Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sreću treba zaslužiti, Zadar protiv Krke nije

Autor: Roman Morović

08.01.2013. 23:00
Sreću treba zaslužiti, Zadar protiv Krke nije

Foto: Zvonko KUCELIN



Promašena bacanja Krasića ili izgubljena lopta Morovića, pri rezultatu 62:65, kojom je izgubljena i posljednja prilika makar za produžetak, “samo” su dvije pogreške, koje su se pokazale najskupljima


Granica između pobjede i poraza u sportu je vrlo često iznimno tanka. Naročito u košarci, gdje je manje od sekunde dovoljno da se zaostatak preokrene u pobjedu ili izgubi utakmica, koja je u mislima već dobivena. U regionalnoj ABA ligi, koja je ove sezone vjerojatno izjednačenija nego ikada prije, svako kolo donese nekoliko dvoboja, koji se lome na jednu ili dvije lopte. A u takvoj situaciji normalno je da se kolo sreće okreće i da se jednom sreća osmjehne jednoj momčadi, drugi put drugoj… Naravno, nije sve u sreći, no u odlučujućim trenucima taj faktor zna biti presudan. Priznao je to i Jakov Vladović, jedan od junaka Krkine pobjede na Višnjiku, čiji je nevjerojatan šut uz prekršaj, 15 sekundi prije kraja, nekakvom čudnom putanjom prošao kroz mrežicu. Prethodno je Bariša Krasić promašio dva slobodna bacanja, što je prvi takav slučaj u 16 kola. Najiskusniji igrač Zadra do nedjelje je na sedam utakmica imao stopostotan učinak s penala, što je znalo biti i odlučujuće (primjer Split), a na samo četiri susreta je promašio po jedno bacanje, dok na četiri nije izlazio na liniju penala (ukupno 85% u sezoni). Ovaj put je promašio oba. I to je košarka. Da je pogodio, što je na papiru bilo mnogo realnije, nego da Vladović pogodi onaj “nemogući” koš, možda bismo danas pričali i pisali o još jednoj pobjedi Zadra u neizvjesnoj završnici. I bila bi to posve drukčija priča, u kojoj bi konačna pobjeda pobrisala sve loše što se događalo prije toga. Jer na kraju krajeva, uvijek se gleda tko je osvojio dva boda, a način i tijek utakmice padaju u drugi plan.
Očajno drugo poluvrijeme
Ovako, domaći poraz od momčadi, koja je prije ove utakmice bila slabije plasirana na tablici, izvlači na vidjelo sve negativnosti u igri momčadi Ante Nazora. Jer glavni uzrok poraza ne leži u tome kako su Zadrani odigrali posljednju minutu, nego prethodnih 19. Promašena bacanja Krasića ili izgubljena lopta Vedrana Morovića, pri rezultatu 62:65, kojom je izgubljena i posljednja prilika makar za produžetak, “samo” su dvije pogreške, koje su se pokazale najskupljima. No, prethodno ih je bilo mnogo više i one su dovele do toga da ovaj dvoboj odlučuje jedna lopta. Zadrani su nakon prvih dvadeset minuta igre imali lijepih devet poena prednosti, premda ni u tom razdoblju nisu igrali posebno dobro. No, iskoristili su neke pogreške protivnika i seriju promašenih slobodnih bacanja, te uz dobru obranu, zaostatak od četiri poena početkom druge četvrtine (17:21) pretvorili u +9 na velikom odmoru (35:26). I onda, umjesto da nastave tim ritmom i u trećoj četvrtini pokušaju prelomiti susret ili makar zadržati osjetnu prednost, koja bi im omogućila lakšu igru u završnici, sve su prosuli u svega nekoliko minuta. Samo su im Vladović (8) i Edo Murić (5) zabili 13 poena u pet minuta, od čega tri trice i izjednačili rezultat. Onda je sedam koševa vezao Domen Lorbek, koji je završio s najboljim ovosezonskim učinkom (24 poena) i Krka je došla do minimalne prednosti uoči posljednjih deset minuta igre. Nazor nije uspijevao pronaći dobitnu postavu (rotirao je 10 igrača, sve osim Tonija Prostrana i Jusufa Nurkića), a ni time-out u 29. minuti nije pomogao u promjeni ritma utakmice. U zadarske redove se sa svakim promašenim napadom uvlačila sve veća nervoza, a gostujuću seriju nastavio je Lalić sa sedam poena. Pritom je i on pogodio tricu, tako da je Krka u nekih 12 minuta zabila pet od svojih šest koševa iza linije 6,75. Tada je došla i do najveće prednosti od šest poena, koju je Zadar uspio anulirati, ali ne i preokrenuti. Ni u jednom trenutku u posljednjoj četvrtini domaći nisu bili u vodstvu i gosti su na kraju zasluženo odnijeli bodove.
Bez vanjskog šuta
Zašto Zadar nije odigrao bolje, odnosno zašto je i ovaj put upao u Krkin ritam, koji ga je na kraju koštao poraza, pitanje je kojim će se ovih dana pozabaviti stručni stožer. Dogodilo se slično što i u prvom dijelu sezone u Novom Mestu. U najavama iz oba tabora govorilo se da za pobjedu treba nametnuti svoj ritam igre, s obzirom na to da Krka preferira sporiju, pozicijsku igru, a Zadar bržu, sa više tranzicije i kontranapada. Broj postignutih poena (65), naročito u drugom poluvremenu (30), dovoljno će reći o zadarskom napadu. Dok je obrana funkcionirala (26 primljenih poena u prvom poluvremenu) rezultat je bio pozitivan, no kada se protivnik razigrao (41 p u nastavku) postalo je mnogo teže. Tim više što organizacija igre na postavljenu obranu nije funkcionirala ni približno onako kako bi trebala, a vanjskog šuta praktički nije ni bilo. Jednu tricu pogodio je Vrbanc na samom početku za 11:11, jednu Allen krajem treće dionice za 46:45 i posljednju nebitnu Morović za konačnih 65:67 u posljednjoj sekundi (ukupno 3-16). Po 14 napadačkih skokova i asistencija, kojima je Zadar ostao najbolja momčad lige u napadačkom skoku (11,6 po utakmici) i druga po asistencijama (14,9 u prosjeku), ovaj put je bilo uzaludno. Jer bilo je previše toga, što nije funkcioniralo onako kako su Ante Nazor i njegovi igrači zamislili i dogovorili. Stoga ovih dana imaju dosta materijala za analizu i mnogo posla pred sobom, no to i nije neka novost.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU