Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mladi janjci na Pagu već teže po 16 kilograma

08.01.2014. 23:00
Mladi janjci na Pagu već teže po 16 kilograma


Iznadprosječno topla zima povoljno je djelovala na janjenje ovaca u Zadarskoj županiji. Dobre vijesti stižu s Paga, iz Bukovice i Ravnih kotara. Na Pagu su janjci u prosjeku dva kilograma teži, u Bukovici su se u ovom ciklusu ovce janjile prije Nove godine što je neuobičajeno za taj kraj, a u Ravnim kotarima su zabilježeni odlični prinosi po stadu. Ispaša je još uvijek dobra tako da će ovčari ovu godinu pamtiti kao jednu s iznimno niskim troškovima u proizvodnji kada je riječ o prihrani ovaca.
Trava na Pagu još raste
– Sezona je odlična, jesen je bila topla i vlažna, sada je zima topla, trava gotovo da još raste. Sve nam je to smanjilo troškove proizvodnje. Janjci su težine od trinaest do šesnaest kilograma, dva kilograma više nego u prosjeku, govori Dubravko Pernjak iz Kolana na otoku Pagu, inače osnivač poznate sirane Mih.
Paška janjetina se do prije Nove godine prodavala po cijeni od četrdeset kuna po kilogramu žive vage, a nakon Nove godine ta cijena je pala za deset kuna. Na imanju obitelji Pernjak veliki dio ženskih janjaca ostavit će kako bi povećali stado od 280 ovaca, a samim time i proizvodnju mlijeka i paškog sira. Oni trenutačno sami proizvode šest do sedam tona ove vrhunske hrvatske delicije. Dubravko Pernjak ocjenjuje kako će toplo vrijeme povoljno djelovati na proizvodnju sira.
– Logično je očekivati takav tijek. Mi već sada sirimo 180 do 200 litara mlijeka dnevno. Ako se uvjeti ne bi naglo znatno pogoršali do lipnja, očekujemo da ćemo ove godine imati prinose deset posto više od prosjeka. To će nam znatno pomoći jer su nam oni lani bili petnaest posto niži od prosječnih, govori Pernjak.
Dobar prinos u Bukovici i Kotarima
Ana Grgas, rukovoditeljica Odsjeka za male životinje pri Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Hrvatske, također komentira kako je neuobičajeno topla zima blagotvorno djelovala na ovčarstvo u Ravnim kotarima i Bukovici.
– Janjenja su uranila u odnosu na prethodne godine. Tako su naprimjer u Bukovici počela prije Nove godine što je neuobičajeno za taj kraj. U Ravnim kotarima u nekim stadima zabilježen je prinos od trideset i tri posto. Mlada obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja ujedno imaju dobru infrastrukturu sada mogu razmišljati i o tome da povećaju svoja stada, kaže iskusna terenska savjetodavka Grgas.
– Vegetacija je super tako da su ovce većinom na ispaši vani. To je ovčarima znatno smanjilo troškove prihrane ovaca, što nije zanemarivo. Ako se u veljači pogorša vrijeme ne bi trebalo biti poteškoća. Janjci će do tada ojačati, a i sami ovčari će imati dovoljno zaliha hrane da prebrode eventualni hladniji period ako do njega dođe, kaže Ana Grgas.