Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zbog istraga i odvjetnici u danonoćnim dežurstvima?

08.01.2012. 23:00
Zbog istraga i odvjetnici u danonoćnim dežurstvima?


Tužitelji koji se sada u dežurstvima bore i s očevidima i “učinkovitim” zakonskim rokovima, sve glasnije spominju mogućnost da se Hrvatskoj odvjetničkoj komori uputi zahtjev za organizacijom dežurstva, što u HOK-u odbijaju kao besmislenu ideju


Hoće li hrvatski odvjetnici uskoro morati uvesti dežurstva poput onih što ih imaju njihovi pravni kolege u tužiteljstvima? Naime, novi Zakon o kaznenom postupku tužiteljima daje rok od 16 sati za ispitivanje uhićene osobe, a u tom vremenu, kako se sve češće dokazuje, nije jednostavno osumnjičeniku pronaći branitelja.
Rastezanje po “službenoj dužnosti”
Prema odredbama novog ZKP-a, prvo ispitivanje uhićenika tužitelji moraju snimati, a uz to, ukoliko se radi o počinitelju težeg kaznenog djela, toj procesnoj radnji obavezno mora biti nazočan i branitelj. Zakon precizno navodi da će uhićena osoba, ukoliko si sama ne odabere i angažira branitelja, dobiti onog po “službenoj dužnosti”.
Iako postoje liste odvjetnika koji su spremni zastupati osumnjičene osobe po službenoj dužnosti, ni njima nije uvijek lako ući “u trag”. Zgusnutost istražnih i sudskih procesa te sasvim nove i drugačije ovlasti što ih je donio novi Zakon, nisu “zatrpale” samo hrvatske tužitelje, već i branitelje.
Doznajemo tako da je već bilo slučajeva da je tužiteljima iscurio rok u kojem su morali ispitati uhićenog osumnjičenika, prije nego što su mu uspjeli pronaći branitelja da ga zastupa. Zbog toga je sumnjivac umjesto iza rešetaka završio na slobodi. Hoće li mu se ponovo moći ući u trag?
Privatnici, a državni službenici
Iscrpljeni tužitelji, koji se uz otvaranje redovnih istraga i zastupanje optužbi pred sudovima sada u dežurstvima bore s očevidima i “učinkovitim” zakonskim rokovima, sve glasnije spominju mogućnost da se Hrvatskoj odvjetničkoj komori uputi zahtjev za organizacijom dežurstva.
Prema toj ideji Komora bi svakodnevno trebala osigurati listu odvjetnika koji bi baš u svako doba dana bili spremni pojaviti se u tužiteljskom sjedištu i angažirati se na obrani osumnjičenika. Sasvim je izvjesno da bi taj isti odvjetnik morao nakon toga biti nazočan i na sudskom ročištu za određivanje pritvora. Njih je pak u posljednje vrijeme nekoliko održano tek nešto prije ponoći.
– Novi Zakon o kaznenom postupku predstavlja najbrutalnije kršenje ljudskih prava. Ideja o dežurstvima u Hrvatskoj odvjetničkoj komori nema baš nikakvog smisla, a nema ga ni novi ZKP, gotovo je zavapio čuvši za mogući prijedlog dežuranja odvjetnika Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Podsjetio je ipak ,kako je dio odvjetnika već angažiran na listi za zastupanje po službenoj dužnosti.
Da u HOK-u nije moguće organizirati dežurstvo branitelja stav je i odvjetnice Višnje Drenški-Lasan jer je riječ o udruzi privatnika kojima nije cilj raditi za državu.
– Problem što ga je nametnuo novi ZKP mogao bi se riješiti osnivanjem tzv. “Public defence service”, javne institucije kakva postoji u SAD-u. To bi državno tijelo bilo pandan Državnom odvjetništvu i u njemu bi se mogli zapošljavati mladi odvjetnici koje će tužitelji, u slučaju da osumnjičenik sam ne odabere branitelja, moći postavljati kao branitelje po službenoj dužnosti, rekla nam je odvjetnica Drenški-Lasan.