Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Srednjovjekovni Pag oživjet će na zadarskom trgu

Autor: Josip Portada

08.01.2013. 23:00
Srednjovjekovni Pag oživjet će na zadarskom trgu

Foto: Josip PORTADA



Projekt „Pag – srednjovjekovni grad” predstavit će se u nekoliko gradova u Hrvatskoj, a prvo predstavljanje projekta izvan Paga održat će se na Županijskim danima u Zadru. Na Narodnom trgu prikazat će se odore kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu, održat će se prikaz paške srednjovjekovne tržnice i sajma, rekla je Vuleta


Dijana Vuleta, v. d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag održala je konferenciju za medije o predstavljanju projekta „Pag – srednjovjekovni grad” u Hrvatskoj i o kalendaru Centra za 2013. godinu.
Kalendar s fotografijama programa
– Projekt „Pag – srednjovjekovni grad” predstavit će se u nekoliko gradova u Hrvatskoj, a prvo predstavljanje projekta izvan Paga održat će se na Županijskim danima u Zadru. Na Narodnom trgu prikazat će se odore kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu, održat će se prikaz paške srednjovjekovne tržnice i paškog srednjovjekovnog sajma, gradski vijećnik će pročitati proslov iz Statuta paške općine iz srednjeg vijeka, a plesat će se i renesansni plesovi, rekla je Dijana Vuleta.
Vuleta je navela kako će se projekt „Pag – srednjovjekovni grad” predstaviti u Rijeci i u Zagrebu.
– U Rijeci i Zagrebu će se postaviti izložba fotografija o projektu „Pag – srednjovjekovni grad”, a uz fotografije će se izložiti i srednjovjekovne odore. Posjetiteljima će se dijeliti i prigodni informativni materijali o projektu i o do sada održanim srednjovjekovnim programima, rekla je Vuleta.
Vuleta je navela kako je Centar za kulturu i informacije Pag tiskao kalendar s fotografijama programa iz projekta „Pag – srednjovjekovni grad” i ljetnog programa koji je održan pod nazivom „Paška ulica prije sto godina”. U svim tim programima sudjelovali su članovi i članice grupe „Paška alka”.
– U kalendaru se nalazi dvanaest fotografija, šest iz programa „Predstavljanje srednjovjekovnih odora” i „Paški srednjovjekovni sajam” i šest iz programa „Paška ulica prije sto godina”. Ti su programi prvi puta izvedeni prošlog ljeta, a pogledalo ih je oko deset tisuća turista. Fotografije koje se nalaze u kalendaru su dobra ilustracija novih programa Centra za kulturu i informacije Pag, rekla je Vuleta.
Obnova paške alke sredstvima EU
Vuleta je navela kako je projekt „Pag-srednjovjekovni grad” pokrenuo gradonačelnik Paga Ante Fabijanić te kako će se projekt raditi tri godine, u tri dijela. Prvi dio projekta je napravljen. Istražena je povijesna dokumentacija o odorama kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu, pronađeni su zapisi o srednjovjekovnim običajima u Pagu i igrama, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu su izrađene srednjovjekovne odore, održana je izložba kojom je javnosti predstavljen projekt „Pag – srednjovjekovni grad”, okupljena je grupa „Paška alka”, održani su programi „Paška srednjovjekovna tržnica” i „Paški srednjovjekovni sajam” te turnir u streličarstvu. Članovi grupe „Paška alka” su tijekom turističke sezone u srednjovjekovnim odorama nekoliko puta šetali ulicama i trgovima Paga, a srednjovjekovne odore su prikazane u Dinjiškoj, Vlašićima i u Šimunima.
– U drugom dijelu projekta obnovit će se srednjovjekovne igre i srednjovjekovna jela, a okupit će se i grupa za izvođenje renesansnog plesa. Srednjovjekovne igre, jela i renesansni ples postat će dio programa „Paška srednjovjekovna tržnica” i „Paški srednjovjekovni sajam”. Za vrijeme „Paškog srednjovjekovnog sajma” održat će se i veliki turnir u srednjovjekovnim igrama koji će voditi grupa „Paška alka”, a moći će se uključiti i turisti, rekla je Vuleta.
U trećem dijelu projekta „Pag – srednjovjekovni grad” obnovit će se paška alka. Pravila paške alke pronađena su u djelima Marka Laura Ruića, doktora kanonskog i civilnog prava, paškog bilježnika, kotarskog suca i povjesničara. Tjedan dana prije “Paške alke” održat će se “Paški srednjovjekovni sajam”, turnir u streličarstvu i turnir u srednjovjekovnim igrama. Za obnovu “Paške alke” pripremljen je projekt kojim će se Grad Pag i Centar za kulturu i informacije Pag kandidirati za sredstva iz fondova Europske unije.