Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Obrovački oporbenjaci traže manju komunalnu naknadu

Autor: Ante Vidović

08.01.2013. 23:00
Obrovački oporbenjaci traže manju komunalnu naknadu

Foto: Vedran SITNICA



Obrovački oporbenjaci predlažu da se za objekte unutar područja 300 metara zračne linije od najviše razine mora plaća komunalna naknada od 10 kuna po metru prostornom, za objekte unutar katastarske općine Obrovac, osim područja Njivica, osam kuna po metru prostornom te za sve ostale objekte po pet kuna za metar prostorni


Obrovačka oporba u godini u kojoj se održavaju lokalni izbori odlučila se probuditi i ponovno aktivno sudjelovati u radu gradskog vijeća. Do sada su oporbenjaci bojkotirali sjednice gradskog vijeća, a sada traže njeno sazivanje i to s jednom točkom dnevnog reda – izmjena odluke o komunalnom doprinosu. Sazivanje sjednice vijeća zatražili su Mile Anić Minja, Goran Jusup, Marjana Pjetraj, Vlatko Tomljanović, Bogdan Kalinić i Tomo Glušac.
Povod za sazivanje sjednice s navedenom točkom dnevnog reda jest početak legalizacijskog vala koji se očekuje u ovoj godini i koji je prilika jedinicama lokalnih samouprava da napune gradske blagajne.
Po Mili Aniću (HSLS-DC) visina komunalne naknade za područje grada Obrovca je previsoka što će odvratiti ljude od legalizacije. Tako, na primjer, prema važećim koeficijentima komunalna naknada za objekt trgovačke namjene u prvoj zoni iznosi 60 kuna, a za objekt stambene namjene u istoj zoni 20 kuna po metru prostornom. Oporba predlaže višestruko manju naknadu.
– Mi tražimo manju komunalnu naknadu. Primjer za to nam mogu biti Stankovci, gdje je općinsko vijeće odlučilo da visina komunalne naknade iznosi jednu kunu po metru prostornom, a sve samo kako bi olakšali ljudima, kaže Anić.
Obrovački oporbenjaci predlažu da se za objekte unutar područja 300 metara zračne linije od najviše razine mora plaća komunalna naknada od 10 kuna po metru prostornom, za objekte unutra katastarske općine Obrovac, osim područja Njivica, osam kuna po metru prostornom te za sve ostale objekte po pet kuna za metar prostorni. Uz to predlaže popust od dvadeset i pet posto za jednokratnu uplatu.


Sazivaju sjednicu na kojoj neće sudjelovati?!




Iako obrovačka oporba saziva sjednicu gradskog vijeća koja se po zakonu mora održati u roku od petnaest dana, upitno je hoće li ona na njoj sudjelovati. Mile Anić Minja kaže da, vjerojatno, neće. Praksa je pokazala da koalicijska vlast HDZ-a i SDSS-a lako pomete sve prijedloge druge strane.
Poznato je da oporba bojkotira sjednice gradskog vijeća, sudjeluje samo na aktualnom satu gdje se postavljaju pitanja izvršnoj vlasti. Stav oporbe izrazio je na jednoj od prošlogodišnji sjednica obrovački liječnik Goran Jusup, iz DC-HSLS-a, komentiravši da je suludo sjediti na sjednici i raspravljati o prijedlozima koji ne drže vodu.