Ayurveda sve popularnija u medicinskom turizmu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

"Ayurvedska medicina za fizičko, mentalno i duhovno zdravlje", naziv je predavanja koje je Gradskoj knjižnici održao Smajo Safić Gupta, licencirani tradicionalni ayurvedski liječnik koji dugi niz godina radi na približavanju ayurvedske medicine ljudima na području jugoistočne Europe.

Predavanje je održano u prepunoj Multimedijalnoj dvorani knjižnice, a predavač je publiku upoznao s osnovnim značajkama ayurvedske medicine koja je priznata u brojnim kulturama kao jednostavna i učinkovita metoda za preventivne namjene. Riječ je o drevnoj indijskoj znanosti o zdravlju i životu, te se može reći kako je ayurvedska medicina najstarija medicina na svijetu. Dok se konvencionalna medicina usredotočuje samo na fizički problem, alternativna medicina, pa tako i ayurveda, uzima u obzir kompletno stanje čovjeka, uključujući fizički, emocionalni i duhovni aspekt.

Ayurvedska medicina se spominje još u u vedama, drevnim religijskim i filozofskim tekstovima, što je čini najstarijim sustavom iscjeljivanja. Na sanskrtu riječ ayurveda doslovno se prevodi kao "znanost o životu" ili "umjetnost dugovječnosti". Mnogi znanstvenici smatraju ayurvedu najstarijom medicinskom tradicijom od koje potječu sve ostale medicinske tradicije.

- Ayurveda je povezala osam grana medicine o pravilnom načinu života koji su važni i danas u područjima toksikologije, psihoterapije, opće medicine, pedijatrije, kirurških zahvata itd., kazao je Safić Gupta, ističući kako ayurveda uključuje primjenu ljekovitih biljaka, masažu, čišćenje organizma, znanost o prehrani, kirurgiju, te pruža efikasno liječenje mnogih bolesti.

Ova vrsta medicine i danas se primjenjuje u Indiji, a sve je popularnija i na Zapadu, osobito u sferi medicinskog turizma.

- Kao prvi doktor božanstva (dev) i bog (avatar) ayurvedske medicine smatra se Dhanvantari, a Sashruta je prvi ayurvedski kirurg. Vagbhata je prvi urbani pisac ayurvede koji je puno putovao i radio na podizanju svijesti o njenom značenju. Zapadni svijet ayurvedu otkiva 1920. godine zbog komplementarnih lijekova za kronične bolesti i "prvog biznisa" kroz konvencionalne lijekove (riječ je prije svega o SAD-u, Australiji i Velikoj Britaniji), naglasio je Smajo Safić Gupta, ističući kako ayurveda ne prestaje iznenađivati, te čovjek pomoću nje počinje osviještavati načine kako svoj život vratiti na pravi kolosjek i obnoviti uravnoteženost.

Izlagač je, nadalje, naveo kako 1978. godine Svjetska zdravstvena organizacija prihvaća ayurvedu i njeno obrazovanje u državnim školama i prenosi znanja iz ashramskih škola, te ovu vrstu medicine preporučuje kao učinkovitu metodu kod tzv. službene medicine u sprječavanju i liječenju kroničnih bolesti.

- Danas se u zapadnom svijetu ayurvedska medicina najčešće primjenjuje kroz programe u wellness centrima za regeneraciju tijela i duha kroz, primjerice, masaže s toplim uljem, parne kupke, polijevanje glave i sl., istaknuo je Safić Gupta, navodeći kako su ayurvedski lijekovi napravljeni u skladu sa strogim standardima temeljitog toksikološkog istraživanja koje jamči da u njima nema pesticida niti drugih mikroorganizama ili štetnih tvari.

Najčešći ljekoviti pripravci ayurvedske medicine su biljni napitci, biljne paste, različite tinkture koje djeluju na različita alergijska stanja, tablete i kapsule namijenjene liječenju zdravstvenih poteškoća probavnog i dišnog trakta itd.

Ayurveda smatra kako je život kombinacija osjećaja, inteligencije, tijela i duše, a idealno zdravlje moguće je postići samo ako je čovjek zdrav ne samo u fizičkom, već i u psihičkom i duhovnom smislu. Ova drevna medicina poseban naglasak stavlja na prevenciju bolesti i pomlađivanje organizma, te posebnu pozornost pridaje prehrani i uravnoteženom načinu života.

Na predavanju se moglo čuti i kako danas u Indiji postoji oko 20.000 ayurvedskih sveučilišta te oko 200 dodiplomskih ustanova na kojima se polaznici obrazuju za ovaj vid alternativne medicine. Razina stečenog znanja dijeli se, kazao je Safić, na tri stupnja - od masera i terapeuta do ayurvedskog liječnika.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno