Paški karneval je poseban jer živi sa svojim gradom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_karneval
Alenka FESTINI
Zadnji dani Paškog karnevala su jedinstveni jer je u njima ujedinjena tradicija, kulturna baština i karneval

Premda je ovogodišnji Paški zimski karneval kratak i traje do 9. veljače, Pažani su pripremili bogat zabavni program koji će zasigurno privući veliki broj željnih karnevalskog ludovanja po kojima je Pag poznat.

Maškarani tanci organizirani su u Magazinu soli, a za dobru zabavu i veselo raspoloženje pobrinut će se mnoga poznata imena. Već prve subote, 16. siječnja karnevalske tance otvara grupa "Koktelsi", karakteristična po energičnom scenskom nastupu, originalnoj kostimografiji i osebujnom glazbenom stilu te garantiraju odličan provod i zagrijavanje za daljnja događanja.

Ričavci

Do kraja karnevala, svake subote na karnevalskim tancima izmjenjivat će se različiti sastavi - 23. siječnja i 8. veljače klapa "Sol", 30. siječnja Mladen Grdović, Lidija Bačić 6. veljače, vesela grupa "Bracera" u nedjelju 7. veljače te grupa "Furešti" u utorak 9. veljače.

Paški karneval je poznat i po mnogim tradicijskim elementima koji se ne mogu pronaći u ostalim karnevalima novijeg datuma - tu je pregršt zanimljivih običaja koje Pažani godinama njeguju. Tako će se četvrtkom i to 21. i 28. siječnja i 4. veljače održavati ričavci. Riječ je starom običaju okupljanja grupa maškara i zajedničkog odlaska do određenih kuća gdje ih domaćini uz pjesmu, ples i smijeh ugošćavaju što je odlična uvertira u karnevalsko ludovanje.

Petkom, i to 22. i 29. siječnja i 5. veljače u Domu kulture će se održavati popularne i uvijek rasprodane humoristične predstave Karnevalskog teatra koje Pažani ne propuštaju. Kako domaći vole reći, zadnji dani Paškog karnevala su jedinstveni jer je u njima ujedinjena tradicija, kulturna baština i karneval.

Predaja ključa na Pijaci

Program zadnjih dana odvija se na Pijaci i započinje u nedjelju 7. veljače razigranom i zabave željnom maškaranom povorkom u kojoj je veliki broj Paškinja i Pažana obučeno u prekrasnu narodnu nošnju. Na Pijaci će, po tradiciji, gradonačelnik Paga predati ključ od grada maškarama koje tim činom preuzimaju vlast, a prvo paško kolo povest će gradonačelnik uz taktove paškog kola kojeg sviraju članovi Gradske glazbe Pag.

Valja istaknuti upravo specifično paško kolo koje vrlo brzo "uđe pod kožu" svim posjetiteljima, jer koliko god ga svirali paški glazbari i kakvo god vrijeme bilo - traži se još. Da se tradicija karnevala brižljivo čuva, pokazat će i "pivci", pjevači pučkih napjeva koji kroz cijeli dan na Pijaci pjevaju tradicionalne napjeve. Kroz posljednje dane na glavnom gradskom trgu odvijat će se raznoliki, veseli program koje će pripremiti paške udruge uz puno šale, pjesme, plesa. I tako će biti sve do srijede kada će se spaliti Marko, krivac za sve nevolje, na gradskom mostu nakon čitanja njegove oporuke.

Ništa ne trebaju izmišljati

- Drugi gradovi imaju svoje manifestacije, a grad Pag se kao rijetko koji grad može pohvaliti s tako bogatom karnevalskom tradicijom koja živi u njihovim stanovnicima. Paški karneval je poseban, originalan i kao takvog smo ga odlučili podignuti na razinu koju svakako zaslužuje, jer smo mišljenja da ne trebamo izmišljati događanja kad već imamo ovakvu tradiciju. Želja nam je da naši stanovnici dođu, da se zabave i daju svoj udio, kao i žitelji cijelog otoka - Novalje, Kolana, Povljane, Zadra i okolice Ovakav program će zasigurno svima koji dođu pružiti dobru zabavu i opuštanje u ovim depresivnim vremenima, kazao je Dario Grašo, zamjenik gradonačelnika Paga.

Organizatori karnevala su Grad Pag i Turistička zajednica Grada Paga, pa kao domaćini pozivaju sve željne ludovanja i zabave da i oni budu dio tradicionalnog paškog karnevala jer, sudeći po programu, toga neće nedostajati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno