Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U Euroligi smo ostvarili san, ali moramo se popraviti u prvenstvu

08.01.2012. 23:00
U Euroligi smo ostvarili san, ali moramo se popraviti u prvenstvu


Najveće zadovoljstvo je kada ti čovjek, koji cijeli život gleda nogomet, kaže da ga je košarka toliko zaludila da mu je draže otići na košarkašku, nego na nogometnu utakmicu. U gradu u kojemu je nogomet religija, to je za nas velika stvar


Plasmanom u finale prvenstva Španjolske prošle sezone, Bilbao je prvi put u povijesti ostvario plasman u elitno klupsko košarkaško natjecanje u Europi. I tada je odlučio da ove sezone ne namjerava biti samo slučajni prolaznik u Euroligi, već da želi ostaviti trag. U skupini sa Fenerbahceom, Olympiacosom, Cantuom, Cajom Laboral i Nancyem, osvojio je četvrto mjesto, ispred rivala iz Baskije i Francuza. O prolazu dalje odlučivao je direktan okršaj u posljednjem kolu protiv Caje Laboral, u kojem je Bilbao, predvođen Markom Banićem (18 poena), pred više od 10 tisuća navijača, slavio sa 77:72. Zadranin je tako okrunio sjajan prvi krug Eurolige, u kojemu je u svakoj od deset utakmica zabio dvoznamenkasti broj poena te je prosjekom 15,7 trenutačno deseti na listi strijelaca. Svi koji ga poznaju, dobro znaju koliko je Banić željno čekao nastup u Euroligi i kada ga je napokon dočekao, s klubom u kojemu igra već sedmu sezonu, stigao je potpuno spreman.
– To je ostvarenje mog životnog sna, naročito jer sam ga ostvario s klubom, koji me je sjajno prihvatio od prvoga dana. Bila mi je velika želja da se navijačima i klubu na neki način odužim tako da pomognem u svemu ovom što smo ostvarili. Sretan sam. Za mene je velika stvar što igram Euroligu i motiviran sam da doguramo što dalje, jer znam koliko to svima znači – kaže Banić.
Sjajna forma
Zadarski centar je statistički petnaesti najkorisniji igrač prvog kruga Eurolige, a dobre brojke ima i u prvenstvu, 12 poena i četiri skoka po utakmici.
– Posljednje dvije utakmice sam malo pao, ali s prvim dijelom Eurolige samo jako zadovoljan. Fizički se osjećam odlično i pun sam samopouzdanja. Podigao sam svoju igru na viši nivo, mogu igrati i licem i leđima prema košu. To je uvijek bila moja karakteristika, ali sada to radim još kvalitetnije. Naravno, još je puno do kraja sezone, bit će još mnogo teških utakmica i želim nastaviti ovakvim igrama – kaže Banić, koji je ove sezone dobio i kapetansku vrpcu.
– Veliko je to priznanje, a ujedno i obveza. Prošle sezone sam imao uz sebe iskusnog Paca Vasqueza, koji mi je jako puno pomogao u toj ulozi. Zato mi je ove godine mnogo lakše i zaista mi je čast i zadovoljstvo obnašati ulogu kapetana.
U prosjeku je Bilbao u Euroligi na domaćim utakmicama imao preko 8000 navijača, a na odlučujućoj protiv Caje Laboral i preko 10 tisuća.
– Najveće zadovoljstvo je kada ti čovjek, koji cijeli život gleda nogomet, kaže da ga je košarka toliko zaludila da mu je draže otići na košarkašku, nego na nogometnu utakmicu. U gradu u kojemu je nogomet religija, to je za nas velika stvar. Ljudi su nas jako dobro prihvatili, što je normalno, jer je klub svake godine išao naprijed. Na svaku utakmicu dođe velik broj navijača i imamo odličnu atmosferu u dvorani.
Osim posljednje, vjerojatno su ključne dvije pobjede bile one gostujuće, nakon domaćih poraza od Fenerbahcea i Cantua. Poslije prvoga je pala Caja Laboral u Vitoriji, a onda, nakon što je Basile nemogućom tricom sa sirenom donio pobjedu Talijanima u Bilbau, Baski su se vratili pobjedom u Istanbulu. U međuvremenu su kod kuće pobijedili Nancy, a prije toga, u euroligaškom debiju Olympiacos s 15 razlike (Banić 22).
– Jedna od kvaliteta ove momčadi je što se nakon poraza skupi i reagira na pravi način, što je jako bitno. Tako je bilo nakon oba domaća euroligaška poraza. Jedino bih volio da imamo kontinuitet u prvenstvu, odnosno da nemamo toliko oscilacija.
