Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proračun Zemunika narastao zbog postrojenja za otpadne vode

Autor: Velimir Brkić

08.01.2013. 23:00
Proračun Zemunika narastao zbog postrojenja za otpadne vode

Foto: Velimir BRKIĆ



Kako je prošlogodišnji proračun bio nešto manji od deset milijuna kuna ovo se 70-postotno povećanje odnosi na predviđena sredstva za izgradnju postrojenja za biološko pročišćavanje otpadnih voda kod Tromilje, objašnjava načelnik Josip Marušić


Zemunički proračun za 2013. godinu iznosi 16.981.500 kuna. Odlučila je tako vladajuća većina, sedam vijećnika HDZ-a. Za proračun su bila i dva vijećnika srpske nacionalne manjine iz stranke SDSS.
Veliki ekološki zahvat
Na sjednici Općinskog vijeća nazočilo je svih 13 vijećnika, protiv ovakvog proračuna bila su tri vijećnika HSP Ante Starčević, dok je vijećnik HSS-a bio suzdržan.
– Kako je prošlogodišnji proračun bio nešto manji od deset milijuna kuna ovo se 70-postotno povećanje odnosi na predviđena sredstva za izgradnju postrojenja za biološko pročišćavanje otpadnih voda kod Tromilje, objašnjava načelnik Josip Marušić.
Riječ je o iznosu od gotovo osam milijuna kuna iz IPARD programa Mjera 301 – “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture”, koje između ostalog omogućuje ulaganja u sustav kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda.
Projekt će, istaknuto je Marušić, doprinijeti očuvanju okoliša, smanjit će se rizik od lokalnih poplava, omogućiti bolje sanitarne uvjete te će pozitivno utjecati na razvoj gospodarstva.
– Postrojenje bi se trebalo započeti graditi krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine, najavio je Marušić.
Ovaj projekt jedan je od najvećih i najizazovnijih ekoloških zahvata uopće dosad na zemuničkom području i šire u zaobalju.
– Izgradnja postrojenja je jedn od najvažnijih elemenata projekta unapređenja vodoopskrbe i odvodnje u općini što je osnova budućeg gospodarstva ovog područja. Ima za cilj pomoći razvoju i poboljšanju osnovne infrastrukture kako bi se potaknula gospodarska aktivnost za uravnotežen rast, poboljšali životni i radni uvjeti u ruralnom području, te općenito, spriječila daljnja depopulacija, istaknuo je Marušić.
Nikomu se ništa ne ukida
Za ovogodišnji proračun je ustvrdio kako je u službi građana, realan, ostvariv, socijalno odgovoran i razvojan, koliko to može biti u recesijsko vrijeme.
– Upravo ovakav proračun zadržava socijalni standard kao i prethodnih godina, nikomu ništa ne ukidamo. Borit ćemo se za prihode, moramo biti realni i optimistični, govori zemunički načelnik.
Dobro izraditi proračun znači i dobro poznavati potrebe mještana svoje općine, odrediti prioritete, dobro posložiti i zaokružiti financijsku konstrukciju te biti spreman, posebno na natječaje koji se otvaraju, što je veoma važno, jer prolazak na natječaju znači oslobađanje izvornog proračuna i mogućnost novog projekta, pojašnjava Marušić.
Isplanirati svaku stavku, predvidjeti sve moguće scenarije, realizacije, te biti uporan u namjerama ostvarenja je ključ kojim ste uvijek korak bliže uspješno realiziranom proračunu, poručio je Marušić.
Za socijalnu skrb je predviđeno 250.000 kuna, predškolstvo 360.000 kuna, školstvo 250.000 kuna, sport 175.000 kuna, kulturu 50.000 kuna, lokalne izbore 60.000 kuna.
– Za izgradnju komunalne infrastrukture predviđeno je 3,5 milijuna kuna, zaključio je Marušić.


Komunalni doprinos tri kune, a tek dva zahtjeva za legalizaciju




Lokalna samouprava u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata zasigurno može dobiti odličnu ocjenu, općinski oci su još prije donijeli odluku o smanjenju komunalnog doprinosa. Iako su bili među najjeftinijima sad su definitivno najjeftiniji u Republici Hrvatskoj, plaćanje komunalnog doprinosa po prostornom metru sa 15 smanjeno je na tek tri kune.
– Tri kune vrijedi za sve žitelje s minimalno 10 godina prebivanja na području općine. Za sve ‘mlađe’ od 10 godina komunalna naknada iznosi 15 kuna po prostornom metru, objašnjava Marušić. Dok su općinski oci u ovom vremenu krize i recesije olakšavanjem legalizacije zaslužili sve pohvale, građani se još uvijek drže po strani. Legalizacija bespravne gradnje još uopće nije zaživjela u zaobalju, daleko od mora i turizma.
– Po provedenom internom popisu na području općine imamo točno 675 bespravno izgrađenih objekta. Vjerovali ili ne dosad smo zaprimili tek dva zahtjeva za legalizaciju, ističe Marušić. Naime, plaćanje komunalnog doprinosa nije jedini trošak legalizacije pa kad se sve zbroji dođe se do iznosa koji danas prosječna obitelj ne može platiti. Zahtjevi za legalizaciju zaprimat će se do kraja lipnja.