Addiko banka mora Zadraninu vratiti 27 tisuća kuna

Slika korisnika valentinam
NEZAKONITO MU NAPLATILI PRIJEVREMENU OTPLATU KREDITA
Roni BRMALJ
Banka se žalila na prvostupanjsku presudu, no žalba im je odbijena

Addiko banka, slijednica Hypo Alpe Adria Bank, mora vratiti bivšem dužniku iz Zadra izlaznu naknadu u iznosu od oko 27 tisuća kuna i pripadajuće zatezne kamate. Tako je presudio Županijski sud u Splitu, potvrdivši u cijelosti nepravomoćnu, prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Zadru, koju je donio sudac Željko Rogić.

Prvostupanjskom presudom je, naime, utvrđena ništetnom odredba članka 8. stavka 2. Ugovora o kreditu koji je s tadašnjom HAAB 23. veljače 2006. sklopio jedan Zadranin. Banka se žalila, no vijeće drugostupanjskog tu je žalbu odbilo.

O još jednoj pravomoćnoj pobjedi dužnika nad bankom očitovali su se i iz Udruge Franak Udruga Franak podsjećajući kako su višekratno upozoravali da su izlazne naknade nezakonite.

- Tražili smo tijekom procesa donošenja Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju od ministra financija da se to propiše zakonski za postojeće kredite u kojima je naknada ugovorena, ali nismo uspjeli s našim argumentiranim zahtjevima. Očigledno, s takvom vlašću dužnicima ne preostaje ništa drugo nego tužbenim zahtjevima vratiti nepošteno i nezakonito naplaćene naknade, kazu iz Franka dodajući kako je upravo pravomoćna presuda Županijskog suda u Splitu potvrda kako su u pravu te da je najnovija presuda utemeljena na poznatoj pravomoćnoj presudi za vraćanje izlazne naknade Županijskoga suda u Vukovaru. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)