. Dragovoljac je Domovinskog rata te djelatnik MORH-a.

11,2 milijuna kuna iznos je na koji je planiran proračun Općine Jasenice za 2012. godinu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno