Etičko povjerenstvo odbacilo prijavu protiv prof. Sanje Knežević

Slika korisnika valentinam
Prijavljena za plagiranje ideje doktorskog rada
Prijavu Nikole Šimića Tonina Etičko povjerenstvo ocijenilo je neosnovanom
Pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku doc.dr.sc. Sanje Knežević

Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta (EPFF) u Zagrebu jednoglasnom odlukom odbacilo je prijavu zadarskog književnika i književnog recenzenta Nikole Šimića Tonina protiv doc.dr.sc. Sanje Knežević, pročelnice Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru za plagiranje njegova rada "Približavanje ptica". Šimić Tonin tvrdi kako je prof. Knežević ukrala cijelu njegovu ideju o pjesničkom mediteranskom bazenu, koju je prvi objavio u svojoj književnoj kritici Približavanje ptica, a koju dijeli njezina doktorska disertacija pod nazivom Mediteranski tekst hrvatskoga pjesništva.

EPFF u svojem mišljenju navodi kako je na sjednici održanoj 30. studenoga 2017. pročitana prijava Nikole Šimića Tonina u kojoj je ustvrdio da "već par godina ukazuje na plagijat prof. Sanje Knežević".

- Iskazao je svoje očekivanje da će Povjerenstvo 'stručno i objektivno pristupiti ovome i donijeti pravorijek'. EPFF je u prošlom sastavu (mandat im je istekao 30. travnja 2017., op.a) zatražilo stručno mišljenje od Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tročlano Stručno povjerenstvo tog Odsjeka pažljivo je pregledalo prijavu, tekst gosp. Šimića Tonina, kao i doktorski rad Sanje Knežević i ustvrdilo da se ne radi o plagijatu. 'Pomnim pregledavanjem elektroničke i tiskane inačice disertacije doc. dr. sc. Sanje Knežević došli smo do zaključka da ovdje nije riječ o plagijatu'. Preporučilo je da se ova prijava 'odbaci kao neosnovana'. (dopis od 21. travnja 2017.) Etičko povjerenstvo razmotrilo je prijavu te preporuku Stručnog povjerenstva. Jednoglasni je zaključak Etičkog povjerenstva da se prijava odbija, stoji u njihovu mišljenju koje potpisuje predsjednik EPFF-a prof. dr. sc. Damir Agičić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno