Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zaveslajima juniora Jadran i dalje plovi uzvodno

08.01.2012. 23:00
Zaveslajima juniora Jadran i dalje plovi uzvodno


Dosezi zadarskih veslača u minuloj sezoni, ostvareni na domaćim regatama, državnim natjecanjima i velikim međunarodnim smotrama, ponovno su sinonim uspjeha. Za njega su najzaslužniji juniori, koji su dominirali u hrvatskom rimen veslanju i ostvarili zapažena postignuća na međunarodnim natjecanjima


Već dogodine malo tko će se sjećati muka po financijama i truda vodstva kluba da od mrvica nahrani gladnu sezonu. Sjećat će se jedino rezultata, ne zamarajući se pitanjima posjeduju li u Veslačkom domu čarobnu formulu po kojoj se iz ničega stvara uspjeh. Rezultati ostaju zapisani i klupske ih i sportske povijesti uzimaju kao isključive kriterije za ispisivanje svojih stranica, dok se put do njihove realizacije u najboljem slučaju pretvara u fusnotu ili dvije. Zato su, zaboravu u inat, u Veslačkom klubu Jadran i u 2011. bilježili vrijedne plasmane. Na rezultatskoj vagi neki teže više, neki manje, no dosezi zadarskih veslača u minuloj sezoni, ostvareni na domaćim regatama, državnim natjecanjima i velikim međunarodnim smotrama, ponovno su sinonim uspjeha. Za njega su najzaslužniji juniori, koji su dominirali u hrvatskom rimen veslanju i ostvarili zapažena postignuća na međunarodnim natjecanjima od Europskog prvenstva, na kojem je nastupilo sedam članova Jadrana, do nastupa na Svjetskom prvenstvu u Etonu.
U sezonu su Zadrani tradicionalno ušli sudjelovanjem na prvoj regati Kupa Dalmacije u Splitu početkom ožujka, a njen glavni natjecateljski dio završili Prvenstvom Hrvatske za juniore i kadete u Zagrebu krajem rujna. Čitava prošla godina, ponovit ćemo, protekla je u znaku juniora.
Kao najvažniji rezultat sezone svakako treba izdvojiti brončanu medalju s Europskog juniorskog prvenstva održanog u poljskoj Kruszwici. Osvojili su je Mate Ledenko i Mile Čakarun veslajući u kombiniranom četvercu bez kormilara zajedno s uzdanicama pulske Istre Patrikom Prnjakom i Ivanom Pitonom. Malo je nedostajalo da se s Europskog juniorskog prvenstva s medaljom vrati i Jadranov četverac s kormilarom u kojem su sjedili: Ante Antišin, Roko Pekić, Luka Baričević, Antonio Adžić s kormilarom Tonijem Crljenkom. Oni su u samom finišu utrke za pola sekunde izgubili brončanu medalju. Sedam juniorskih reprezentativaca zadarskog kluba na Europskom je prvenstvu demonstriralo odličnu formu, ali i najavilo skori povratak vrijednih seniorskih dosega.
Još jedan kvalitetan nastup odradili su Mate Ledenko i Mile Čakarun na Svjetskom juniorskom prvenstvu održanom u engleskom gradiću Etonu, poprištu veslačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu ove godine. Nakon brončane medalje s Europskog prvenstva Jadranaši su se potajno nadali i odličju sa svjetske smotre. Do njega nisu stigli, ali je četverac bez kormilara odradio vrlo dobar posao zauzevši šesto mjesto u utrci finala, u kojoj su do samog kraja utrke bili u konkurenciji za pobjedničko postolje. Nakon predstavljanja na Svjetskom prvenstvu u Češkoj 2010. (u dvojcu bez kormilara) i zapaženih plasmana u Poljskoj i Velikoj Britaniji Ledenko i Čakarun juniorski su staž zaključili dvogodišnjom dominacijom u hrvatskom juniorskom rimen veslanju te s respektabilnim međunarodnim rezultatima koji će se, nadaju se u klubu, nastaviti i u nadolazećim sezonama kada ih očekuju ispiti u seniorskoj konkurenciji.
Od nastupa na domaćim natjecanjima glavnim događajem sezone tradicionalno se izdvaja Prvenstvo Hrvatske. Na seniorskom PH Jadran je izborio dvije brončane medalje: u četvercu s i bez kormilara, a juniori su u 2011. još jednom bili uspješniji te osvojili tri naslova prvaka Hrvatske u disciplinama osmerca, četverca bez kormilara te dvojca bez kormilara. Prošlu Jadranovu sezonu obilježio je i odlazak na manji broj regata nego inače. Razlog je, naravno, nezavidna financijska situacija u kojoj se klub našao, no na kraju je 2011. ipak uspješno privedena kraju. “Jadran i dalje plovi sigurno naprijed” – stoji u rezimeu na internetskoj stranici kluba i najbolje ocrtava odlučnost Zadrana da i dalje nastave prkositi neimaštini, i dalje ploviti uzvodno – sporije, ali sigurno.


Veslači Jadrana na regatama 2011. godine




Seniori: Branko Begović, Marin Begović, Marin Mašina, Karlo Bilić, Marko Đurica.
Juniori: Mate Ledenko, Mile Čakarun, Ante Antišin, Roko Pekić, Antonio Adžić, Vito Žuvanić, Ivan Bezinović,Toni Jelenković, Mihovil Maričić, Željko Batur, Antun Plenković, Mateo Tolić, Marko Perić, Josip Pavić, Adrian Udovičić.
Mlađi juniori: Luka Baričević, Toma Čepinac, Roko Salama, Luka Pedić, Marin Pavleka, Marko Troskot, Bepo Šoša, Ivan Kapitanović, Filip Pedić, Josip Čerina, Luka Šare, Josip Banović, Juraj Batelja, Nikola Knežević.
Kadeti: Matija Milin, Andreas Vaško, Robert Ledenko, Valentino Stipčević, Dominik – Božidar Milardović, Mislav Anić, Jack O’Callaghan, Ante Validžić, Leon Mikulić, Vito Fantina, Nino Aleksić.


Rezultati Jadrana s većih natjecanja u sezoni 2011.


EUROPSKO PRVENSTVO JUNIORA (Kruszvvica, Poljska), lipanj 2011.
3. mjesto: Mate Ledenko, Mile Čakarun, posada sa veslačima Istre (Pula) Patrikom Prnjakom i Ivanom Pitonom (četverac bez kormilara juniora)
SVJETSKO PRVENSTVO JUNIORA (Eton, Velika Britanija), kolovoz 2011.
6. mjesto: Mate Ledenko, Mile Čakarun, posada sa veslačima Istre (Pula) Patrikom Prnjakom i Ivanom Pitonom (četverac bez kormilara juniora)
MEĐUNARODNA REGATA CROATIA OPEN (Zagreb), travanj 2011.
1. mjesto: Mate Ledenko, Mile Čakarun, posada sa veslačima Istre (Pula), Patrikom Prnjakom i Ivanom Pitonom (četverac bez kormilara juniora)
3. mjesto: Mate Ledenko, Mile Čakarun (dvojac bez kormilara juniora)
6. mjesto: Ante Antišin, Antonio Adžić (dvojac bez kormilara juniora)
ZAGREB INTER CITY REGATA, svibanj 2011.
1. mjesto: Mate Ledenko, Mile čakarun (dvojac bez kormilara juniora)
2. mjesto: Ante Antišin, Roko Pekić (dvojac bez kormilara juniora)
3. mjesto: Luka Baričević, Antonio Adžić (dvojac bez kormilara juniora)
3. mjesto: Toni Jelenković, Marko Perić, Mihovil Maričić, Toma Čepinac (četverac bez kormilara juniora)
MEĐUNARODNA REGATA (München, Njemačka), svibanj 2011.
3. mjesto: Mate Ledenko, Mile Čakarun (dvojac bez kormilara juniora)
PRVENSTVO HRVATSKE (Zagreb), rujan 2011.
3. mjesto: Branko Begović, Marin Begović, Marin Mašina, Karlo Bilić (četverac s kormilarom seniora)
3. mjesto: Roko Pekić, Ante Antišin, Mate Ledenko, Mile Čakarun (četverac bez kormilara seniora)
1. mjesto: Roko Pekić, Ante Antišin, Mate Ledenko, Mile Čakarun, Antonio Adžić, Luka Baričević, Vito Žuvanić, Ivan Bezinović (osmerac juniora)
1. mjesto: Roko Pekić, Ante Antišin, Mate Ledenko, Mile čakarun (četverac bez kormilara juniora)
1. mjesto: Mate Ledenko, Mile Čakarun (dvojac bez kormilara juniora)
2. mjesto: Roko Pekić, Ante Antišin, Luka Baričević. Ante Adžić i kormilar Toni Crljenko (četverac s kormilarom juniora)
4. mjesto: Roko Salama, Marin Pavleka, Marko Troskot, Luka Pedić (četverac na pariće mlađih juniora)
5. mjesto: Vito Žuvanić (samac lakih juniora)
7. mjesto: Matija Milin, Andreas Vaško (dvojac na pariće kadeta)
9. mjesto: Marin Pavleka, Roko Salama (dvojac na pariće mlađih juniora)
10. mjesto: Robert Ledenko, Leon Mikulić, Valentino Stipčević, Ante Validžić (četverac na pariće kadeta)
11. mjesto: Ivan Kapitanović, Filip Pedić, Josip Čerina, Luka Šare (četverac na pariće mlađih juniora)