Ptice i ribe znaju se nositi s ledom

Slika korisnika admin
Vinko PEŠIĆ

Zima koja je ovih dana i na našem području pokazala pravo lice nije zaobišla ni Vransko jezero. Jaka bura i ekstremno niske temperature izazvale su prave sibirske efekte na Vranskom jezeru, fascinantne prizore jezera okovanog ledom.

Nesvakidašnji ledeni prizor na najvećem ornitološkom rezervatu u Europi ugrozio je ptice u rezervatu, u kojem zimuje tisuće ptica vodarica.

- Osim prekrasnih neobičnih prizora, velika bura i hladnoća na Vranskom jezeru nisu ostavile većeg traga na floru i faunu ovog zaštićenog prirodnog fenomena, kazala je dipl. ing. bio. Norma Fressel, stručna voditeljica za upravljanje prirodnim resursima u JU PP Vransko jezero.

Vransko jezero je područje sa velikom raznolikošću ornitofaune, a do sada je zabilježena 256 vrsta ptica od kojih 102 vrste gnijezde na području Parka. Područje Parka je i vrlo važno odmorište i hranilište za cijeli niz europskih ugroženih vrsta.

- Prema brojanju provedenom proteklog mjeseca na Vranskom jezeru obitava oko 17 tisuća liski, govori Fressel.

Domaćim liskama društvo prave divlje guske i patke koje su na zaleđeno jezero došle na "ljetovanje" iz još hladnijih krajeva.

- Prije pet godina kad su vladale iznimno ekstremne, polarne temperature u Skandinaviji, sjeverozapadnoj Rusiji i drugdje ovdje je zimovalo gotovo 100.000 ptica, podsjeća Fressel.

Usprkos ranojutarnjim sedam stupnjeva ispod ništice proteklog vikenda, nema informacija o ugibanju ptica.

- Iako je hladnoća i veliki led ptice nisu ostale bez hrane. A kako veliki dio jezera nije zaledio, nema ni opasnosti da će ribe ostati bez kisika. Redovnom, svakodnevnom kontrolom i obilaskom ornitološkim rezervatom i jezerom nisu uočene ni uginule ptice ni ribe, kaže Fressel.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno