Izuzeta izvješća benkovačke policije jer su prikupljena nezakonito

Slika korisnika valentinam
Potvrđena optužnica protiv J.Ž. iz Lisičića
Okrivljenu se sumnjiči za potpaljivanje požara u Brgudu koji se potom proširio na nekoliko okolnih sela i prouzročio veliku materijalnu štetu
Zvonko KUCELIN
Iza požara koji su danima gorjeli ostala je velika materijalna šteta

Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv 26-godišnje J.Ž. iz Lisičića zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti počinjenog u neubrojivom stanju, odnosno potpaljivanja požara u Brgudu koji se potom proširio na nekoliko okolnih sela i prouzročio veliku materijalnu štetu. Vijeće je, međutim, prihvatilo žalbu koju je u ime optužene J.Ž. podnio njezin branitelj Mate Knezović iz Zagreba, a koja se odnosi na dokaze koje je protiv nje 23. kolovoza 2017. prikupila benkovačka policija neposredno nakon događaja, no odbili su mu prijedlog o oduzimanju predmeta, konkretno mobitela.

U obrazloženju stoji kako se Knezović osvrnuo na dokaze na kojima se optužnica zasniva i upozorio da u spisu na nekoliko mjesta postoji izjava okrivljene da je prema njoj primijenjena sila, a prvenstveno u nalazu i mišljenju psihijatrice Vere Klarić te kod državnog odvjetnika na saslušanju. Nezakonitim je označio i prvo izvješće Policijske postaje Benkovac prema kojem je optužena navodno pokazala mjesto događaja te ono o ispitivanju na okolnosti počinjenja kaznenog djela.

- Okrivljena nije bila ispitana po odredbi čl. 208. a ZKP/08, odnosno nesporna je činjenica da ju se ispitivalo kao počinitelja kaznenog djela, a nije bila propisno upozorena na prava koja joj pripadaju i na posljedicu i težinu priznanja kaznenog djela, izjavio je Knezović nakon čega su sporna izvješća izuzeta iz spisa i neće se moći koristiti u sudskom postupku.

Osnovanost za potvrđivanje optužnice Vijeće je našlo u ostalim dokazima kao što su izvješće o utvrđivanju uzroka požara, zapisnik o očevidu s DVD snimkom, potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, podnesak HEP-a, zapisnik o ispitivanju okrivljene J. Ž. s DVD snimkom, ispisa radnog naloga HAC-a s troškovima, nalaz i mišljenje vještaka dr. Vere Klarić, izvješće o kriminalističko-tehničkoj pretrazi mjesta događaja, podnesak TD Badel 1862, podnesak Hrvatskih šuma s iznosom štete, podnesak HŽ Infrastruktura s iznosom štete te zapisnik o ispitivanju svjedoka Ivice Dučića, Borisa Pavičića i Vedranke Galac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika momcilo
Zapali pola Dalmacije i nikome ništa . Eeee jeben te državo kad te budale vode .