Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otočani kreću u javnu raspravu o novom Zakonu o otocima

Autor: Nives Rogoznica

08.01.2013. 23:00
Otočani kreću u javnu raspravu o novom Zakonu o otocima

Foto: Arif SITNICA



Do konca veljače ćemo organizirati javnu raspravu po otocima u kojoj želimo da sudjeluju otočne općinske vlasti, mjesni odbori i udruge na otocima, a zatim ćemo, po dobivenim njihovim primjedbama i prijedlozima, napraviti naš prijedlog izmjene Zakona o otocima i pripadajućih pravilnika, najavio je Barić


Kao jedan od glavnih ciljeva u 2013. godini iz Otočnog sabora, stoji u njihovom novom biltenu, najavljen je angažman na izmjeni Zakona o otocima i, posljedično tome, izmjeni pravilnika koji iz njega proizlaze. Predsjednik Otočnog sabora, udruge za razvitak hrvatskih otoka, Denis Barić navodi kako iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU već neko vrijeme stižu najave kako će se zakon mijenjati, no za sada nema konkretnih informacija o sadržaju budućih izmjena, kao ni najave datuma kada će izmjene u zakonsku proceduru.
Sveotočna rasprava
U Otočnom saboru ne žele biti stavljeni pred gotov čin, već im je namjera organizirati sveotočnu javnu raspravu i Vladi podastrijeti prijedloge otočana.
– Otočanima ne treba olakšati život, otočanima treba jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razvijaju na način kao da su na kopnu. Život na otoku, rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje suvremeni čovjek ima. Po pitanju izmjene Zakona o otocima svi otočani trebaju aktivno sudjelovati, jer o sebi moramo sami odlučivati i ne dopustiti drugima da odlučuju o našoj sudbini, ističe Barić.
Otočni sabor će, ne čekajući resorno ministarstvo, stoga već sada pokrenuti javnu raspravu o budućem sadržaju ovog zakona.
– Aktivnosti oko ovog, za  otočane i gospodarstvenike na otocima, najvažnijeg poglavlja odvijat će se u dvije faze. U prvoj fazi ćemo, do konca veljače organizirati javnu raspravu po otocima u kojoj želimo da sudjeluju otočne općinske vlasti, mjesni odbori i udruge na otocima. U drugoj fazi ćemo, po dobivenim njihovim primjedbama i prijedlozima, napraviti naš prijedlog izmjene Zakona o otocima i pripadajućih pravilnika i zatim ćemo, sredinom ožujka organizirati godišnju skupštinu Otočnog sabora na istu temu, najavio je Barić dodajući kako će već ovog tjedna poslati dopise otočnim načelnicima i predsjednicima mjesnih odbora.
Još uvijek bez Otočnog vijeća
– U Zakonu o otocima potrebno je, između ostalog,  izjednačiti gospodarstvenike čiji je obrt ili tvrtka registriran na otoku s onima čiji obrti ili tvrtka nisu registrirani na otoku, ali na otoku imaju radne jedinice. Kad je u pitanju Pravilnik o postupku i načinu provedbe opskrbe otočnih kućanstava pitkom vodom brodom vodonoscem ili cestovnim vozilom otočnim gospodarstvenicima treba omogućiti da plaćaju jednaku cijenu vode kao da su na kopnu. Što se tiče Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu ostvarivanja prava na besplatni javni otočni cestovni prijevoz, nama je, kao udruzi, stalo da se uvede red u pravo na korištenje subvencioniranih putnih karata i podržavamo uvođenje iskaznica, ali treba razmisliti i što napraviti s otočanima koji nemaju prijavljeno prebivalište na otoku, ali na otok dolaze često, u pravilu vikendom, i održavaju okućnicu i bave se poljoprivredom za svoje potrebe. Potrebno je izmijeniti Pravilnik o uvjetima i načinu subvencioniranja cijene prijevoza ukapljenog naftnog plina na otoke, te postupku obračuna neostvarenih prihoda distributerima ukapljenog naftnog plina, jer trgovci ne znaju kako na otok prevesti plinske boce. Potrebno je, također mijenjati Pravilnik o sastavu i zadaćama Povjerenstva za otoke i slične pravilnike koji proizlaze iz Zakona o otocima kako bi profunkcionirala županijska povjerenstva za otoke i kako bi u njima bilo osigurano i mjesto za otočane, kao predstavnike civilnog društva. Tražimo, također da se konačno naprave razvojni planovi za otoke koji su po važećem Zakonu o otocima obvezni razvojni dokumenti obalno-otočnih županija i otočnih i obalno-otočnih gradova i općina. Do sada takav plan postoji samo za otok Šoltu, rekao je Barić napominjući kako do danas nije konstituirano novo Otočno vijeće koje je po Zakonu o otocima savjetodavno tijelo resornog ministra.