Sezona s dva lica
Za sada je Bilbaova sezona s dva lica, odlično u Europi te slabo u prvenstvu, gdje nakon 14 kola ima negativan omjer.
– I u Euroligi smo bili u jako teškoj situaciji i naš prolazak dalje je bio vrlo upitan. No, onda smo odigrali dvije vrlo dobre utakmice, u gostima kod Fenerbahcea i kod kuće protiv Caje Laboral i tim pobjedama uzeli posljednje mjesto koje vodi u drugi krug. Što se tiče prvenstva, ne znam što je problem. Imamo zaista puno iskusnih i kvalitetnih igrača, ali jednostavno ne funkcioniramo kao momčad. Ne ginemo jedan za drugoga na terenu, često se događa da dolazi do opuštanja i to se odražava na rezultate i tablicu. Domaća liga bi nam trebala biti prioritet, jer svi znamo da, ako ne budemo među prvih osam, nemamo šanse za nastup u Europi sljedeće sezone. Lijepo je što smo se plasirali u TOP 16 Eurolige i time ostvarili jedan cilj, ali sada treba nastojati popraviti situaciju u prvenstvu.
U Endesa ligi Baski još nisu dobili utakmicu u gostima (0-6), a kod kuće imaju pet pobjeda i tri
poraza, od Cajasol Seville, Caje Laboral, tricom u posljednjoj sekundi te jučer od Lagun Aroa u produžetku.
– Problem je kada se to uvuče u psihologiju momčadi na gostovanjima. To je tako od prve utakmice i poraza u Alicanteu. A kada si u negativnoj dinamici i sreća ti okrene leđa pa smo tako već dvije utakmice izgubili tricama sa sirenom. U Euroligi smo dobili Fenerbahce i Caju Laboral u gostima, što je velik rezultat, ali u prvenstvu imamo nekakav psihološki blok, koji nikako ne možemo preskočiti. Nadam se da ćemo ga uspjeti savladati u sljedećim utakmicama.
Posljednji u nizu gostujućih poraza dogodio se u Malagi. Jedini zadarski okršaj u prvenstvu Španjolske ovaj put su dobili Luka Žorić i njegova Unicaja.
– Odigrali smo dobru utakmicu i žao mi je što nismo iskoristili loš dan Unicaje. Žora je odigrao sjajno, bio je njihov najbolji igrač i stvarao nam je najviše problema. Oni ove sezone igraju jako dobro u domaćem prvenstvu i u pozitivnom su ritmu, za razliku od nas. Kao da ne možemo doći k sebi. Ponovno nam se dogodio pad u završnici i kao mnogo puta do sada, nismo uspjeli privesti utakmicu kraju u našu korist.
Četvrtfinale nije nedostižno
Trenutačno se vodi borba za preostala tri mjesta među prvih osam, koji će na polusezoni sudjelovati na završnom turniru Kupa Kralja u Barceloni.
– Svjesni smo u kakvoj se situaciji nalazimo i da će biti jako teško izboriti plasman na završnicu. Stvari su se dodatno zakomplicirale nakon domaćeg poraza od Caje Laboral u posljednjoj sekundi. Kao i uvijek, dat ćemo sve od sebe i borit ćemo se dok god bude postojala i najmanja šansa. Nada umire posljednja i nećemo se predavati. No, ako se i ne plasiramo na završni turnir Kupa, moramo se nastojati vratiti u zonu doigravanja i ostvariti što bolji plasman za budućnost kluba sljedeće sezone.
Što se Eurolige tiče, u drugom krugu, koji počinje sljedeći tjedan, Bilbau su protivnici dva španjolska i jedan talijanski klub.
– Real je favorit skupine, a mi, Unicaja i Siena smo momčadi sličnog nivoa. Iako, u više navrata smo pokazali da nam Real dobro leži. Jedino mi je žao što nas nije dopao netko od ostalih europskih velikana poput CSKA, Panathinaikosa, Maccabija, jer mi je velika želja igrati protiv njih. U svakom slučaju, imamo šanse za prolaz među osam najboljih. Borit ćemo se i nastojati podići našu igru na još viši nivo. Već samo sudjelovanje u Euroligi nam puno znači. Bilbao je posljednjih godina napravio velike stvari i sretni smo što se taj san i uspon kluba nastavlja. Potrudit ćemo se da odemo još dalje, što bi bilo fenomenalno, ali trenutačno nam je mnogo važnije domaće prvenstvo – zaključuje Banić.


Zadru malo treba da se zapali




Malo tko nije bio oduševljen velikom pobjedom Zadra protiv Cibone u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića.
– Zadar je košarkaški grad, iako je sada sve to nekako palo na nivo, na koji nismo navikli. No, utakmica protiv Cibone je ponovno pokazala koliko malo treba zadarskoj publici da se zapali i koliko ljudima u Zadru nedostaju jake utakmice. Svaka čast dečkima, koji su odigrali vrhunsku utakmicu, kao i stručnom stožeru, jer nije lako raditi u takvim uvjetima. Ono što je Vrbanc odigrao, viđa se jedino u NBA-u, u Europi jako rijetko. Cibona ima kvalitetne igrače, bez obzira na slabije rezultate ove sezone. Zabiti 44 poena je stvarno vrhunski. Svaka mu čast. Ne neki način su vratili Zadranima vjeru u košarku, nakon svega što se događalo. Nadam se da neće stati na ovome – kaže Banić.


Stojkova blokada i atmosfera Jazina


U jednom razgovoru za službene stranice Eurolige, Banić je rekao da mu je najdraži euroligaški trenutak blokada Stojka Vrankovića u posljednjoj sekundi finala protiv Barcelone 1996., kojom je donio Panathinaikosu naslov prvaka. Sada, naravno, ima vlastite uspomene.
– To neću nikada zaboraviti. Mislim da su svi ponosni na taj trenutak, kada je Stojko donio titulu Panathinaikosu. Dok nisam sudjelovao u Euroligi, to mi je bio najdraži trenutak. Sada je to sigurno pobjeda protiv Caje Laboral za prolaz u drugi krug. Bila je prava košarkaška fešta u dvorani i svi smo uživali u tom ambijentu. Poseban mi je gušt bio igrati u Jazinama, gdje nas je publika uvijek nosila i zato smo davali više od svojih mogućnosti. Sada na neki način to mogu osjetiti u Bilbau. Sve ove godine su mi nedostajale Jazine, a sada se napokon određeni postotak Jazina preselio u Bilbao.


Alicante u društvu velikana


U samom vrhu prvenstva Španjolske očekivano su Real Madrid, Barcelona, Unicaja i Caja Laboral, no u tom je društvu i najveće iznenađenje Alicante, kojeg vodi bivši dugogodišnji trener Bilbaoa Txus Vidorreta.
– Drago mi je zbog njega. Ide mu stvarno dobro i pokazao je da je vrhunski trener te da je ona sezona, kada smo jako loše startali, bila samo slučajnost. To se može dogoditi svakom. Alicante igra vrhunski, dečki se bore, igraju jedan za drugoga i do sada su ostvarili fenomenalan rezultat. Momčad tog nivoa i budžeta je u društvu najboljih i to je zaista velika stvar.


Što te ne ubije, ojača te


Odlične igre ove sezone potvrda su da je Banić izišao još jači iz ljeta u kojem mu je nanesena nepravda, nepozivanjem u reprezentaciju za Europsko prvenstvo u Litvi.
– To mi je bila velika motivacija. Što te ne ubije, ojača te. Imao sam dosta takvih situacija u životu. Naučio sam živjeti s tim i nakon toga izići još mnogo snažniji. Svako ljeto sam od gušta išao u reprezentaciju, velikom željom i motivacijom da nešto napravimo. Tako bi bilo i prošlo ljeto, ali kada već nisam pozvan, dobro mi je došlo da se odmorim. Ta dva-tri mjeseca punjenja baterija i vrijeme provedeno s obitelji su jako dragocjeni i sada se odražavaju na mojoj igri – kaže Banić.
Nad reprezentacijom je trenutačno mnogo upitnika. Jedino je poznato da ju očekuju kvalifikacije za sljedeće Europsko prvenstvo.
– Trenutačno ne razmišljam o tome. Nakon svega me iz saveza nazvao jedino tajnik Željko Drakšić i svaka mu čast na tome. S ostalima nisam imao nikakvih kontakata. Vidjet ćemo što će biti. Ne zna se još ni tko je izbornik, tako da ne možemo unaprijed ništa govoriti.