Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Koliko grama teži osobna uporaba?

Autor: Vedrana Simičević

08.01.2013. 23:00
Koliko grama teži osobna uporaba?


Dok dio stručnjaka upozorava da bi dekriminalizaciju trebala pratiti i pojačana prevencija ovisnosti, određivanje “prekršajne” količine droge u sudskoj praksi moglo bi stvoriti probleme policiji


Iako je većina stručnjaka koja se bavi problemima zlouporabe droge pozdravila odluku po kojoj od početka ove godine posjedovanje droge za osobnu uporabu nije više kazneno djelo, već iznimno skupi prekršaj, suprotno euforiji dijela javnosti, dio njih donekle sa skepsom i oprezom gleda na način na koji je dugoočekivana dekriminalizacija izvedena.
S jedne strane, dio psihologa, liječnika i drugih stručnjaka čiji su klijenti liječeni ovisnici, a posebice mladi eksperimentatori upozorava da su dekriminalizaciju trebale pratiti i pojačane mjere prevencije i liječenja.
– Svakako je u zakonu trebalo napraviti ovu razliku između konzumenata i dilera, no ako se već rasterećuje represivni sustav onda je trebalo poraditi i na tome da se pojača prevencija i omogući više kapaciteta za uključivanje ovisnika u tretman, te pojača sustav resocijalizacije da se smanji recidiv. Vrlo je važno da se pazi na poruku koja se šalje mladima i kako oni interpretiraju nastale izmjene. Trenutno se jako puno priča o tome da li je netko donio joint u školu, ali to što se učenici sve više opijaju, prolazi lišo jer je alkohol legalan, reći će tako Dean Travica iz riječke udruge “Terra” koja se bavi programima smanjenja štete i liječenjem ovisnika. Njegova kolegica Nataša Jelenić iz riječke udruge “U.Z.O.R” u sklopu koje na tretman dolaze maloljetnici zatečeni u posjedu droge već je ranije upozoravala da Hrvatskoj na raznim razinama nedostaje edukacije da bi se pojam dekriminalizacije shvatio odgovorno.
Površno shvaćanje
– Naši korisnici su jako nekritični prema drogama, te površno shvaćaju pojam dekriminalizacije. Imaju ideje da će sad moći sa sobom nositi neograničene količine marihuane, da će je moći i uzgajati, barataju s člancima iz medija o tome kako marihuana ima ljekovita svojstva, pozivaju se na naslove u kojima stoji i da “heroin treba dekriminalizirati” i općenito to tumače tako da drogiranje i nije neki bauk, kazala je nedavno Jelenić.
No dok je ovaj problem dublji i tiče se društva i vladine politike općenito, hrvatska je u dekriminalizaciju ušla s još jednim, puno “prizemnijim” otvorenim pitanjem – gdje bi točno bila ta magična granica između prekršajnog posjedovanja i krivične preprodaje, odnosno proizvodnje? Točnije, koliko zapravo “teži” ta “osobna uporaba” i tko je taj koji će to odrediti? Naime, iako je nemali broj europskih zemalja koje su dekriminalizirala posjedovanje droge razradilo i na koje bi se to količine pojedine vrste droge odnosilo, u hrvatskim zakonima takvo što ostavljeno je na prosudbu “sudskoj praksi”. Evo kako su iz Ministarstva pravosuđa pojasnili što bi to konkretnije trebalo značiti.
– Kod kaznenog djela posjedovanja droge, količinu droge za osobnu uporabu određivat će sudska praksa, uzimajući u obzirom sve okolnosti pod kojima je djelo počinjeno. To znači da količine i vrsta droge za osobnu uporabu neće biti propisom određene već će sud, odnosno tijela kaznenog progona, u svakom pojedinom slučaju uzimati u obzir sve relevantne okolnosti kako bi utvrdio radi li se o posjedovanju droge za osobnu uporabu ili se radi o posjedovanju radi neovlaštene prodaje ili stavljanju na drugi način u promet. RH se odlučila za postojeće rješenje vodeći računa da bi propisivanje točnih količina koje se smatraju posjedovanjem za osobnu uporabu imalo i svojih negativnih implikacija u praksi. Naime, kada bi točne količine bile propisane, omogućilo bi se dilerima da uvijek uz sebe imaju količinu koja bi ulazila u modalitet posjedovanja za osobnu uporabu i na taj način bi se mogli neometano baviti prodajom droge i izbjeći kazneni progon, stoji u službenom odgovoru Ministarstva.
Diler ili kupac?
Naš izvor iz policije kazao nam je, pak, da organi reda, posebice oni specijalizirani za kriminalitet droga, malo opreznije gledaju na cijelu “zamisao”. Kao prvo obim posla, što se policije tiče, neće postati puno manji – bilo kaznena ili prekršajna, prijava se mora napisati, bez obzira slala li se na prekršajni sud ili u nadležno državno odvjetništvo. Kao drugo, oštrica policije i do sada je bila usmjerena prema dileru, a konzument je u tom lancu bio najslabija karika preko koje se dileru dokazivala prodaja i uistinu se rijetko događalo da je netko za jedan “joint” robijao. U konačnici, tvrdi naš izvor, određivanje količina sigurno neće u praksi izgledati tako lako.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU