75 posto razvoda u gradovima, u Zadru dvije trećine

Slika korisnika admin

Brakovi, kojih je sve manje, i razvodi, kojih je sve više, pogađaju cijelu Hrvatsku u kojoj su se lani vjenčala 20.323 para, a razvedeno je 5.659 brakova. Dakle statistika Državnog zavoda kaže - gotovo svaki treći.

U prosjeku do razvoda dolazi nakon 14,2 godine braka, i to, u većini slučajeva, parovi bez uzdržavane djece. Nekada su prosjeci bili sedam godina, tada s puno manje razvedenih. I muškarci i žene razvode se najčešće u dobi od 30 do 39 godina, odnosno između 40 i 49 godina, što je identično i u Zadarskoj županiji.

Najviše razvoda nakon 20+ godina braka

Najviše je razvoda, očekivano, u Zagrebu, u kojem su tijekom prošle godine razvrgnuta 1.472 braka. Po broju razvoda slijedi Osječko-baranjska županija sa lanjskih 548 razvoda, a na trećem je mjestu Splitsko- dalmatinska županija sa 415 razvoda ukupno. Zadarska županija imala je 191 razvod i nije vrh Hrvatske. Onaj parametar kojim se eventualno možemo poslužiti za procjenu stanja Zadarske županije unutar zemlje je da ovdje živi oko četiri posto stanovnika zemlje, a u razvodima čini ova županija oko tri i pol posto razvoda, što dakle prelazi normalan statistički udjel.

Naravno da i u Zadarskoj županiji dominiraju razvodi u gradovima, dakle većim urbanim sredinama. Pri tome od bitne veličine za zemlju imamo gotovo isključivo Zadar, u kojem se i događaju dvije trećine svih razvoda. Dvoznamenkasti broj razvoda u 2012. imao je još samo Benkovac, gdje se radi o velikoj loklanoj samoupravi s obuhvatom niza sela. Benkovac ima oko šest posto razvoda u županiji. Druge su brojke simbolične. Najviše parova i u Zadarskoj županiji kao i zemlji se razvelo nakon više od 20 godina braka i najveća većina je bila u dobi od 30 do 49 godina.

Naravno pogubna je i statistika koja kaže da se vrlo značajan broj stanovnika, s udjelom do jedne trećine i ne vjenčava, a oni koji to čine, čine to sve kasnije, odnosno mlade su u brak nekad (1989. godine) stupale s prosječno 23,1 godinu, a sada sa 27 (točnije 26,7 godina), a mladoženje sada u prosjeku imaju 30,5 godina dok su nekad imali 27,7 godina.

Kažimo da apsolutni broj razvedenih brakova nije bitnije povećan, no relativan je rast bitan. Naime, sve nas je manje, a manje je i brakova pa isti broj razvoda znači bitno veći udjel.

Vjerski brak sklopilo 57,9 posto parova

Od ukupnog broja sklopljenih brakova u 2012., vjerski brak sklopilo je 57,9% parova, a građanski brak 42,1% parova.

Broj razvedenih brakova na 1.000 sklopljenih iznosio je 278,4, dok je broj razvedenih brakova na 1.000 stanovnika iznosio 1,3.

U 39,2% razvedenih brakova nije bilo uzdržavane djece, u 33,6% razvedenih brakova bilo je jedno uzdržavano dijete, a u 27,2% razvedenih brakova bilo je dvoje ili više uzdržavane djece. Najviše uzdržavane djece rođene u braku koji se razveo povjereno je na čuvanje i odgoj ženi (85,7%). Mužu je povjereno 10,9%, mužu i ženi 2,6%, a drugim osobama i ustanovama 0,8% djece.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno